alces powiem Ci tak.
305/310mm wsadzisz w każdą 16 jeśli chodzi o wewnętrzną średnicę felgi.
Problemem nie jest napewno ET.
Problemem jest napewno kształ ramion.
Oczywiście można to zniwelować dystansem.. tylko ile go wsadzisz 5-10mm i koło zaczyna wystawać. Co jeżeli nadal nie będzie pasować ?
Po za tym, nie każdy chce się bawić z dystansami.
Co do zacisków od 166 i 159.
Zacisk od 159 jest znacznie większy więc ciężej go będzie wsadzić w 16. Prawdopodobnie nie jest to możliwe. Również przy 305mm.
Zacisk od 166 bez większego problemu wsadzimy w 16 felgę.
[QUOTE=omen;1041775]alces powiem Ci tak.
305/310mm wsadzisz w każdą 16 jeśli chodzi o wewnętrzną średnicę felgi.[quote]
Zgoda.
No tutaj to już na pewno nie. Skoro stalówka powiedzmy ma w miare płaską powierzchnię to co czyni ją zdatną do montażu przy brembo? Kształt czy ET? Ano ET...Problemem nie jest napewno ET.
Problemem jest napewno kształ ramion.
Omen dzięki za info, wiem, że w temacie hebli siedzisz grubo
Co do ramion felg, to w chwili obecnej między zaciskiem standardowym, a ramionami felg mam około 17mm luzu. Chodzi o odległość prostopadłą do powierzchni tarczy.
Pozdrawiam.
- Rafał
od zewnetrznej pow tarczy do czoła zacisku musisz mieć minimum 41-3mm przestrzeni.
Omen napisał: od zewnetrznej pow tarczy do czoła zacisku musisz mieć minimum 41-3mm przestrzeni.
Kurcze, nie bardzo wiem o który wymiar chodzi. Prostopadły do powierzchni tarczy, czy może będący przedłużeniem jej promienia?
Dzisiaj sprawdziłem pewne wymiary i okazało się, że trzeba mieć około 60mm luzu między powierzchnią tarczy, a ramionami felgi. U mnie jest tylko 50mm, więc sprawę załatwi dystans 10mm - to akurat nie jest problem.
Nie wiem jeszcze czy obwód wewnętrzny felgi jest na tyle wystarczający, że schowa zacisk brembo. To ostatnia niewiadoma.
Omen, pisałeś, że zaciski ze 166 są mniejsze od tych z 159, więc szansa na to że się zmieszczą jest spora.
Kolega lolix mówił, że są zapaleńcy, którzy są w stanie wsadzić ten zacisk pod 15" obręcz w Hondzie Civic, mowa tutaj o zacisku z Fiata Coupe, a ten chyba jest identyczny z zaciskiem z 166.
Tak czy owak, prawdopodobnie niebawem będę miał taki zacisk u siebie, więc będę mógł sobie posprawdzać, pomierzyć, że tak powiem organoleptycznie
Prawdopodobnie nikt jeszcze takiego SWAPU nie robił, więc będę pionierem
Dziękuję tez koledze Kubicze za "zdalną' pomoc.
Pozdrawiam.
- Rafał
Panowie ale to wszystko zależy od wielkości tarczy przecież.
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 11-12-2012 o 22:04