Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: ICS problem z radiem, problem z dzwiękiem - przerywa, pyka

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ALBEX
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD Czarny Sedan 2003 rok

Domyślnie

no powiedz jak to obejść stary

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 3.0 v6 sportronic

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Masz standardowe uszkodzenie, czyli uwalony zasilacz na jarzeniówki podświetlenia ICS'a. Da się zrobić obejście, ale stracisz regulację podświetlenia (dzień / noc) i jest to swojego rodzaju rzeźba. Zobacz w jakim stanie jest takie małe trafko na bodajże dolnej płycie - założę się, że jest usmażone
    Witam, i ja się podepnę pod temat, mi też nie działa podświetlenie, w nocy widać super a w dzień praktycznie nic, ktoś mi kiedyś pisał że to może być walnięty czujnik światła bo nie ma żadnej reakcji, a może jest jak piszesz, jak to obejść?

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

A więc tak.
    1. @ALBEX Sam tego nie zrobisz, bo potrzeba zanieść radio do elektronika, który dorobi Ci nowe zasilanie dla jarzeniówek, oczywiście pod warunkiem że sa sprawne. Nie napisałeś, jak wyglada trafko o którym wspominałem wcześniej. Może tylko kondzioły na płycie mają dość. Po tej zmianie stracisz zmianę podświetlenia od czujnika światła i reakcję na włączenie świateł.
    2. @konkret_2007
    - czy jest reakcja wyświetlacza na włączenie świateł ?
    - trzeba wytargać radio na stół i sprawdzić stan przetwornicy zasilającej jarzeniówki i czy czujnik światła reaguje wogóle
    - czy jest reakcja jak zasłonisz czujnik światła (taka soczewka po prawej stronie slotu kasety)
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    A więc tak.
    1. @ALBEX Sam tego nie zrobisz, bo potrzeba zanieść radio do elektronika, który dorobi Ci nowe zasilanie dla jarzeniówek, oczywiście pod warunkiem że sa sprawne. Nie napisałeś, jak wyglada trafko o którym wspominałem wcześniej. Może tylko kondzioły na płycie mają dość. Po tej zmianie stracisz zmianę podświetlenia od czujnika światła i reakcję na włączenie świateł.
    2. @konkret_2007
    - czy jest reakcja wyświetlacza na włączenie świateł ?
    - trzeba wytargać radio na stół i sprawdzić stan przetwornicy zasilającej jarzeniówki i czy czujnik światła reaguje wogóle
    - czy jest reakcja jak zasłonisz czujnik światła (taka soczewka po prawej stronie slotu kasety)
    Nie ma reakcji na włączenie świateł, cały czas jest ciemno.
    A miejscu gdzie powinna być soczewka jest dziura
    Czasami mam ważenie jak by w jasny dzień cos chciało delikatnie próbowało się rozjaśniać ale to tak ledwie, i zaważyłem że co jakiś czas wyświetlacz mruga, a to dziwne regularnie, dwa razy i przerwa na ok 5 min.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

A gdzie się podział czujnik ? Trzeba wytargać ics i zobaczyć, czy go ktoś nie wepchnął do środka. Wtedy czujnik widzi cały czas jakby była noc i dlatego ekran tak słabo świeci i nie ma reakcji na włączenie świateł.
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

A to nie jest czasem tak że czujnik jest wlutowany na płytę (wygląda jak smd) a na zewnątrz to wyprowadzone tylko tworzywo z soczewką?

Auto

Domyślnie

Wydaje mi się że jest tak jak marek230482 opisuje bo rozkręciłem ICS i jest tam coś na zasadzie takiej małej diody SMD, po złożeniu świeciłem latarką w to miejsce i nic nie dało chyba że faktycznie musi być ta soczewka która skupia całe światło w jeden punkt, ale już próbowałem i nie mogę tego dostać. raczej z całą maskownicą, ale tak czekam bo ics coś sobie mruga jak pisałem i wydaje mi się że poszukam całego bo ten i tak ma dni policzone.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Szczerze to nie pamiętam już dokładnie, bo dawno rozbierałem ICS'y. Ale skoro świecenie w czujnik nic nie daje, to albo jest uwalony, albo przetwornica jest na wykończeniu. Zerknąłeś jak wygląda trafko i kondzioły w jego pobliżu ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ALBEX
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD Czarny Sedan 2003 rok

Domyślnie

ok stary, ale... jeżeli mógłbyś zrobić zdjęcie lub kilka, i pokazać mi co mam wskazać elektronikowi. co? da radę?
    i co to są "kądzioły"? brzmi intrygująco

i czy stracę regulację zegarów i całej deski czy tylko samego ekraniku i po zmianie tego transformatorka czy tylko "kądziołów"? tzn kiedy stracę a kiedy nie?
    Ostatnio edytowane przez ALBEX ; 15-11-2013 o 21:44

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

No to się pochwaliłem w "nasze belle", że wszystko działa i ciul, usterka.

Efekt dokładnie taki jak opisuje autor wątku, więc nowego zakładał nie będę.
    Strzela jak przy włączaniu starego wzmacniacza. Radio przerywa, CD również. Co gorsza pyka również jak ICS jest wyłączony. Irytujące to jest jak jasna cholera. Co kilka sekund pyk, i pyk.. Grrr...
    Na pewno problem związany jest z audio. Reszta działa bez zarzutu. Natomiast w zakładce audio dzieją się już ciekawe rzeczy. Np. odznaczam opcje "mute". Opcja samoczynnie się wyłącza i radio zaczyna grać. Ostatnio usilnie próbowałem wyłączyć opcję TP, sama się włączała.

Z tego wątku wynika, że pomaga tylko wymiana ICS. Na allegro ICS to 300pln...

Teraz pytanie, czy ktoś wygrał z podobnym problemem w inny sposób niż wymiana ICS?

Obczaiłem, że nie pyka, jak się ustawi AM.
    Co ciekawe pykanie ustało mi dzisiaj po około 20-30 min jazdy i wszystko działało normalnie. Może po prostu, gdzieś jakieś styki są zaśniedziałe?

Jakieś typy?