Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Temat: Zakup Alfy 156 V6

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał cinas Zobacz post
    amen
    oj oj oj byłbym zapomniał gdzies na przełomie 2002 i 2003 roku, mmiej wiecej zgodnie z faceliftingiem, cos tam z programikiem pokombinowano i niby pierdoła jakies 2-3 konie roznicy, ale nie to jest najwazniejsze. z moich osobistych doswiadczen wynika, a miałem 2.5 v6 z roku 98 teraz mam 2002 listopad, jest jedna zasadnicza roznica...98 paliła w miescie 16 przy dosc ciezkiej nodze i przy krakowskich korach. mniej ni hu hu. trasa 11-12 przy wciaz tak samo ciezkiej nodze, to tez minimum jakie osiagałem. natomiast w poliftingowej mam analogicznie miasto 12-13 trasa 10. tyle z moich obserwacji, ale wiem ze wielu posiadaczy v6 mowi, ze faktycznie cos jest na rzeczy jak to mowia...KUPUJ nic CI nie zastapi frajdy jazdy z v6 by Alfa i nic juz nie bedzie takie samo jak przedtem. jak w Matrixie Stary. bierz niebieska pigułke...nic nie ugasi usmiechu za kazdym razem jak bedziesz wsiadal
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 25-12-2012 o 15:07

Użytkownik Ogier Avatar ar.192
    Auto
    byly 156 2.0TS nero, 156 2.5 V6nero, 147fl rosso SZUKAM 159

Domyślnie

moim zdaniem jesli nie przeraza Cie spalanie to nie masz sie czego obawiac v6 alfy sa naprawde bardzo dobrymi silnikami. a jedyna ich wada to spalanie 14-16 miasto trasa przy spokojnej jezdzie do 3,5tys. obrotów 10l. nizej nie zejdzie. kontroluj rowniez bardzo zawieszenie. bo gdy jest w stanie idealnym wtedy frajda z jazdy jest jeszcze lepsza( nie wspominajac juz o sportowym zawieszeniu ktore ja mam) bo nie masz zadnych niekontrolowanych ruchow nadwozia przy wyzszych predkosciach.rowniez zwroc uwage na to czy auto nie ma korozji. bo nie sa to mlode auta. gdy ja kupywalem swoja lalke to przed nia ogladalem wiele innych. czesto na progach pod nakladkami mialy rdze i to dosc zaawansowana ale masz ciezka misje przed soba bo ciezko bedziesz mial znalezc dobra v6. wiem co mowie bo sam szukalem z pol roku ale mam nadzieje, ze Ci sie uda i juz nie dlugo bedziemy mogli podziwiac piekna belle z rodziny V

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał ar.192 Zobacz post
    moim zdaniem jesli nie przeraza Cie spalanie to nie masz sie czego obawiac v6 alfy sa naprawde bardzo dobrymi silnikami. a jedyna ich wada to spalanie 14-16 miasto trasa przy spokojnej jezdzie do 3,5tys. obrotów 10l. nizej nie zejdzie. kontroluj rowniez bardzo zawieszenie. bo gdy jest w stanie idealnym wtedy frajda z jazdy jest jeszcze lepsza( nie wspominajac juz o sportowym zawieszeniu ktore ja mam) bo nie masz zadnych niekontrolowanych ruchow nadwozia przy wyzszych predkosciach.rowniez zwroc uwage na to czy auto nie ma korozji. bo nie sa to mlode auta. gdy ja kupywalem swoja lalke to przed nia ogladalem wiele innych. czesto na progach pod nakladkami mialy rdze i to dosc zaawansowana ale masz ciezka misje przed soba bo ciezko bedziesz mial znalezc dobra v6. wiem co mowie bo sam szukalem z pol roku ale mam nadzieje, ze Ci sie uda i juz nie dlugo bedziemy mogli podziwiac piekna belle z rodziny V
    ...sie zgadza...ale sie da...trzeba na spokojnie...znajdzie sie..

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Tacka Zobacz post
    .zreszta w 1998 the engine of the year...
    A nie w 2000r. kolego?....

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    A nie w 2000r. kolego?....
    ...w 1997 car of the year w 1998 engine of the year...miałem kupiona w polsce z 90 i miala taka ze tak powiem oryginalna naklejke w postaci przezroczystego paska na tylnej szybie u gory na cala szerokosc szyby z takim wlasnie napisem cyt 1998 the engine of the year..

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

To musisz jeszcze doczytać sobie...

"Engine of the year" 2000
    Kategoria od 2000ccm do 2500ccm

Wyniki:
    1. Alfa romeo 2,5 litra V6 (156, 166) 93
    2. Volkswagen 2,5 litra V6 (A4, A6, passat) 89
    3. Fiat 2,4 litra JTD (156, marea) 86
    4. BMW 2,3 litra 6 cylindrów (seria 3, seria 5) 71
    5. Subaru 2,5 litra (legacy) 67
    6. Honda 2,2 litra (accord, prelude) 63
    7. Mitsubishi 2,4 litra GDI (galant, space, wagon) 63

A co ma naklejka na szybie z tym wspólnego?... Kupiłeś salonówkę w '98?...

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post

2. Volkswagen 2,5 litra V6 (A4, A6, passat) 89
    A to diesel tak? Jeśli tak to powinien mieć tytuł - Shit for ever. W mojej ocenie najbardziej nie udany silnik VW, zaraz obok 2.0 TDI.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Pirat drogowy Avatar szykaz
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Tacka Zobacz post
    Cytat Napisał ar.192 Zobacz post
    ...sie zgadza...ale sie da...trzeba na spokojnie...znajdzie sie..
    myślę, że jakbym kupował to raczej od kogoś z forum. Z tego co sie orientuje na dziś dzień są 3 z naszego forum do opchnięcia za 10k
    Jestem Szymon, mam 28 lat i jestem Alfaholikiem.

Moje Belle:
    obecna - 159FL SW 1.9 JTDm 16v '09: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...wsza_159_.html
    była - 156FL SW 1.9 JTDm 16v '04: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...lbiciela_.html
    była - 156 Sedan 2.5 V6 24V '00: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._v6_busso.html
    była - 156FL Sedan 1.9 JTDm 16v '03: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...an_matiuk.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Chłopaki dajcie już ku..a spokój z tym udawadnianiem sobie kto ma racje.Nie ten temat. Jam mam dwie v-ki i potwierdzam to co przedmówcy pisali że naklejka na tylnej szybie ............ ale do rzeczy. Moim zdaniem bardzo udany silnik,Gta mam 3 lata jedyna awaria to czujnik temp.płynu. 156 termostat,przepływomierz i problemy z instalacją a generalnie gubiła się masa,winą był zardzewiały przewód masowy. Niestety podłoga pod fotelem kierowcy u mnie była w stanie fatalnym(auto z 98 roku) Do naprawy podłogi musiałem zdemontować sanki bo korozja doszła aż pod sanki,przy okazji zrobiłem sprzęgło Q2,rozrusznik uszczelniacz pod kołem zamachowym tulejki stabilizatora i pare rzeczy które można zrobić tylo przy zdjętych sankach. Spalanie takie jak koledzy pisali wcześniej. Nie widzę dużej różnicy w saplaniu między gta a 2.5 . Również zerowe zużycie oleju u mnie w obu jednostkach gta 100tk 2.5 185tk. W 156 mam instalację gazową która spisuje się idealnie ale nie wiem jakiej marki jest instalacja. Silnik szybko łapie temperaturę ,przez co w miarę szybko przełącza się na gaz. Nie widzę również różnicy w osiągach między gazem a benzyną. Spalanie gazu na poziomie 14 litrów w cyklu mieszanym.W 156 częsciej wysiądą jakieś pierdoły związane z elektryką np:błędy poduszek .niż elementy mechaniczne silnika.Zauważyłem że w większości 2.5 którymi miałem do czynienia w fatalnym stanie była chłodnica ,wysypne lamelki,korozja więc na taki szczegół również warto zwrócić uwagę.Zawieszenie to standard ,co jakiś czas trzeba zrobić ale tragedii nie ma. Częstą usterką jest awaria mechanizmu różnicowego i jedynym skutecznym antidotum jest założenie Q2 inaczej nie znasz dnia ani godziny ( chyba że kupisz w automacie )Przerabiałem to już u siebie i dwa razy znajomym a jak poczytasz na forum takich przypadków jest wiele.Moim zdaniem jak znajdziesz auto w zdrowej budzie i nie wyjeżdżone to nie będziesz rozczarowany,ale ze 2 tysia to trzeba mieć w zapasie na początek na drobne naprawy.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Cytat Napisał sołtys Zobacz post
    chłopaki dajcie już ku..a spokój z tym udawadnianiem sobie kto ma racje.nie ten temat. Jam mam dwie v-ki i potwierdzam to co przedmówcy pisali że naklejka na tylnej szybie ............ :d ale do rzeczy. Moim zdaniem bardzo udany silnik,gta mam 3 lata jedyna awaria to czujnik temp.płynu. 156 termostat,przepływomierz i problemy z instalacją a generalnie gubiła się masa,winą był zardzewiały przewód masowy. Niestety podłoga pod fotelem kierowcy u mnie była w stanie fatalnym(auto z 98 roku) do naprawy podłogi musiałem zdemontować sanki bo korozja doszła aż pod sanki,przy okazji zrobiłem sprzęgło q2,rozrusznik uszczelniacz pod kołem zamachowym tulejki stabilizatora i pare rzeczy które można zrobić tylo przy zdjętych sankach. Spalanie takie jak koledzy pisali wcześniej. Nie widzę dużej różnicy w saplaniu między gta a 2.5 . Również zerowe zużycie oleju u mnie w obu jednostkach gta 100tk 2.5 185tk. W 156 mam instalację gazową która spisuje się idealnie ale nie wiem jakiej marki jest instalacja. Silnik szybko łapie temperaturę ,przez co w miarę szybko przełącza się na gaz. Nie widzę również różnicy w osiągach między gazem a benzyną. Spalanie gazu na poziomie 14 litrów w cyklu mieszanym.w 156 częsciej wysiądą jakieś pierdoły związane z elektryką np:błędy poduszek .niż elementy mechaniczne silnika.zauważyłem że w większości 2.5 którymi miałem do czynienia w fatalnym stanie była chłodnica ,wysypne lamelki,korozja więc na taki szczegół również warto zwrócić uwagę.zawieszenie to standard ,co jakiś czas trzeba zrobić ale tragedii nie ma. Częstą usterką jest awaria mechanizmu różnicowego i jedynym skutecznym antidotum jest założenie q2 inaczej nie znasz dnia ani godziny ( chyba że kupisz w automacie )przerabiałem to już u siebie i dwa razy znajomym a jak poczytasz na forum takich przypadków jest wiele.moim zdaniem jak znajdziesz auto w zdrowej budzie i nie wyjeżdżone to nie będziesz rozczarowany,ale ze 2 tysia to trzeba mieć w zapasie na początek na drobne naprawy.
    ...a tak chłodnice rowniez w 156 nie sa pancerne jestem własnie po wymianie w 2.5 jakies 2 miechy temu...