Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: zerwany rozrząd 4.000 km po wymianie. Prośba o pomoc i porady

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Kurde nie wiem jak mogły się odkręcić podpory (nie wiem jak się to fachowo nazywa) wałka... :/ Nie słyszałem jeszcze o takim przypadku...
    Najpewniej przy zakładaniu blokad mechanik użył oryginalnych śrub mostków, które są zbyt krótkie i zerwał gwinty. Już widziałem coś takiego w Alfie. To tak na marginesie

W tym przypadku, tak jak piszą koledzy - najważniejsze jest posiadanie dokumentu potwierdzającego wykonanie usługi wymiany napędu rozrządu. Jeśli jest to duży i dbający o renomę zakład, to powinno obejść się bez rzeczoznawcy. Gdyby próbowali się wykręcić, bierz rzeczoznawcę PZMot. Miałem podobną sytuację z Fiatem Punto i na moje szczęście obyło się bez sądu. Właściciel ASO zaproponował powtórne wykonanie spapranej przez nich roboty na koszt firmy.

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

[QUOTE=Aster156;1074831]Najpewniej przy zakładaniu blokad mechanik użył oryginalnych śrub mostków, które są zbyt krótkie i zerwał gwinty. Już widziałem coś takiego w Alfie. To tak na marginesie

zostawcie juz te blokady ,napisal ,ze to kolo sie poluzowalo. To tak na marginesie

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Myślę, że mechanik, który rozbierał i oceniał Alfę poinformował właściciela o wszystkich zauważonych defektach nie bez powodu... Świadczyłoby to o tym, że majster, który wymieniał rozrząd popełnił nie jeden błąd i to poszkodowany powinien użyć jako argumentu podczas trudnej rozmowy.

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

czyli ,według ciebie ,nie wazny skutek wazna przyczyna, racja

Użytkownik Embrion Avatar rocky
    Mieszka w
    Poznań / Konin
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS '99

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Kolego brutus.
    Pod poznaniem jest serwis AR NAGÓRSCY i oni znają sie na rzeczy.
    Ciekawe czy jest opcja, żeby to oni Ci naprawili auto i wystawili fakture, za któa zaplaci ten pier...ony łapciuch?
    Ciekawe
    Nie rób sobie jaj. Nagórski to umie faktury wystawiać. Nie zrobili mi jeszcze NIC dobrze, od początku do końca. Ciągle coś partaczyli. Jak chcesz zbankrutować to jedz tam. Ale to nie jest temat o tym.
    Zakład który wykonal usugę powinien ją naprawić. Myślisz, że zgodzi się, aby ktokolwiek naprawiał to za nich i wystawil im Bóg wie jaką kwote za to? Przeciez poszli by z torbami (zwłaszcza jak by dostali FV od nagórskiego).

Tak z ciekawości ile wogołe taka ekspertyza rzeczoznawcy kosztuje? Ktoś brał?
    Ostatnio edytowane przez rocky ; 15-01-2013 o 23:51

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

Cytat Napisał rocky Zobacz post
    Tak z ciekawości ile wogołe taka ekspertyza rzeczoznawcy kosztuje? Ktoś brał?
    rzeczoznawca nie jest tani i nikt za ''flaszke'' jak ktoś tu napisał ci tego nie zrobi. Wszystkie takie badania wiążą sie z dośc duzymi kosztami.

Kiedyś nabijałem nowe numeru w aucie bo stare z uwagi naprawy blacharskiej uległy zniszczeniu. Rzeczoznawca wziął kilka set złotych za kilka zdjęć i za swoją opinie.

co do tematu chyba wszystko zostało powiedziane.
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Będzie papier ('podkładka'), będzie orzeczenie, będzie i pozytywne rozwiązanie sprawy. A jeśli nie będzie dobrowolne, to przez sąd wygrasz. Koszty remontu to niemała kwota, a mając odpowiednie dokumenty nie ma szans, żebyś sprawę przegrał. 'Muszą' pokryć koszty i tyle. ... i pokryją Tylko dobrze to rozegraj

Pozdrawiam,
    Wojtek

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 16v

Domyślnie

@brutus - pamietaj tylko żeby nie próbować naprawiać auta w innym warsztacie. Warsztat który dał ciała napewno nie przyjmie takiej faktury. Dodatkowo możesz utracić prawo do gwarancji i żądania zwrotu kosztów.

Użytkownik Embrion Avatar brutus
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 Twin Spark, Volvo XC90

Domyślnie

Wielkie dzięki za pomoc!

Na dniach będę próbował skontaktowac się z rzeczoznawcą PZMot. I zobacze co on mi powie.
    Oczywiście będę Was o wszystkim informował, ponieważ - czego nikomu nie życze- może komus ten watek w przyszłości pomoże.

A jak z kosztami?
    Czy jest szansa na to żeby mechanik ( bede go nazywał rzeżnikiem)który zabił mi auto pokryje koszty ekspertyzy, czy tylko taka opcja wchodzi w gre jeżeli on sie na to zgodzi, twierdzac że to nie jest jego wina i że zgadza sie na ekspertyze?

Boje sie oddac auto rzeznikowi przed wykonaniem ekspertyzy [ponieważ obawiam sie, że będzie próbował ukryć przyczyny tej usterki.

Auto na chwile obecną stoi "złożone" na placu u tego mechanika , który oglądał je po awarii.

Co z transportem auta do rzeznika? Czy koszty pokryje rzeznik?
    Szczerze to w gre wchodzi tylko laweta, ponieważ bez wspomagania na zgaszonym silniku raczej bałbył się holowac ten samochód 50 km(

Czy ja jakieś sprawy o których wspomniec koniecznie rzeczoznawcy? I wogóle jak przebiega taka ekspertyza? Czy będzie on rozkręcał silnik?
    Ostatnio edytowane przez brutus ; 16-01-2013 o 09:25

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Duże warsztaty (i nie tylko) mają ubezpiecznie od błędów w sztuce i wcale nie musisz naprawiać tego u nich. Wystarczy udowodnić, że to była ich wina.
    Pierwszy Twój krok to telefon bądź wizyta w zakładzie i rozmowa z szefem wszystkich szefów. Od jego nastawienia zależy jakie kroki będzie trzeba uczynić dalej. Czy wołać rzeczoznawcę czy oddać im auto do naprawy czy też oddać je gdzieś indziej, żeby pociągneli z ubezpieczenia tego felernego warsztatu.
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r