Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Problem po czyszczeniu EGR - auto kończy na lawecie:(

Użytkownik Rowerzysta Avatar aquarius6
    Mieszka w
    WLKP
    Auto
    156 SW 1.9 m-jet Nero Metalico

Domyślnie

tak podłączyłem auto pod kompa żeby sprawdzić czy jakiś błąd wywali ale nic nie pokazywał wszystkie parametry w normie wiec szukam i kombinuje czego by sie tu jeszcze doczepić planuje sprawdzić wężyki podciśnienia być moze to dobry trop bo zaobserwowałem rownież ze auto przy gaszeniu wpada w drgania a podobno to również moz być właśnie przyczyna nieszczelnosci na tych wężykach - podobny przypadek miał kolego mac!ek

Mieszka w
    WLKP
    Auto

Domyślnie

Zdecydowałem się na zaślepienie egr oczywiście oryginalna zaślepka z dziurkami i musze przyznac ze jest lepiej auto nieco żwawiej reaguje i szybciej wchodzi na obroty tak od 2500 przed tem było to 3000 więc prawdopodobnie jest jakis roblem ze sprężyną i tak sie zastanawiam czy może przez ten cały egr nie występuje u mnie problem z brakiem mocy w dolnym zakresie obrotów? co myślicie pomogła by regeneracja? szukam rozwązania problemu już jakiś czas i jest jakiś postęp ale przed tem auto szybciej się zbierało i przeszkadza mi powiększona turbodziura..

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

robiłem niedawno jtd16v z takimi objawami czyli do 2500rpm nic a później kop , wina egr , egr rozebrany przeczyszczony , cewka egr rozebrana wyczyszczona , spolerowana i zmontowana , auto odżyło
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mieszka w
    WLKP
    Auto

Domyślnie

Mój też był czyszczony ale nie wiem czy cewka była rozebrana i spolerowana tak jak u Ciebie może to być przyczyna tego że czyszczenie nie pomogło?

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius6 Zobacz post
    Mój też był czyszczony ale nie wiem czy cewka była rozebrana i spolerowana tak jak u Ciebie może to być przyczyna tego że czyszczenie nie pomogło?
    wątpię że cewka była czyszczona , to nie jest standardowa procedura i nie wiem czy mechanicy znają sposób rozbiórki cewki , przy czyszczeniu egr warto także odkręcić i ewentualnie delikatnie oczyścić zalepiony z brudu czujnik MAP w kolektorze ssącym , nie wykluczony jest problem z podciśnieniem , czy po odpaleniu sztanga turbiny jest zasysana przez gruszkę , czy przy gaszeniu klapka przepustnicy się zamyka ?

a i tak najlepiej jest podpiąć kompa , włączyć odczyt pewnych parametrów i jazda ...
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mieszka w
    WLKP
    Auto

Domyślnie

klapa przepustnicy sie nie zamyka bo niedawno zamknęla sie na dobre i auto nie chciało odpalić więc moj mechanik ustawił ja w pozycji otwartej i teraz przy gaszeniu sie nie zamyka a problemy z cięzkim wkręcaniem na obroty zaczeły sie przed unieruchomieniem auta a po czyszczeniu egr przed czyszczeniem nie było żadnego problemu i to mnie najbardziej dziwi i ciekawi dodam ze egr był konkretnie zabrudzony, a czy sztanga jest zasysana nie sprawdzałem

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

zapytaj się mechanika czy będzie Ci fundował nowe poduszki silnika?
    klapa gasząca ma działać!

zamiast wydawać kasę na takich speców jedź do kogoś kto Ci wyłączy programowo EGR i będziesz miał spokój z tym dziadostwem...

Mieszka w
    WLKP
    Auto

Domyślnie

Oczywiscie zapytałem go skoro klapa jest zamontowana w silniku to czemuś musi słuzyc odpowiedział że pomaga w gaszeniu auta i teraz będzie to trwało sekunde dłużej nic więcej ale zauważyłem ze autem trzęsie przy gaszeniu a wczesniej tego nie było

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

heh
    i to właśnie trzęsienie szybko zarżnie Ci poduszki...

Mieszka w
    WLKP
    Auto

Domyślnie

no to świetnie nie dosyć ze problem nie rozwiązany to jeszcze doszedł nastepny.. sądzicie że przyczyna zaniku mocy moze byc w tym przypadku egr czy moze bardziej zabrudzone klapy wirowe? bo objawy zdają sie być tu podobne