Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: [156] 2.5 V6 - Potrzebny sposób na wyciągnięcie alternatora

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Przewodów od klimy nie ruszam, bo raz że nie nabijają klimy darmo, dwa na dole odkręci ale na podłużnicy nie. Byłby kolejny wydatek na przewód.

1litre - dzięki za KONKRETNĄ odpowiedź - takiej podpowiedzi oczekiwałem - no może nie takiej "zniecierpliwionej", ale teraz przynajmniej mam pewność co i jak.
    Wolę dopytać co i jak bo będę miał na wymianę tylko sobotę i niedzielę w wynajętym warsztacie, będę sam i temperatura będzie jak na zewnątrz.
    Wymieniałem niedawno w pojedynkę silnik w swojej AR v6 więc powinienem wiedzieć co i jak, dostałem po dupie tak że na samą myśl o wymianie alternatora to mi się na płacz zbiera, więc chciałbym oszczędzić sobie zbędnej roboty, to musi pójść szybko i sprawnie.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Litrowy
    Mieszka w
    Wawa, Brodnica,Uć górna
    Auto
    156 3.0 v6 Q-DISTINCTIVE sw 04r LUCI DI BOSCO

Domyślnie

no to ból wymiany motoru w pojedynke jest taki sam jak wymiena altrenatora samemu wiec powodzenia ,ja na twoim miescu juz bym sie relaxował bo chooojoof i qrefff bedzie rzucane coniemiara
    Moja cwaniara BY LITROWY 3.0v6SW QTRONIC http://www.youtube.com/watch?v=hJHuK...ature=youtu.be
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/70296-litrowe_ar156sw_2_5v6_q.html

Mieszka w
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Rzucam już od trzech tygodni czym się da i gdzie popadnie. Tym bardziej, że pojeździła tylko z półtora miesiąca jak ją poskładałem, zarejestrowałem, uruchomiłem gaz, jeszcze nie zdążyłem się nacieszyć, nie zdążyłem zapomnieć jak się przy niej narobiłem a tu Q R W A alternator. No nie mogło się spieprzyć nic mniej bolącego tylko alternator. Lubie tę cholerę ale ....

Zbieram się dodać swoją do działu nasze belle - mają trochę wspólnego, ale Twoja ma coś czego nie ma moja a czego Ci straszliwie zazdroszczę - podgrzewane fotele recaro. Robię bardzo krótkie odcinki do pracy (4,5km) i dupsko mi okrutnie marznie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Jakbyś chodził piechotą, to będzie cieplej

Walcz, zrób może nawet jakąś fotorelację dla potomnych, żebyśmy się nauczyli na Twoich błędach. Cholera mnie strzela na samą myśl, a zbliża się nieubłaganie czas naprawy niestety.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Zawsze zostaje warsztat...niestety .Ale czasem warto położyć kase nalade i mieć stres z głowy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Litrowy
    Mieszka w
    Wawa, Brodnica,Uć górna
    Auto
    156 3.0 v6 Q-DISTINCTIVE sw 04r LUCI DI BOSCO

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Zawsze zostaje warsztat...
    tak tak i 500pln nie twoje
    Moja cwaniara BY LITROWY 3.0v6SW QTRONIC http://www.youtube.com/watch?v=hJHuK...ature=youtu.be
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/70296-litrowe_ar156sw_2_5v6_q.html

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Łażę teraz na piechotę. Muszę godzinę wcześniej wyjść niż zwykle (a już i tak śpię dość krótko), a co gorsza po połowie drogi zaczyna mnie niemiłosiernie napiep....ć kręgosłup (przepuklina kręgosłupa) i żeby nie to, to byłoby całkiem znośnie.
    Ma to zalety, poranną kawkę mam z głowy i oszczędność na tankowaniu...
    Niestety od poniedziałku ferie się skończą i bajka też - będę miał dwie córki do podwózki - jedną do przedszkola, drugą do szkoły... więc nastawiam się na ból od piątku po południu.

Martwią mnie jeszcze dwie rzeczy:
    1. sanki wchodza u mnie jakoś nad osłonę termiczną katalizatorów w tunelu między fotelami przednimi - mam nadzieję że jakoś się wysuną bez odkręcania wachaczy.
    2. w tym warsztacie jest podnośnik kolumnowy - ale nie mają takiego "słupowego" lewara - będę musiał coś kombinować z żabą i kołkiem - może mi silnik na łeb nie spadnie.

Fotorelacja - miałem zamiar takową zrobić - i opisać co i jak - bo chciałbym mieć coś swojego w dziale "zrób to sam" - inna sprawa ze może komuś się przyda.

Jak wyczaiłem że to alternator - od razu postanowiłem - pitolę to - raz w życiu oddam samochód do warsztatu. Kasa na lade, mam to tam gdzie słońce nie dochodzi - nie dotykam sie.
    Ale - albo nikt się nie chce do tego dotknąć - albo cena jest taka, że - no nie będę ściemniał - nie stać mnie na to. Nie chcę ale będę to musiał zrobić sam.

Urwałbym komuś coś za taką lokalizację alternatora.

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    Urwałbym komuś coś za taką lokalizację alternatora.
    Baaaa a żeby to była jedyna dupiata w wymianie rzecz w Alfonsie... Włosi mają zajebistych stylistów a konstruktorów z .... poczuciem humoru jak widać . Ale wszystko idzie w strone utrudniania życia użytkownikom . Nie tylko Alfa taka zła . Jak już pisałem w Mondku MK2 2,5V6 jest to samo . Tragedia jednym słowem . Ale mam rozwiązanie Trza wyciąć kątówką dziure od kabiny przy "butach" i na zawiasach klapke zrobić heheheh

slawek1423
    Gość

Domyślnie

Wiiitam prosze o głosy mojej alfy romeo http://motokiller.pl/49919/Alfa-Romeo-156-16-i-24-JTD

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał slawek1423 Zobacz post
    Wiiitam prosze o głosy mojej alfy romeo http://motokiller.pl/49919/Alfa-Romeo-156-16-i-24-JTD
    Sławek dałem ci "moc" ale ta strona to motokiller. Nie obraz się ale przynajmniej na tych zdjęciach twoje maszyny to "seria killer" . No chyba ,że pod maską coś się chowa a na lato jest jakaś konkretna felga . Ta strona jest dla " modzonych , cultowych itd " . Choc nie twierdze ,że nieładne bo ładne