Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Opony z systemtem Run on Flat !

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Cytat Napisał ebol77 Zobacz post
    mam na zimę runflaty i innych bym nie założył. 225/45 r17 fakt sa głośniejsze, twardsze,ale za to nie mam obaw ze braknie mi luftu 100km od chaty i byda płakoł po kolana w śniegu. ( drugą opcją przeze mnie jest wykupienie ADAC)
    czujników tysz nie mom i jezdza. tylko zanim wejda do auta kopna dwa razy w kożdo oponka ( da sie wyczuć zero luftu)

ogólnie gicior. no prócz ceny w sumie. nowa contisport'ka run-o-flat 830pln.. ale czego sie nie robi dla wygody
    Wygoda zwiazana z brakiem konieczności zabaw w śniegu, gdy zabraknie luftu, to wazna rzecz :-)

Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Runflat to przede wszystkim dużo większe bezpieczeństwo w przypadku, kiedy np przy prędkości 140-150km/h wzwyż opona (zwłaszcza na przedniej osi) zostałaby przebita. Często gęsto są wypadki, gdzie są opisywane tak: "Kierowca z niewiadomych przyczyn zjechał na lewy pas/pobocze i uderzył w samochód naprzeciwko/drzewo.", które zazwyczaj są skutkiem przebicia przedniej opony.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    np przy prędkości 140-150km/h wzwyż opona (zwłaszcza na przedniej osi) zostałaby przebita. Często gęsto są wypadki, gdzie są opisywane tak: "Kierowca z niewiadomych przyczyn zjechał na lewy pas/pobocze i uderzył w samochód naprzeciwko/drzewo.", które zazwyczaj są skutkiem przebicia przedniej opony.
    Dwie kwestie:
    1. Na drogach z dopuszczalną prędkością w tych okolicach nie ma aut jadących z naprzeciwka i drzew.
    2. Skąd takie info, że najczęściej winna w sytuacji zjechania na przeciwległy pas, uderzenia w drzewo jest przebita opona?

Rzeczywisty skutek przebicia opony 195/45R15 przy około 120km/h - auto dało odczuć, ze jest coś nie tak - efekt - spokojne wyhamowania i zjazd na pobocze. I nie była to nawet opona XL.

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Ad.1 Chyba nie jeździsz w PL i nie jesteś mijany przez wariatów jadących z taką prędkością (na S3 częste)

Ad.2 Przebita przednia była? Niektóre auta (jak 159 w 2.4JTDM) mają ciężki ryjek i podejrzewam, że skutki przebicia opony na przedniej osi będą ostrzejsze w skutkach (ściąganie) niż np. tylnej, czy w samochodzie o innym rozkładzie mas.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Ad 2 tez sie zastanawiam skad te dane o oponie ....
    Ktos wyprzedzal , zderzyl sie , nie przezyl , nie mieli kogo zapytac czemu zjechal na.lewy pas = nie wyjasniona przyczyna zjechania

Jestem w stanie skrzynke wodki postawic ze ponad polowa tych niewyjasnionych to jednak jakies wyprzedzania itp a opona to moze jakies ledwie %
    No ale.udowodnic.nie ma.jak niestety

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Bocian, moja wina - nie doprecyzowałem, że chodziło o łuk drogi owej nieszczęsnej S3, gdzie bardzo często są takie akcje i tutaj IMHO Run Flat nie zaskoczy, jak się coś takiego wydarzy na łuku/zakręcie
    https://maps.google.com/maps?q=52.01...num=1&t=h&z=15

PS: ciekawy teścik Run Flat
    http://youtu.be/mxHwrMh76tE?t=1m28s

PPS: Nie każdy ma łatwo, po przebiciu opony
    http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...AT10/140609585
    http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...GION/131219894
    http://epoznan.pl/news-news-27060-Wy...peknieta_opone

i tutaj ciekawa relacja
    http://www.oponeo.pl/artykul/pekniec...dkosci-relacja
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 27-07-2014 o 21:32
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ebol77
    Mieszka w
    ruda_śląska/ zurych
    Auto
    FSO 125p '82 103 KM/ AR 159 SW'06 150 KM

Domyślnie

tak swoją drogą Panki Franki pamietejcie ze przy wystrzale DODAJEMY GAZU, NIE HAMUJEMY! poczytejcie o wektorach
    no ale swoją drogą niechciołbych mieć wystrzału na winklu przy 100km/h gdy z naprzeciwka tir leci 90...dlatego ów run-o-flat też mam zainstalowane jako zima.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Ja mam letnie run flaty, ale w przypadku opon zimowych chyba tez wejde w ten rodzaj opon. Skoro juz przywyklem do utraty komfortu związanej ze stosowaniem opon w tej technologii, to wiele argumentow związanych właśnie z bezpieczeństwem przekonuje do inwestycji w run flaty również w przypadku zimowek. Ciekawe tylko jak sprawuja sie na zamarzniętej, zasniezonej i oblodzonej nawierzchni.

@Cra3y - końcówka przeslanego testu daje najwięcej do myślenia. A przytoczone artykuły to potwierdzają

Pozdrawiam,
    Arek
    Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez ArcoMancino ; 27-07-2014 o 21:48

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    Ad.1 Chyba nie jeździsz w PL i nie jesteś mijany przez wariatów jadących z taką prędkością (na S3 częste)
    Ale to dyskusja jest o przydatności opon RF dla wariatów czy normalnych użytkowników drogi?

Zawsze pozostaje w takich sytuacjach pytanie - dlaczego doszło do przebicia opony? To nie jest normalne, że na równej drodze opona sama z siebie pęka.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Rozwalilem dwie zwykle po jednej stronie na trasie przy ok 120 i spokojnie zjechalem na.parking jakies 100 metrow dalej ...
    No ale fakt - nie byl to wustrzal tylko mechaniczne uszkodzenie