od 156 2,4 jtd z 98 też będzie pasować?
od 156 2,4 jtd z 98 też będzie pasować?
Ostatnio edytowane przez Niuniek ; 12-03-2013 o 16:04
oprócz zwrotnicy, wahaczy może być jeszcze amortyzator krzywy , poduszka amora , albo w najgorszym wypadku krzywy wózek, pomierz sobie wszystko odległośći śr. koła od zderzaka i załamania drzwi , przekątne pod spodem wahaczy z którymś symetrycznym punktem w podwoziu ( moge wstawic fote jak cos )
Wózka nie brałbym pod uwagę jednak, bo mocne to cholerstwo. Amor też raczej nie, juz prędzej widełki, ale jeżeli dolny wahacz nie był wyrwany (jak u mnie) a tylko pokrzywiony, to widełki maja na tyle dużą swobodę ruchu razem z amorem, że takie uderzenie nie powinno się na nich odbić.
Obstawiam tu na 99,9% że zwrotnica. Długie ramię do górnego wahacza jest dość słabe i często może nie wytrzymać nawet wjechania w dziurę.
Nie wiem jaka jest twoja wersja. Ale jeżeli ta z 2.4 jest na takich samych zaciskach jak twoja to powinna pasować.
Witam ponownie.
Zabrałem się dziś za wymianę zwrotnicy i co się okazało nie ma żadnej różnicy, koło nadal stoi z tyłu :-(
Wymieniłem górny i dolny wahacz, zwrotnice i nadal problem jest taki sam czyli koło stoi z tyłu o jakieś 2/3 cm.
Drążek kierowniczy jest prosty ale lewe koło (strona gdzie dostała) stoi lekko przodem na zewnątrz.
Nie wiem co może być w niej jeszcze krzywe.
Trochę niezrozumiale opisałeś.Jak koło jest przesunięte do tyłu otwórz maskę i dobrze sprawdź mocowanie amortyzatora, mogło wygiąc na karoserii.Wtedy albo na przyrząd który to wyprostuje (drogo) albo odkręć śruby, spróbuj delikatnie przesunąć młotkiem, jak nie, to auto na lewarek, wtedy ładnie to wyjdzie i podłóż podkładki pod wygiętą stronę.
Ostatnio edytowane przez spiwor ; 20-03-2013 o 19:23
Zbieżność. Jeżeli ci koło odchodzi "przodem na zewnątrz" to oznacza że jest rozbieżny. Przy uderzeniu mogło naruszyć drążek, końcówkę drążka(gałkę) czy ich łączenie. U mnie drążek był w masakrycznym stanie.
A jeżeli gołym okiem da się zauważyć taki odchył, to koło będzie robiło złudzenie cofniętego
Koło nie robi złudzenia cofniętego tylko jest cofnięte o 2,5 cm (porównane z drugą stroną), mechanik pomierzył też sanki i wyszło że ich przekątne różnią się o 1,5 cm. Czas zakupić sanki i wymienić.