Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Temat: Korozja w alfie 159

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Reasumujac jest tak jak mowilem fiaty rdzewieja. Wiadomo ze zaraz ktos zacznie krzyczec ze rdzeiweja tylko powypadkowe ale to brednie. Dla mnie niepojete jest jak moze przez jedna zime wypiaskowac lakier z samochodu jak moze pojawiac sie rdzwy nalot. Znajomi maja samochody koncernu vw, samochody 15 letnie ktorych nic nigdy nie bylo zabezpieczane przed zima i ani nie ma nalotow po zimie, nic. Temat nie istnieje. Da sie? Da sie! Niestety trzeba przywyczaic sie ze w alfach od czasu do czasu trzeba sie z korozja pobawic. Mozna w sumie humor poprawic sobie tym ze wlasciciele mazd maja gorzej choc pewnie polowa z nich tez twierdzi ze rdzewieja tylko te powypadkowe )

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał nobodyspecial Zobacz post
    . Znajomi maja samochody koncernu vw, samochody 15 letnie ktorych nic nigdy nie bylo zabezpieczane przed zima i ani nie ma nalotow po zimie, nic. Temat nie istnieje. Da sie? Da sie!
    jest zasadnicza różnica w lakierach stosowanych 15 lat temu i teraz. Z tego to wynika.
    Spójrz jak wyglądają lakiery w kilkuletnich vw - myślę, że niewiele lepiej niż w fiatach/alfach.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

A to sie zgadzam oczywiscie ze teraz ze wszystkim jest maniana. Ale porownaj alfe z 98 nie wiem, 156, 166 i audi a4, a6. Masz ten sam rocznik a auidi, vw nie maja oznak korozji. W alfach gnija podlogi, no kurde nie ma sie co czarowac sa gorsze. Myslalem ze w 159 jakos lepiej ogarneli ten temat ale dalej bieda.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maikel
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

No nie wiem czy Audi jest tak pozbawione rdzy sam osobiście oglądałem u dwóch znajomych w A4 z 2008 pęcherze z rdzy na dolnych partiach drzwi i podłoga też już leciała a jednak sam mam 159 z 2006r i ani śladu korozji nigdzie poprzedni samochód Astra II cała zżarta przez rdzę i wiele innych przypadków zaobserwowanych na niemieckich wozach dosłownie zjedzonych przez rdzę fakt alfa z przed lat pozostawiała wiele do życzenia jeżeli chodzi o zabezpieczenia antykorozyjne ale dziś to już zupełnie inna sprawa...

Użytkownik Embrion Avatar badboy83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    alfa 159 1,9 jtdm sportwagon

Domyślnie

Ja właśnie kilka dni temu zauważyłem rdze na rancie tylnej klapy od środka w mojej 159

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Kolego Maikel, chyba przecinek i kropka Ci się zepsuły w klawiaturze.

A wracając do sedna. Mam porównanie do równolatka Citroena C5. Tam lakier jest praktycznie jak nowy, odpryski niewielkie i w ogóle bez rdzy, mimo, że auto jeździ bardzo dużo po autostradach. Moja stara Xsara mimo gołej blachy w kilku miejscach nie chce rdzewieć. W Alfie wygląda to niestety gorzej. Ale i tak mamy sporo lepiej niż w poniższym Audi A4:
    http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtop...er=asc&start=0
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 03-06-2013 o 18:59

Korba
    Gość

Domyślnie

szczerze powiedziawszy nie lubię generalizowania, ale co do stanu niektórych Golfów IV i Passatów B5, to pozwolę sobie z kolegą się nie zgodzić. Teraz się robi lakiery ekologiczne, a wszystko co ekologiczne jest wujowe. Tyle.

A tak poza wszystkim, szalenie bawi mnie porównywanie każdego samochodu do jedynego, właściwego koncernu - VW. http://vwszrot.pl/ <---wolę naklejać folie na nadkola i malować maskę, niż pruć się z 9 kawałków na nowy wał i pompę tylko dlatego, że producent robi mnie "V Wała". Abstrahując od faktu, że na pordzewiałą Alfę czy Citroena miło się patrzy, a po sesji z niektórymi V Wała spędziłbym w kiblu 3 tygodnie z głową w muszli.

Statystyczne "dobre, stare Audi/Passat" (naturalnie z tych, które się jeszcze nie popsuły, tj. klasyki, dla konesera, stan malina z lat 90) -zostawia 7 śladów (jeszcze dwa po progach i jeden po wydechu), rozbite, przekręcone, a jak BOSKI tdi to dupa osmalona po spryskiwacz szyby. Polecam. Daje pińcet złoty i biere.

Francuskie się psujO? Włoskie się psujO? Niemieckie tylko dobre? Pewnie znacie, ale zapraszam do poczytania tych, co nie znają ---> www.zlomnik.pl
    Pozdrawiam, nie chciałem nikogo urazić. No może poza Martinem Winterkorn.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

No ale do czego porownywac, do mercedesow ktore rdzewieja juz po zjechaniu z tasmy montazowej czy bmw ktore maja super zabezpieczenie antykorozyjne. Porownuje do duzej popularnej marki. Logiczne. Ale szczerze mowiac nie wiedzialem ze takie rzeczy dzieja sie z B7. Znajomy ma C6 i cala blacharka, jak i podwozie wyglada jak nowe. Ciekawe.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Passaty moze i rdzewieja... ale ojcu drzwi i klape na gwarancji odmalowali. Na B6 byla chyba nawet akcja serwisowa z powodu zle zabezpieczonych blach.
    Teraz auto wyglada jak nowe, przy przebiegu 230k km
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar raZZorfish
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 JTDM 2006 150KM

Domyślnie

Wracajac do Alf... To musze poplakac nad tymi zalosnymi, czarnymi wstawkami metalowymi w tylnich drzwiach obok szyb. To cos tez juz ma babelki. Jednak podloge mam zdrowiutka