Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Temat: Chłodnica AR 156

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Slom Zobacz post
    Czyli kupiłeś najtańszego chińczyka.
    A teraz mały quiz.
    Czym różnią się chłodnice z linków podanych wcześniej czyli:
    http://allegro.pl/chlodnica-wody-alf...tml#tabsAnchor

http://allegro.pl/chlodnica-alfa-rom...142353307.html

Oczywiście nie chodzi mi o różnicę w cenie.
    Drugi link już nie wchodzi ( archiwum ) . Ps. Ja jestem ciekaw czym się różni ten" najtanszy chinczyk " od Nissens'a? Serio pytam bo podejrzewam ,że na jednym polu ryżowym sklupane Jak się myle to sorry

- - - Updated - - -

Ja też czekam na "najtanszego chinczyka " . Zobaczymy . Napewno bedzie lepsza niż mój zabetonowany oryginał .

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Drugi link już nie wchodzi ( archiwum ) . Ps. Ja jestem ciekaw czym się różni ten" najtanszy chinczyk " od Nissens'a? Serio pytam bo podejrzewam ,że na jednym polu ryżowym sklupane Jak się myle to sorry

- - - Updated - - -

Ja też czekam na "najtanszego chinczyka " . Zobaczymy . Napewno bedzie lepsza niż mój zabetonowany oryginał .
    Ok. sorki
    Niech będzie ta:
    http://allegro.pl/chlodnica-wody-alf...354257669.html
    i ta:
    http://allegro.pl/chlodnica-wody-alf...tml#tabsAnchor

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

@Slom Napisz co masz na myśli

Sam 1,5 roku temu kupiłem turecką i do dzisiaj jak nie jest ponad ~25stC to nawet w korku w Krakowie wystarczy żeby się termostat otworzył
    Była: 156 1.9JTD SP3

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał creaf Zobacz post
    @Slom Napisz co masz na myśli

Sam 1,5 roku temu kupiłem turecką i do dzisiaj jak nie jest ponad ~25stC to nawet w korku w Krakowie wystarczy żeby się termostat otworzył
    Przede wszystkim zwróćcie uwagę na ilość "rurek" w obu chłodnicach. Ten najtańszy chińczyk ma ich ok 20 natomiast ta z drugiego linku grubo ponad 30 co świadczy przede wszystkim o ich wydajności.
    Poza tym są wykonane w zupełnie odrębnych technologiach.
    W tej droższej rdzeń jest wykonany w technologii lutowania i wypiekania (rdzeń stanowi jedną całość tak jak w oryginale) a połączenia gumowe (najbardziej newralgiczne) występują tylko na połączeniu całego rdzenia z plastikowymi zbiorniczkami czyli jest ich tam 2 szt.
    Natomiast w tańszej każda rurka jest łączona z korpusem za pomocą odrębnego oringu, czyli jest ich tam ponad 40 + jak wyżej 2 uszczelnienia na połączeniu całego rdzenia ze zbiorniczkami a co za tym idzie dużo więcej miejsc potencjalnych wycieków.
    ps.
    Kolego jeśli zakupiłeś turecką to jest to prawdopodobnie Kahle jak z pierwszego linku w wykonaniu porównywalnym z oryginałem.
    pzdr

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Tylko ciekawi mnie jak sprawa będzie się miała z chłodzeniem bo myśle ,że na korzysc tej drugiej . Zauważyłem ,że w oryginale są płaskie wąskie rurki ( które chyba dlatego tak szybko się zapychają i chłodnice Alfowskie szlag trafia ) a ten "Chińczyk" ma rurki w lamelkach grubsze i okrągłe ( co wydaje się dal dużo lepszy przepływ i raczej nie ma możliwości ,że się coś przytka . Niewiem , tak sobie filozofuje . Kupiłem w weekend zakładam więc napewno opisze jak to wygląda. Jak będzie ciekło po miesiącu , pół roku to gwarancja jest .

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

PS. Przypatrzyłem się "chinczykowi" i okazało się ,że ma dwa rzędy rurek ( przód i tył ) po 20 ( u mnie ) czyli 40 . Nie zmienia to faktu ,że rzeczywiście osadzone są na gumkach . Zobaczymy ile to wytrzyma

kkrzysiek
    Gość

Domyślnie

Ja kupiłem do siebie najtańszą, co do rurek to się nie przygladałem ale te płatki - lamelki aluminiowe to był rekort świata tak cieniutkie, że od dmuchnięcia się wyginały. Narazie wytrzymała ponad rok zobaczymy co dalej. oryginał wytrzymał 11 lat.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

Ja polecam chłodnice Khale bardzo dobrze wykonana i w dobrej cenie. Podobnież robią również dla Behra

Było
    AR 156 1.8ts
    AR 156 2,5V6
    FIAT CROMA II 1.9 150KM automat

JEST
    AR 166 3.2V6 FL
    VOLVO V70 III 2.0F 2010r

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Tylko ciekawi mnie jak sprawa będzie się miała z chłodzeniem bo myśle ,że na korzysc tej drugiej . Zauważyłem ,że w oryginale są płaskie wąskie rurki ( które chyba dlatego tak szybko się zapychają i chłodnice Alfowskie szlag trafia ) a ten "Chińczyk" ma rurki w lamelkach grubsze i okrągłe ( co wydaje się dal dużo lepszy przepływ i raczej nie ma możliwości ,że się coś przytka . Niewiem , tak sobie filozofuje . Kupiłem w weekend zakładam więc napewno opisze jak to wygląda. Jak będzie ciekło po miesiącu , pół roku to gwarancja jest .
    Czyli oryginał z wąskimi i płaskimi rurkami szybciej odprowadzi ciepło (mniej płynu w pojedyńczej rurce która szybcie stygnie), poza tym zwróć uwagę na ilość(gęstość) lamelek w swojej nowej chłodnicy i np w oryginale, bądź droższym Khale (napewno w "chińczyku" będzie ich mniej) a to właśnie głównie one odbierają ciepło.
    Dodatkowo wąska, płaska rurka stawia mniejszy opór powietrza niż gruba okrągła dzięki czemu powietrze szybciej ją opływa i studzi.
    Czym ma się zapchać chłodnica z cieńszymi rurkami ??
    Co Ty tam masz wlane, nasypane do układu chłodzenia??
    Moja oryginalna wytrzymała bez problemu 13 lat a żywot swój zakończyła wyciekiem (utlenieniem) a nie zapchaniem.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Slom Zobacz post
    Czym ma się zapchać chłodnica z cieńszymi rurkami ??
    Co Ty tam masz wlane, nasypane do układu chłodzenia??
    Moja oryginalna wytrzymała bez problemu 13 lat a żywot swój zakończyła wyciekiem (utlenieniem) a nie zapchaniem.
    W sumie jestem chyba 4 włąscicielem . Auto z roku 2000 czyli dziadek . To w sumie kij wie co było lane wczesniej . Wystarczy ,że ktoś lał wode i może zakamieniona być ( po tylu latach bym się nie zdziwił ) . Oceny zostawmy może do czasu testu ( w weekend będę rzezbił ) . Okaże się w poniedziałek - brykne się do roboty A4 to zobaczymy jak się zachowa wskazówka temperatury powyżej 200km/h