Panowie, a wiecie może czy dużo oleju wyleci, jak zdemontuje tą chłodniczkę ? Kupiłem też uszczelkę (oring) o przekroju okrągłym, a był prostokątny. Mam nadzieję ,że się nada????
Panowie, a wiecie może czy dużo oleju wyleci, jak zdemontuje tą chłodniczkę ? Kupiłem też uszczelkę (oring) o przekroju okrągłym, a był prostokątny. Mam nadzieję ,że się nada????
Podłączę się pod temat. Słyszałem opinie, że montowana w TS 16v chłodnica oleju o której tu mowa (a raczej wymiennik ciepła z płynem chłodzącym) nie jest zbyt efektywna (olej ma zbyt wysoką temp. szczególnie przy ostrej jeździe). Pytanie do tych, co posiadają wskaźnik temperatury oleju - czy przy ostrej jeździe temperatura oleju niebezpiecznie zbliża się do granicy 120 C? Różnie piszą, ale generalnie powinna trzymać się 100 C maks.
Można zamontować pełną chłodnicę oleju + termostat, rozwiązanie drogie. Pytanie czy pozbywać się obecnego wymiennika ciepła czy wpiąć się w jego tor. Do 2.5 V6 w 156 jak pamiętam to także jest wymiennik ciepła woda-olej, większy, ale dalej wymiennik, a nie regularna chłodnica. Są także w ofercie wymienniki ciepła woda-olej firm zewnętrznych, istnieje więc możliwość zainstalowania wydajniejszego układu. Pytanie czy w TS 16v kombinacja z ukł. chłodzenia oleju jest zasadna.
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
tomito zapytaj się tych Panów wcześniej, dla których chłodniczka służy do podgrzewania oleju.
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
TS ogolnie ma problemy z przegrzewaniem sie wiec jak masz mozliwosci i chcesz ostro jezdzic to lepiej te ustrojstwo wywalic i zamontowac cos co ma sens. Ja mam u siebie zamiast tego wsadzona podstawke z fiata uno turbo (chyba tez punto gt) z termostatem i zamontowana chlodniczke oleju za scudetto. To daje ci jedyne pewne rozwiazanie, ze temperatura bedzie ci sie utrzymywala na poziomie 90 stopni C w czasie normalnej jazdy, i miedzy 100-110 podczas upalania(dla markowego oleju 10W60 to jeszcze duzy zapas).
Super, tak być powinno, pytanie czy dajesz ostro popalić swojemu czy jeździsz raczej rozsądnie?
Jeszcze druga kwestia - nie pamiętam gdzie, ale chyba forum Hondy - kłócili się jak to jest z tą temp. oleju, którą powinno się brać pod uwagę - mierzoną za wymiennikiem ciepła (czy chłodnicą), czy przed... Na chłopski rozum, wydaje się ważne o jakiej temp. olej trafia ponownie do obiegu, ale z drugiej strony dajmy na to przez wymiennikiem ciepła czy chłodnicą jak ma 120 - 130 stopni to jest na granicy pracy (czy dla niektórych ją przekracza), także jego właściwości chemiczne ulegają degradacji i jego schłodzenie za chwilę nie pomoże, bynajmniej nie odwróci procesów degradacji. Najsłuszniejsze wydaje się rozwiązanie z chłodnicą i termostatem, ale o momencie otwarcia 80-90 st. C, nie wiem jaką wydajność ma ten nasz standardowy wymiennik.
Ostatnio edytowane przez tomito ; 07-06-2013 o 07:36
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Jeżeli mierzymy temp. czegokolwiek to chyba właśnie po to, żeby zapobiec ew. uszkodzeniom/utracie właściwości/etc. Dlatego najistotniejsza jest najwyższa uzyskiwana temp., a to odczytamy chyba przed niż za chłodnicą.
Będąc nad wyraz precyzyjnym, winno się mierzyć temperaturę oleju bezpośrednio w misce olejowej. Tyle że jeśli producent nie przewidział miejsca na czujnik w misce, to przecież nikt nie będzie wiercił i spawał by akurat tam się znalazł. Miejscem gdzie najłatwiej przechwycić dane o temperaturze oleju to właśnie filtr oleju - podstawka, lub tak jak w moim przypadku korki przewidziane pod chłodnice. Niemniej, nie trzeba być tęgim umysłem by wiedzieć że temperatura w tym miejscu będzie trochę niższa.
Wg mnie, temperaturę powinno się odczytywać przed wejściem oleju w obieg chłodzenia.
A w kwestii stylu mojej jazdy, głównie jest to miasto. Obroty silnika od 2,5 do 4,5 tyś, czasem pod 6 tyś i wyżej jak mam ochotę posłuchać brzmienia. Po torze nie ganiałem.
Nie chce mi się czytać całego tematu.Ale ten który twierdzi że wymiennik(nie chłodniczka bo takowej brak w 16v)podgrzewa olej ma absolutną rację!!!Można to oczywiście uznać za plus,gdyż olej szybciej nabiera temperatury.A ktoś wątpi że ogrzewa???Ogrzewa tak długo do puki temperatura oleju jest niższa od temperatury płynu.Proste,tak działa wymiennik ciepła.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Zgadza się. Podgrzewa olej puki silnik nie osiągnie temperatury pracy. Jak już wiadomo woda po nagrzaniu i sprawnym układzie chłodzenia ma bardzo stałą temperaturę i chłodnica oleju w tym momencie służy docelowo do chłodzenia oleju.
A jak chcesz to przeczytaj początek poboczny wątku to może zrozumiesz o co wszystko poszło.