Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: przygotowania do wyjazdu w dłuższą trasę..na co zwrócić szczególną uwagę ?

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał Arthrm Zobacz post
    w zeszlym roku lacznie zrobilem 7 tys km jadac do i z Polski. Zawsze mam w bagazniku plyn do chlodnicy i olej z takich rzeczy to wiadomo apteczka ( wazne zeby miala atest UE), kamizelki i gasnice
    do tego mala lodowka z redbulami
    Jony w IE wiem ze doplacasz pare groszy za ubezpieczenie obejmujace UE.
    Polecam tez poduszke na kark i jakis kocyk jezeli chcesz sie kimnac gdzies na trasie w aucie ja np musialem czekac troche na promy jak nadgonilem na trasie
    cos do mycia rak tez sie przydaje mialem takie specjalne cus z nivea do tego okulary do jazdy nocnej pomagaja ( zolty kolor) - jezeli przez wiekszosc trasy bedziesz jechal noca. Fajna sprawa to tez rekawiczki bo przy wysokich temp lapy potrafia sie odparzyc od kierownicy ( ja jechalem 32 h - promy bez spania).
    Kable rozruchowe rowniez obowiazkowo zestaw do szybkiego naprawiania opony.... co jeszcze....krople do oczu....przy klimie oczy potrafia dac w kosc po dluzszej jezdzie....
    Jony a dla Ciebie na wszelki wypadek naklejki na reflektory....nei wiem jak je umiescic w 159 ale jakby policja Cie zlapala to pokazesz ze masz.....
    Wiem wiem o naklejkach na reflektory i GB we francji alkomat wymagają chociaż nie wiem po co
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Romeo Avatar Arthrm
    Mieszka w
    Dublin, Ireland, Ireland/Kraków, Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo,

Domyślnie

przed jazda potraktowalem bak zestawem STP - w Polsce widzialem w tesco czy pomoglo? niektorzy moga sie smiac...ale swoja 156 1.6 z pelnym bakiem pokonalem 1000 km. Spalanie w niemczech bylo na poziomie 4l na 100km.
    Jony jadac przez niemcy bedziesz pewnie omijal Berlin ( tak jak ja jechalem do siebie).... wez w razie czego karnister bo stacje lubia byc zamkniete w nocy na autostradzie....
    IRLANDIA

____________Jest:_______________________Były:____ _______________________________

______Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo______ Alfa Romeo 156 1.6 Lusso________Alfa Romeo 147 1.6 Lusso
    __________________ _____

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

przed jazda potraktowalem bak zestawem STP - w Polsce widzialem w tesco czy pomoglo? niektorzy moga sie smiac...ale swoja 156 1.6 z pelnym bakiem pokonalem 1000 km. Spalanie w niemczech bylo na poziomie 4l na 100km.
    Jony jadac przez niemcy bedziesz pewnie omijal Berlin ( tak jak ja jechalem do siebie).... wez w razie czego karnister bo stacje lubia byc zamkniete w nocy na autostradzie....
    W nocy jade ze Szkocji przez całą Anglie do Dover szwabów będe przejeżdzać raczej w godzinach popołudniowych

Użytkownik Romeo Avatar Arthrm
    Mieszka w
    Dublin, Ireland, Ireland/Kraków, Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo,

Domyślnie

to i tak zachaczysz o noc przez niemcy jedzie sie ch...wo...
    To jak tam jezdza....i ilosc ciezarowek moze przerazic... ja tez jechalem przez UK w nocy.... trasa M4 byla zamknieta pod Londynem :/ most w Walii jest platny tylko w jedna strone...we Francji bylem ok 9 rano.
    Paliwo w Niemczech bylo wtedy drozsze niz w Holandii i Belgii

- - - Updated - - -

aha...pamietaj ze jezeli masz wysiadke w Calais to nie masz stacji, nastepna jest dopiero poza granicami Francji.
    Niemcy = fotoradary, glupawe ograniczenia predkosci i dosyc spore korki w ciagu dnia.
    Jak wracalem z PL to przejazd przez niemcy nie zabral mi tak duzo czasu jak do PL. Jadac z PL jechalem noca i na drogach nie bylo tak zle.... w ciagu dnia ludzie wracaja z pracy przez autostrady
    IRLANDIA

____________Jest:_______________________Były:____ _______________________________

______Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo______ Alfa Romeo 156 1.6 Lusso________Alfa Romeo 147 1.6 Lusso
    __________________ _____

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

to i tak zachaczysz o noc przez niemcy jedzie sie ch...wo...
    To jak tam jezdza....i ilosc ciezarowek moze przerazic... ja tez jechalem przez UK w nocy.... trasa M4 byla zamknieta pod Londynem :/ most w Walii jest platny tylko w jedna strone...we Francji bylem ok 9 rano.
    Paliwo w Niemczech bylo wtedy drozsze niz w Holandii i Belgii
    Z Niemiec wracałem już kilka razy także luzik,ale teraz kiera nie po tej stronie więc trzeba troche bardziej uważać niestety. Ja na trzech bakach powinienem zalecieć do PL

msklep.eu
    Gość

Domyślnie

[QUOTE=Kamilhex;1218297]Kilka rad dla jadących do CRO:

"- kupcie zapasowe żarówki, upierdliwa policja w Czechach i w Austrii potrafi się przyczepić, że nie ma zapasu!
    - kiedyś ktoś mi mówił, że jadąc przez Słowenię trzeba mieć kamizelkę odblaskową dla każdego pasażera - warto to zweryfikować.
    - obowiązkowa apteczka w niektórych krajach przez które się jedzie (na pewno w Austrii)
    - kupcie UBEZPIECZENIE zarówno dla auta jak i dla podróżnych. ....."

Często bywam w Czechach i potrafią się czepić piszczącego paska klinowego, o żarówkach czy kamizelkach nie wspomnę
    Apteczka koniecznie z odpowiednią normą DIN
    Ubezpieczenia bywają nawet z opcją noclegu dla pasażerów i auto zastępcze na czas naprawy. Z pewnością jest to komfort w przypadku awarii. Niestety ciężko znaleźć asistance na auta starsze niż 10 lat a takich jest u nas sporo.
    Szerokości

kkrzysiek
    Gość

Domyślnie

Co do wyposażenia samochodu to musi być wyposażony w to co wymaga kraj rejestracji. Za apteczki, sreczki i żaróweczki, nie może Policja w innym kraju wystawić mandatu, ale jak w życiu bywa wystawią i co Pan nam zrobi. U nas w szczecinie tz. przy granicy z Niemcami parę lat temu były akcje typu Niemcy wystawiali mandaty Polakom za brak apteczki oczywiście zgodnej z DIN, a sprawdzana była nawet długość nożyczek w aptece. Polacy w ramach retorsji wystawiali Niemcą mandaty za brak gaśnicy. I tak na okrągło. Wreszcie doszli do porozumienia chodzi o konwencję genewską i pojawiły sie nawet ogłoszenia w prasie, aby zgłaszać się na niemiecką policję aby otrzymać zwrot pieniędzy za niesłuszne mandaty. Teraz u nas jest spokój. Oczywiście uważam, że dla samych siebie dobrze mieć kamizelki, apteczkę czy żarówki, tylko nie dajmy z siebie robić baranów. W razie chęci wręczenia mandatu powołać się na konwencję wiedeńską i nawet przyjąć mantat, tylko aby było wymienione za co i potem się odwołać. Myślę, że Polacy są już poszczegani za granicą jako normalni turyści, którzy zostawiają swoje pieniądze i budują gospodarkę innych krajów i nie są już jakoś szczególnie szykanowani.

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

dzieki panowie za wszelkie rady a doradzi coś ktoś apropo tej pompy wspomagania ??