Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: kat / strumienica / przelot

Użytkownik Znawca Avatar Artas 155
    Mieszka w
    Warszawa/Gródek
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.0 16V/Alfa Romeo 155 1.8 8V i FC 20VT

Domyślnie

Cytat Napisał piotreek Zobacz post
    Mam pytanie do kolegi rafal_155 czy założenie tego przelotu zmieniło Ci w jakimś stopniu charakterystykę pracy silnika? Czuć że ma lżej dmuchać czy raczej zostało bez widocznej różnicy. Ja u siebie chciałbym coś pokombinować z wydechem, tak żeby go jeszcze usprawnić, ale żeby samochód nie chodził głośno.
    W TS 16V żeby cokolwiek usprawnić musisz wywalić kata.Strasznie dławi silnik.Co do tłumików,to opcja pierwsza:2 tłumiki:pierwszy przelot,ostatni jedno komorowy,opcja druga:trzy tłumiki przelotowe.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

A gdybym tylko wywalił kata? Czy np samo "wydłubanie" jego wnętrzności coś da czy jest to zabieg bezsensowny? Wolę się dopytać bo wiem że TSy trochę inaczej reagują na pewne rzeczy niż inne silniki i jeszcze pytanie czy wyjęcie kata nie wpłynie na działanie sondy. Teoretycznie kat jest już za sondą, ale gdzieś czytałem, że może mieć na nią wpływ a nawet ją uszkodzić.

Użytkownik Znawca Avatar Artas 155
    Mieszka w
    Warszawa/Gródek
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.0 16V/Alfa Romeo 155 1.8 8V i FC 20VT

Domyślnie

A gdybym tylko wywalił kata? Czy np samo "wydłubanie" jego wnętrzności coś da czy jest to zabieg bezsensowny? Wolę się dopytać bo wiem że TSy trochę inaczej reagują na pewne rzeczy niż inne silniki i jeszcze pytanie czy wyjęcie kata nie wpłynie na działanie sondy. Teoretycznie kat jest już za sondą, ale gdzieś czytałem, że może mieć na nią wpływ a nawet ją uszkodzić.
    Jak wywalisz kata to nic nie da.Cały wydech zapycha środkowy tłumik.Jak chcesz wydłubać katalizator,to będzie metaliczny dzwięk słychać podczas przyspieszania.Wywalenie kata nie wpłynie na sondę,ja śmigam tak już ze 3 lata i wydech mam na dwóch tłumikach

- - - Updated - - -

Jak wywalisz kata to nic nie da.Cały wydech zapycha środkowy tłumik.Jak chcesz wydłubać katalizator,to będzie metaliczny dzwięk słychać podczas przyspieszania.Wywalenie kata nie wpłynie na sondę,ja śmigam tak już ze 3 lata i wydech mam na dwóch tłumikach

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Mam pytanie do kolegi rafal_155 czy założenie tego przelotu zmieniło Ci w jakimś stopniu charakterystykę pracy silnika? Czuć że ma lżej dmuchać czy raczej zostało bez widocznej różnicy. Ja u siebie chciałbym coś pokombinować z wydechem, tak żeby go jeszcze usprawnić, ale żeby samochód nie chodził głośno.
    gdyby nie było poprawy to bym tego nie montował.
    na wysokich obrotach sprawa jest oczywista, że lepiej idzie. Z doły tez ładnie się zbiera, normalnie można jeździć po mieście w przedziale 2-3krpm np 5 bieg ma 2krpm i da sie z tego nie gniotąc mocno pedału przyspieszać.

Zdecydowanie poprawiła się reakcja na gaz.

Teraz tylko trzeba sprawdzić jak spalanie.

A na całą resztę odpowiedział już Artas.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

Generalnie nie narzekam jeśli chodzi o elastyczność, ale gdyby dało się coś poprawić to można próbować tym bardziej że coś zaczyna być słychać przy wydechu tak więc albo któryś tłumik kończy życie, albo katalizator. Dzięki wielkie za podpowiedzi jak coś wykombinuję to się pochwalę

Użytkownik Świeżak Avatar Kuleski
    Mieszka w
    Zabierzów Bocheński/Niepołomice
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 8V Boxer/ Alfa 159 1.9 JTDm 16v Ti

Domyślnie

Koledzy, z racji tego że mój katalizator skończył swój żywot (pękła porcelanka) i zamiast słyszeć miły dla ucha dźwięk boxera słysze tylko irytujące grzechotanie. I zastanawiam się co począć, najlepiej pewnie było by kupić nowy oryginalny katalizator, założyć i po problemie ale nie za bardzo podobają mi się jego ceny ... Więc zapytam tutaj może mi coś doradzicie co zrobić, myślałem nad wstawieniem po prostu rury w miejsce katalizatora ale czy to nie wpłynie jakoś negatywnie na pracę silnika, myślałem też nad wstawieniem czegoś takiego:
    http://allegro.pl/kadex-tlumik-strum...461354828.html
    Oczywiście chodzi mi o ten tłumik nie o strumienice, bo z tego co już zdążyłem się dowiedzieć to raczej wpływają one negatywnie na pracę silnika, do głowy przyszło mi też wstawienie uniwersalnego katalizatora ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł... Pomóżcie!

Użytkownik Świeżak Avatar Kuleski
    Mieszka w
    Zabierzów Bocheński/Niepołomice
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 8V Boxer/ Alfa 159 1.9 JTDm 16v Ti

Domyślnie

Podpowie ktoś?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klakierr
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.9JTD, 2000r.

Domyślnie

Uniwersalny... Przelot będzie najlepszy. Chyba, ze w dowodzie masz KAT, to przelot z puszka udajaca kata

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Ten tłumik z dobrze dobranymi wymiarami będzie ok - sam kupie taki do Mazdy i do 145 w miejsce kata, dzięki za link
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klakierr
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.9JTD, 2000r.

Domyślnie

PolmOstrów ma dobre ceny.