A gdybym tylko wywalił kata? Czy np samo "wydłubanie" jego wnętrzności coś da czy jest to zabieg bezsensowny? Wolę się dopytać bo wiem że TSy trochę inaczej reagują na pewne rzeczy niż inne silniki i jeszcze pytanie czy wyjęcie kata nie wpłynie na działanie sondy. Teoretycznie kat jest już za sondą, ale gdzieś czytałem, że może mieć na nią wpływ a nawet ją uszkodzić.
Jak wywalisz kata to nic nie da.Cały wydech zapycha środkowy tłumik.Jak chcesz wydłubać katalizator,to będzie metaliczny dzwięk słychać podczas przyspieszania.Wywalenie kata nie wpłynie na sondę,ja śmigam tak już ze 3 latai wydech mam na dwóch tłumikach
- - - Updated - - -
Jak wywalisz kata to nic nie da.Cały wydech zapycha środkowy tłumik.Jak chcesz wydłubać katalizator,to będzie metaliczny dzwięk słychać podczas przyspieszania.Wywalenie kata nie wpłynie na sondę,ja śmigam tak już ze 3 latai wydech mam na dwóch tłumikach
![]()
gdyby nie było poprawy to bym tego nie montował.
na wysokich obrotach sprawa jest oczywista, że lepiej idzie. Z doły tez ładnie się zbiera, normalnie można jeździć po mieście w przedziale 2-3krpm np 5 bieg ma 2krpm i da sie z tego nie gniotąc mocno pedału przyspieszać.
Zdecydowanie poprawiła się reakcja na gaz.
Teraz tylko trzeba sprawdzić jak spalanie.
A na całą resztę odpowiedział już Artas.
Generalnie nie narzekam jeśli chodzi o elastyczność, ale gdyby dało się coś poprawić to można próbować tym bardziej że coś zaczyna być słychać przy wydechu tak więc albo któryś tłumik kończy życie, albo katalizator. Dzięki wielkie za podpowiedzi jak coś wykombinuję to się pochwalę![]()
Koledzy, z racji tego że mój katalizator skończył swój żywot (pękła porcelanka) i zamiast słyszeć miły dla ucha dźwięk boxera słysze tylko irytujące grzechotanie. I zastanawiam się co począć, najlepiej pewnie było by kupić nowy oryginalny katalizator, założyć i po problemie ale nie za bardzo podobają mi się jego ceny ... Więc zapytam tutaj może mi coś doradzicie co zrobić, myślałem nad wstawieniem po prostu rury w miejsce katalizatora ale czy to nie wpłynie jakoś negatywnie na pracę silnika, myślałem też nad wstawieniem czegoś takiego:
http://allegro.pl/kadex-tlumik-strum...461354828.html
Oczywiście chodzi mi o ten tłumik nie o strumienice, bo z tego co już zdążyłem się dowiedzieć to raczej wpływają one negatywnie na pracę silnika, do głowy przyszło mi też wstawienie uniwersalnego katalizatora ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł... Pomóżcie!![]()
Podpowie ktoś?![]()
Ten tłumik z dobrze dobranymi wymiarami będzie ok - sam kupie taki do Mazdy i do 145 w miejsce kata, dzięki za link![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda