ja walcze z tym juz prawie rok i nic. teraz czekam na wiosne bo w takich warunkach nie da rady nic robic
ja walcze z tym juz prawie rok i nic. teraz czekam na wiosne bo w takich warunkach nie da rady nic robic
proszę o pomoc!!! znalazłem problem przecieku - woda wlewa sie w podłużnicę i wypływa progiem pod nogi. czy podłużnica ma jakieś odprowadzenie wody? podlużnica od strony silnika ma pełno otworów i przykręconch srub i tędy się przelewa woda.
mam podobny problem, czy znalazł ktoś rozwiązanie?
Mam ten sam problem z wlewającą się woda do środka auta poprzez próg, potrafi to bardzo denerwować. Podejrzewam również podłużnice. Rozwiązał ktoś może ten problem? Z góry dzięki za każdą radę...Znalazłem na forum Użytkownika, który nabił podłużnice pianką montażową...pomogło to zatrzymać wodę ale nie chciałbym tak tego problemu rozwiązywać.
Którędy Ci się wlewa z tego progu? Pomiędzy dwoma zaślepkami, tam, gdzie próg ma mniejszą średnice? Około 10 cm w tył od tego zaokrąglenia kończącego nadkole?
Zdjąłem koło potem plastikowe nadkole i tam zobaczyłem dużą gumową owalna zaślepkę. Jak ją wyciągnąłem zobaczyłem, że przestrzeń za zaślepką jest tym samym kanałem co próg wewnątrz auta i tamtędy ta woda właśnie płynie. Próbowałem kamerką inspekcyjną sprawdzić gdzie ta przestrzeń za nadkolem sięga ale nie jest to takie łatwe i nie widziałem dalej skąd to może płynąć. Oczywiście godzinami pod autem leżałem szukając jakiegoś pęknięcia na łączeniu blach przy nadkolu i progach. Kompletnie niczego nie znalazłem. Szukałem na forach zdjęć karoserii i znalazłem dwa linki gdzie dużo widać i sporo wskazuje na to, że przestrzeń w podłużnicy jest połączona z tym progiem. Woda mi się wdziera w czasie normalnej jazdy po mokrej nawierzchni mam wywalone dywaniki i wygłuszenie(wszystko mokre) i widzę przez te korki, jak nacieka tym progiem wewnętrznym i wdziera się dalej w kierunku nóg pasażera i pod fotel pasażera. Tu dodaje zdjęcie od Kolegi z forum od strony kierowcy ale jest tak samo zrobione po obu stronach auta.
tu na forum kolega Alfabetyczny pokazuje, że miał to samo i pianka wyszła w otworach podłużnicy http://www.forum.alfaholicy.org/147/...oda_aucie.html
dodatkowo przeglądałem te forum i sporo zdjęć jest nadszybie CHYBA nie łączy się w żaden sposób z tym progiem...http://forum.alfa156.net/forum/forum....asp?TID=60699 ale w wolnym czasie jeszcze raz zajrzę w rejon nadszybia chociaż już tam raz sprawdzałem nie widać nic co powodowałoby taki przeciek do progu...
- - - Updated - - -
Czemu LukaSS podejrzewasz rejon tego właśnie zwężenia? też to może sprawdzę...
Mi leci tylko podczas postoju auta. Nigdy podczas jazdy. Leci z miejsca, gdzie jest grot tej dużej strzałki. Od spodu podłogi mam wszystko szczelne, komplet gumek powklejanych na masę uszczelniająca (ta duża pod nadkolem też), z podszybia nie leje się, otwory na kołki podszybia (2 szt., przez które się u innych dostawała woda) zaślepione, połączenie podszybkia, nadkola, błotnika i słupka pozaklejane i dalej dupa.
Zostaje mi zrucenia błotnika (zabieram się od roku), sprawdzenie czy odpływ (ta gumowa rurka od podszybia) nie jest skierowna na gródz i gdzieś po tym się nie leje (ew. przedłużenie jej), zatkanie otworów w podłużnicy.
to ja tak z rozebranym środkiem od listopada jeżdżę. Próbowałem zrzucić błotnik ale jest tak mocno wklejony, że bałem się go zniszczyć...teraz oglądam zdjęcia podłużnic i wyraźnie widać ze przestrzeń w podłużnicy łączy się z progiem w środku auta...http://www.italcar24.pl/pl/p/podluzn...ryginalna/1996nawet widać jakąś piankę tam na zdjęciach... ja będę celować w podłużnice najpierw. Zaślepię ile się da dziurę od przodu przy zderzaku i te małe boczne i zobaczymy...postaram się jakieś zdjęcia zrobić...ale muszę poczekać aż będzie cieplej troszkę i na wolne w pracy...
Miałem ten sam problem i od strony kierowcy i od strony pasazera i miejsce dostawania sie wody do podluznicy zlokalizowalem, pęka łączenie podłużnicy z grodzią silnika, zobacz taką jakby rynienkę która idzie od kielicha amortyzatora aż za nadkole w dół, wystarczy to uszczelnić najlepiej klejem do szyb bo jest elastyczny i dobrze uszczelnia, wczesniej miałem zrobione bollem masa uszczelniającą do karoseri i szybko popękała i znowu ten sam problem, a teraz już 3 rok i cały czas suchutko
- - - Updated - - -
![]()
Sprawdzę, dziękuję za pomysł![]()