Poszukałem jeszcze trochę na innych forach i znalazłem podobny problem, jednak jak to często bywa, po poradach nie ma zakończenia wątku. W związku z gaśnięciem, zalecają czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa na listwie CR.
Poszukałem jeszcze trochę na innych forach i znalazłem podobny problem, jednak jak to często bywa, po poradach nie ma zakończenia wątku. W związku z gaśnięciem, zalecają czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa na listwie CR.
Może to być powodem. Tyle, że ten czujnik generowałby błąd. Ale "nigdy nie mów nigdy"
Jeśli te twoje logi były robione na wolnych obrotach, to dawka paliwa jest zdecydowanie za duża. Tak samo żądane ciśnienie paliwa jest zbyt duże.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 19-08-2013 o 07:03
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Oj, przepraszam, bo dawka paliwa jest podana w mg, a nie w mm3. Więc trzeba by przeliczyć czy 27mg to granice 4-6 mm3, bo chyba taka jest w 115KM na wolnych. Przy ciśnieniu chyba 300 bar.
Nie mam w tej chwili map pod ręką aby spojrzeć na to.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
@sdero szapo ba !! Jednak przeczucie Cie nie myliło![]()
Tak zgadza się, masa powietrza naprawdę źle wyglądała, co widać na logach poniżej.
Jak widać z logowania, auto gdy gaśnie zaraz po odpaleniu, Egr w ogóle nie pracuje, cały czas 1%. I to tak wpływa/zniekształca na masę powietrza?
Zamieszczam dzisiejsze logi:
1. Tutaj po odpaleniu auto zaraz gaśnie, egr nie pracuje i masa powietrza dziwnie wygląda.
2. Tutaj po odłączeniu przepływki masa powietrza stała, auto nie zgasło i nawet reagowało na pedał gazu, egr nadal cały czas 1%.
3. Podpiąłem ponownie przepływkę, zrobiłem test regulacji EGR i widać poprawę: egr zaczął pracować i masa powietrza się unormowała, jednak widać że egr zacina się (zaznaczone na czerwono, chyba że się mylę)
4. Po ponownym odpaleniu, sytuacja podobna do powyższej, egr zacięty ale zaraz zaczął pracować i masa powietrza normuje się.
No proszę niby egr ładnie wyczyszczony, wszytko sprawdzone, trzpień elektromagnesu nie zacinał się, a jednak coś szwankuje... Zakładamy zaślepkę i zobaczymy...
No to mam +5 do sprawności +3 do siły i +4 do many![]()
A więc, Egr zaślepiony. Jesteśmy po jazdach próbnych i zrobionych logach pod obciążeniem. Pozostaje teraz jeszcze problem dymienia na czarno po przygazowaniu, jest mała nieszczelność w dolocie więc może to jest powodem.
Zamieszczam logi po zaślepieniu:
Masa powietrza mniejsza od oczekiwanej, to poprzez zaślepkę?
Zastanawia mnie jednak fakt że po zaślepieniu nie ma żadnego błędu na kompie, dlaczego? Czyżby w stilo było inaczej i dlatego wcześniej jak szwankował egr też nie było błędu.Natomiast po odłączeniu wtyczki egr pojawił się błąd w kompie i marchewa, a tak to nic.
Nie, to jest powodem dziurki w dolocie, a nie zaślepki.
Jestem posiadaczką Alfy od piątku i dziś wystąpił u mnie ten sam problem aż trzy razy i to akurat w momentach kiedy dołączam siędo ruchu na ruchliwą drogę, stanie na środku drogi i nie ma mocy w pedale gazu,dopiero po chwili ustępuje to i można jechać dalej...![]()