A to szkoda bo chciałem coś w tym kierunku robić. Ale nie będę wyrzucał kasy w błoto.
A to szkoda bo chciałem coś w tym kierunku robić. Ale nie będę wyrzucał kasy w błoto.
Wracam trochę do tematu.
Rozmawiałem z emo94, który sobie takie "cudo" zainstalował w swojej 156 (więcej w dziale zrób to sam).
Samo rozgrzewanie auta niewiele szybsze, ale dużo szybciej ciepłe powietrze z kratek leci.
Przy kosztach około 100zł można się skusić... ale osobiście sobie chyba odpuszczę taki zabieg- mam inne problemy do rozwiązania w autku![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Dzięki za info!
... aczkolwiek odkąd Tomek zrobił auto i odpala bez problemu- taki komunikat się już nie pojawia.
Na wszelki wypadek jednak podjadę do akumulatorowców, żeby mi zbadali bateryjkę.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
Pomysł z podgrzewaniem mimo wszystko fajny ale biorąc pod uwagę to że niewiele szybciej auto się grzeje a tylko wcześniej leci ciepłe powietrze to szkoda mi akumulatora na to. Świece biorą trochę prądu i przy krótkich trasach aku szybko byłby do wymiany.
Zauważyłem u siebie podobny objaw przy silniku 2.4. Temperatura przy spokojnej jeździe na trasie to około 70*C. Bardziej dynamicznie to 80*C. Telefon do ASO miał mnie przekonać do dwóch rzeczy: niekoniecznie jest to termostat - temperatura pracy silnika może mieścić się w "dolnych granicach normy", a jeśli chcę coś poprawić, to tektura na chłodnicęCiekawe podejście. Pytanie do właścicieli 2.4 - jaką macie temperaturę pracy silnika przy obecnych warunkach?
Kilka razy padało tutaj pytanie o to, czy termostaty do 1.9 i 2.4 są takie same. W sklepie internetowym z częściami do Alfy widziałem dwa różne termostaty BEHR-a: do 1.9 i do 2.4, z różnymi numerami części. Jeśli wierzyć też zdjęciom, to wyprowadzenia trochę się różnią.
pass45, miałem to co Ty. Zamówiłem termostat oryginalny na autosklep24... ze zniżką, bo mamy- więc się upomnij.
Auto ma trzymać 90 stopni- koniec i kropka... ile jeszcze osób będzie dywagować na ten temat?
Był przypadek w walniętą pompą wody... ale to już są rzadkie przypadki, które kończą się zagotowaniem auta.
Pzdr