Strona 30 z 43 PierwszyPierwszy ... 202122232425262728293031323334353637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 421

Temat: Jaki maksymalny przebieg alfy widzieliście?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Też się śmiałem z takich przebiegów i prosiłem o większe ale ktoś SŁUSZNIE zauważył że to nie to forum

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Omron jeśli mam zrozumieć ,że to aluzja do "włoszczyzny" to ci powiem ,że miałem Fiata Brave 1,4 12v ( najgorszy silnik fiata -ponoć) i nastukałem nim 306000KM z czego 200 000 w gazie...Auto od salonu zajeżdżałem jako Taxi...Poszedł do sprzedaży bo jakiś niefart mnie łączył z tym autem i miałem nim z 6-8 dzwonów z czego 2 zerwały silnik z poduszek no i tak po ostatnim już nie chciało mi się go robić( choć to było akurat lekkie puknięcie ) tyle ,że już E36 stało w garażu także nie parło mnie... Z ciekawości gość wziął auto na sprawdzenie komprechy , zużycia wałka itd. Warsztat był w szoku ( w moim miescie - mechanicy ,którzy znają mój zapał do trzymania nogi w podłodze ) - powiedzieli ,że to niemożliwe ,że auto po mnie , po taryfie , po gazie ma silnik w takim stanie....300 000km i zużycie silnika jak przy silnikach do 50 tkm czyli żadne....Pytacie jak???? OLEJ...Od początku pełen syntetyk (wtedy oryginalny Mobil 1 ) co 10-15 tysi....Niektórzy się smiali że po 200tkm lałem do "wraku" pełny....ale po co zalewać scierwem w postaci minerału jak nie bierze , nie ma wycieków.... I da się nawet Włochem tylko trzeba dbać a nie pozornie oszczędzać....Panowie przecież JTD to jeden z najlepszych diesli swojej generacji a V6 za coś też nagrody zbierał....A wszystko idzie zajechać....zawsze można zalać tańszym olejem słonecznikowym

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

To nie jest aluzja do włoszczyzny tylko opisałem sytuację z chyba tego właśnie wątku. Mnie przebiegi w okolicach 500 tysi dla benzyniaka wcale nie dziwią. No ale poczytaj ten temat to sam się przekonasz
    I jeszcze zobaczysz że zaraz jak bumerang wróci temat 2.0 TDI i opinie o nim ludzi którzy przejeżdżają 5000km/rok a ich jedyny kontakt z motoryzacją to alfa 1.6 w gazie którą jeździ tata kolegi. A blankiet prawa jazdy na wikipedii widzieli.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Wysłałem prośbę o przeniesienie.
    Co do (off)tematu: Swoją wiedzę na temat ZU czerpię z doświadczenia i mojej współpracy z tymi przedsiębiorstwami. Nie mam tu na myśli kupowania polisy. W 2 przypadkach współpraca ta dotyczyła problemu "ale mamy burdel w danych, co z tym zrobić?" w jednym była to rozbudowa elementów jednego z tych "świetnie działających systemów zarządzania".

Co do:
    Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Tam na mainfraime'ach są Oracle
    Po co ten protekcjonalny ton? Ja wiem, że to nie jest "stronka w php za 1500zł". Mainfraima a oraclem mam za ścianą, bazami danych zajmuję się już kilkanaście lat i jest to jedna z 2, może 3 rzeczy w informatyce, co do których żywię przekonanie, że się na tym znam. Traktujmy się może poważnie?

Co do obowiązku ubezpieczenia i:
    Cytat Napisał JacekK Zobacz post
    iefajnie jest znaleźć się w takiej sytuacji, że sprawca stłuczki nie ma polisy ale nie popadajmy w przesadę - czyż nie od tego jest UFG?
    Owszem jest UFG, które w pewnych wypadkach wypłaca odszkodowania ofiarom wypadków - tylko że te odszkodowania nie biorą się z powietrza. O ile wiem (proszę o poprawienie jak coś) to głównym źródłem utrzymania UFG jest ściepa ZU i odpalanie kasy od każdej zawartej polisy. Czyli te odszkodowania z UFG są opłacane przez tych, którzy wykupują OC. Oczywiście można pisać, że OC jest dla jego posiadacza, każdy rozsądny człowiek wykupi sobie OC, bo zdaje sobie sprawę, że tym VW Polo za 2k zł może spowodować straty na kilkadziesiąt baniek itd. To wszystko prawda, tylko żyjemy w kraju, w którym przez parę lat połowa samochodów miała zawieszone płyty CD na lusterkach jako zestaw stelath "zrób to sam". W rozsądek tzw. "społeczeństwa" naprawdę nie należy wierzyć, bo można się srogo zawieść.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

JacekK - Nie mam żadnej większej wiedzy. Ot, dobry mój kolega z lat szkolnych jest "u góry" w firmie ubezpieczeniowej. Dla jego konkurenta (jeden z molochów) robiłem pewne wdrożenie. Więc wiem mniej więcej jakie są realia ich działania. Włączając w to doświadczenie z mojego zawodu wiem jak to wygląda prawnie. Dodam jeszcze do tego doświadczenie z prowadzenia firmy, to mam pojęcie jak to działa. Dla tego jak mogę naświetlam wam co i jak.
    Statystyki ? Skąd mam wziąć statystyki... Nie znam pełnej skali problemu.
    W bazie obecnie są wszyscy posiadacze pojazdów. Tak podają. Oczywiście Ci nowi i zmieniających ZU z pewnym opóźnieniem.

Piszesz - "możesz jakoś wytłumaczyć skąd pomysł, że wszyscy Ci niepłacący ludzie jeżdżą samochodami bez opłaconego oc?" - nie płacący ludzie mają nie opłacone OC. To logiczne Nie płacisz - masz nie opłacone. Chyba, że Tobie chodzi o samo poruszanie się ? Nie ładnie tak jest ale pozwól, że odpowiem pytaniem na pytanie - Jaką masz pewność, że ten co nie zapłacił OC nagle nie wstanie ze swojego fotela i nie podjedzie sobie do sklepu po nowy fotel ?
    Niestety nikt nie założy nam kontrolera z GPS-em do samochodu (to by bylo dopiero oburzenie ), więc w tym przypadku konieczne jest generalizowanie.

"Poza tym jeśli ktoś powoduje stłuczkę, nie mając oc, to tak samo można go obciążyć odszkodowaniem, jak i karą za brak oc.." A i owszem, można go pociągnąć do odpowiedzialności. Tylko to jest o wiele dłuższa droga niż w przypadku gdy takie ubezpieczenie on ma. Gdyby nie było UFG, to gro z tych odszkodowań byłoby nigdy nie wypłacone. co z tego, że wygram 3 letni proces o wypłatę odszkodowania w postępowaniu cywilnym i gość mi ma zapłacić 20 tyś. zł. jak on ma starego Golfa, czy 20 letnią Toyotę i jego maksimum to wydatek na bieda-ksenony z Allegro. Będziesz występował o nakaz zapłaty ? O postępowanie komornicze ? jako osoba cywilna nie sprzedasz długu tak jak firma. Gość będzie ci spłacał przez komornika 20 tyś przez najbliższe 20 lat, a ty ze swojej kieszeni wyciągniesz ta 20-tke na naprawę, bo przecież nie będziesz odkładał pieniędzy wpłacanych przez gościa i czekał jak uskłada się odpowiednia suma za te 20 lat. O biurokracji już nie będę pisał

Masz rację, że w ten sposób obciążamy mniejszą liczbę osób, tylko weź pod uwagę, że gdy do wypadku dojdzie, to gro z tych jeżdżących osób, jak pisałem wyżej po prostu nie stać na zapłacenie czasami 300 zł, za zarysowany błotnik, a co dopiero kilka tysięcy złotych za większą kolizję. Jedyne wyjście, to rozłożenie tych kwot na większą ilość osób. A, to, że firmy ubezpieczeniowe żądają za dużych kwot - nie znam ich bilansu ale wiem, że żaden z was i także ty nie prowadziłbyś nie dochodowego przedsiębiorstwa, a jak byś już prowadził, to maksymalizowałbyś zyski. To prawo rynku kapitalistycznego. Nie ma się co dziwić, a trzeba to zrozumieć. i oczywiście negować przesadą zachłanność i wszelakie zmowy. Tu należy wywierać większy nacisk na UOKiK.
    To, że zmuszają do OC - gwarantuję ci, że mają rację. Człowiek odczuwa to dopiero gdy znajdzie się w danej sytuacji.
    Państwo nakazuje płacenia OC głównie ze względu na powszechność zdarzeń i wynikłe z tego szkody dla jednostki. Państwo tak samo mogło by to olać i stwierdzić - radźcie sobie sami, bo od tego są sądy cywilne. Chciałbyś tak ? To by był dopiero powód do wielkiego wzburzenia społecznego ! Co najmniej jak przy Amber Gold. Państwo nas nie broni ! Co robili politycy ?! Gdzie jest CBŚ, CBA ?! itp. itd.

Wiesz co mnie boli ? To, że firmy ubezpieczeniowe:
    - dyskryminują młodych ludzi. Zakłada się z góry, że mój syn, ponieważ ma mniej niż ileś tam lat jest piratem drogowym, bandytą itp. Czemu starzec w wieku 60 lat ma 60% zniżki ? Podczas gdy ma problem ze wzrokiem, nie ten refleks, zagrożenie zawałem, a nie wspomnę o innych chorobach. Czyżby panowie od statystyki zaspali w tym temacie ? Ja im mogę gratis powiedzieć jak wydziela się grupy do statystyk i co się z czym porównuje. Jednak wola porównywać swoim sposobem, bo grypa młodych jest znacznie liczniejsza niż ta starsza.
    - każą płacić od pojemności silnika - co ma piernik do wiatraka ? Jak ma 4.2 litra to jestem potencjalnym mordercą drogowym ?
    - czemu na OC wpływa to czy ja mam garaż ? Czy jak mam garaż to mniej wypadków powoduję ?
    - czemu do OC zbiera się dane zupełnie do tego nie potrzebne ? Już było kilka afer z przekazywaniem danych mafiom samochodowym.
    ... i kilka innych bezzasadnych bzdur, które wykrętnie uzasadniają rzecznicy firm.

moderator - please wydziel ten temat, bo faktycznie jest duży OT.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Co do:

Po co ten protekcjonalny ton? Ja wiem, że to nie jest "stronka w php za 1500zł". Mainfraima a oraclem mam za ścianą, bazami danych zajmuję się już kilkanaście lat i jest to jedna z 2, może 3 rzeczy w informatyce, co do których żywię przekonanie, że się na tym znam. Traktujmy się może poważnie?
    Najmocniej Cie przepraszam jeśli tak to odebrałeś. Zapewniam Cię, że to nie było celowe. Czasami to co się pisze jest inaczej odbierane niż to co się chce powiedzieć. No, brak tej części zwanej mową niewerbalną

P.S. To w takim razie wiesz jak to jest z konwersjami, łączeniami itp. A, 20 największych ubezpieczycieli, to #$# Orcale...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Wytłumaczenie przyjęte

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    #$# Orcale
    O.... w tym się też zgadzamy

Longlife
    Gość

Domyślnie

Udało się!

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	399999.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	13.7 KB
ID:	93581Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	400000.jpg
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	13.4 KB
ID:	93582
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Wyświetleń:	81
Rozmiar:	20.7 KB
ID:	93579   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Wyświetleń:	81
Rozmiar:	21.4 KB
ID:	93580  

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Longlife Zobacz post
    Udało się!

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Wyświetleń:	113
Rozmiar:	13.7 KB
ID:	93581Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Wyświetleń:	122
Rozmiar:	13.4 KB
ID:	93582
    W końcu coś na temat

Użytkownik Ogier Avatar brill7
    Mieszka w
    Błonie
    Auto
    Alfa Romeo Centocinquantasei in colore blu vela metallizzato 1970 centimetri cubici

Domyślnie

widziałem 320000 w komisie na 156. ładna była gdyby nie ten przebieg...

Moderator Znawca Avatar Artih
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Maserati Quattroporte 4.2 V8

Domyślnie

Cytat Napisał brill7 Zobacz post
    widziałem 320000 w komisie na 156. ładna była gdyby nie ten przebieg...
    Połowa (jak nie więcej) sprowadzonych diesli z produkcją przed 2005 rokiem ma ponad 300 000 km więc o co Ci chodzi ?

(Nie piszę co mają na liczniku tylko ile przejechały w swoim życiu. Na zachodzie nie tankujesz do pełna za pó łpensji to i się jeździ ).

Alfa Romeo 145 Boxer 1.7 16V 129KM 1995r
    Alfa Romeo 146 Boxer 1.6 103KM 1996r
    Alfa Romeo 147 Progression 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
    Alfa Romeo 147 Distinctive 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
    Alfa Romeo 155 Super 2.0 TS 8V 144KM 1993r
    Alfa Romeo 155 Super 2.5 V6 12V 165KM 1992r
    Alfa Romeo 156 Distinctive 1.9 JTD 8V 115KM 2002r
    Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 1998r
    Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 2000r
    Alfa Romeo 159 Q4 2.4 JTD-M 20V 210KM @248KM 2007r

Alfa Romeo 166 Distinctive 2.4 JTD 10V 150KM 2004r
    Alfa Romeo 166 Distinctive 2.5 V6 24V 188KM 2003r