Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące oleju do 2.4 JTd. Przejechane jest juz 60 tys km i do tej pory uzywałem oleju SELENIA a jak byłem u mechanika to pow. ze jak jest juz tyle przejechane to powinienem lać najzwyklejszy olej mineralny. Poradzcie
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące oleju do 2.4 JTd. Przejechane jest juz 60 tys km i do tej pory uzywałem oleju SELENIA a jak byłem u mechanika to pow. ze jak jest juz tyle przejechane to powinienem lać najzwyklejszy olej mineralny. Poradzcie
Ja mam przejechane 160tyś i leję Selenia WR 5W40.i prawdopodobnie jeszcze długo nie zmienię![]()
60tys to dużo???? A mechanik idiota - po co niby zmieniać olej naktórym tyle silnik przejechał i ni9c mu nie dolega?Napisał damianalfa
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dokładnie...mechanik idiota, takich własnie boją się Alfiści...Napisał Maciek-156
Lej to co lałeś jesli silnik dobrze na tym pracuje i nie ucieka Ci go za wiele i nic nie zmienaj, a juz napewno nie na mineralkę...
A mechanikowi powiedz żeby sobie olej wymienił...ale w główce swojej...
Pozdrawiam
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Mam wrażenie że przed tym 60 tyś km zabrakło ci jakiejś liczby 1 ?? 2 ?? a może 3 ?? bo coś mi się nie chce wierzyć że ktoś dieslem robił 6 tyś rocznie. Ja jak kupiłem to zmieniłem olej na motul 6100 i tak już zostanie.
Gratuluję!Napisał damianalfa
Prawie kolekcjonerski egzemplarz. :wink:
Aż żal nim dalej jeździć. :mrgreen:
Rzeczywiście nie zwróciłem uwagi na rocznik...chyba zabrakło cyferki przed 60...
Kumpel w 33 ma nakulane 250 tys i smiga na półsyntetyku aż miłowięc mimo wszystko po co zmieniać olej jak silniczek ma się dobrze...
Pozdrawiam Alfisti
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
imponujący przebiegNapisał damianalfa
chyba ze tak jak koledzy sugerują zabrakło Ci jednej cyferki na poczatku, albo ktos trzymal auto w garazu.
Tak jak Maciek napisał- mechanik idiota.
moze sprecyzujesz jaki masz naprawde przebieg? jesli ma 160tys to wg mnie spokojnie selenia albo motul albo co koledzy doradzą 10W-40
Pomijając DEBILA mechanika, to jaki nie wlejesz 10W40 to będzie OK. Przebiegu zazdroszczę, ja mam 2001 i 160 tys.
Jak zalejesz minerała to się pożegnasz z turbiną. A to nie jest przypadkiem kowal a nie mechanik? Skąd żeś takiego kretyna wytrzasnął.
U Ciebie syntetyk lub półsyntetyk.
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard