Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał awazruk Zobacz post
    A czy coś takiego jest realne ?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-16v...C27837128.html

Czytam i szukam i szczerze mówiąc nie mogę znaleźć punktu zaczepienia. Co można realnego dostać za około 40k ?
    jeżeli jest dokumentacja serwisowa to warto się przyjrzeć. W zasadzie 3 letnie auto (3 miesiące roku 2013 za nami) czyli wychodzi ok 50tys /rok. Po to się kupuje diesla- żeby jeździć. Jak przypomnę sobię tę ofertę z kilku postów wyżej (2.4jtdm 2006 - 120 tys./km) to po prostu ręce opadają. Przy takim roczniku z niemiec to przebieg bliżej 300tys jest w miarę realny.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

A 20 letnie diesle mają milion kilometrów....

Diesle zwykle duże przebiegi robią przez pierwsze 3 lata, później, u kolejnego właściciela, przebieg maleje. Często drugi i trzeci właściciel kupuje samochód z silnikiem diesla i robi już np. tylko 15-20 tys. km.

Inna sprawa, że zawsze zdarzają się wyjątki od reguł i spotkać można 6 letnie JTDm z przebiegiem w okolicach 60-70 kkm (patrz niedawny wątek o wymianie rozrządu).

I po samochód za 5-6 tys. E chyba też bym nie pojechał. Koszty wyprawy do Niemiec to, lekko licząc, co najmniej 1000 zł. Chyba, że ustawiłbym sobie trasę, na której oglądnąłbym kilka aut i wybierał spośród nich. Niestety 159 w Niemczech jest mało, więc nie jest to łatwe.

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    A 20 letnie diesle mają milion kilometrów....

Diesle zwykle duże przebiegi robią przez pierwsze 3 lata, później, u kolejnego właściciela, przebieg maleje. Często drugi i trzeci właściciel kupuje samochód z silnikiem diesla i robi już np. tylko 15-20 tys. km.

Inna sprawa, że zawsze zdarzają się wyjątki od reguł i spotkać można 6 letnie JTDm z przebiegiem w okolicach 60-70 kkm (patrz niedawny wątek o wymianie rozrządu).

I po samochód za 5-6 tys. E chyba też bym nie pojechał. Koszty wyprawy do Niemiec to, lekko licząc, co najmniej 1000 zł. Chyba, że ustawiłbym sobie trasę, na której oglądnąłbym kilka aut i wybierał spośród nich. Niestety 159 w Niemczech jest mało, więc nie jest to łatwe.
    żyjesz w świecie aut "od dziadka", "drugie w rodzinie" itp. Rozmawiamy tu o w miarę świeżym aucie klasy średniej. Jak ktoś kupuje auto od drugiego, trzeciego właściciela to sytuacja z przebiegiem jest jeszcze trudniejsza do weryfikacji. Ryzyku dłubania przy przebiegu zwiększa się proporcjonalnie do liczby właścicieli pojazdów.
    "zawsze zdarzają się wyjątki" " spotkać można 6 letnie JTDm z przebiegiem w okolicach 60-70 kkm" - jak chcesz kupić auto i brakuje Ci kasy to idealne usprawiedliwienie dla swojej próżności.
    Na mobile auta z tego samego roku z tym samym motorem potrafią się różnić ceną o kilka tysięcy euro ! Z czego to wynika? ... a zapomniałem -okazje się zdarzają...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cezar_DE
    Mieszka w
    Bad Homburg
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS '07 Nero Carbonio

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post

http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-...176822221.html

Ten gdzieś z 33tysi wyjdzie. Nowe szycie foteli, 136tkm, rocznik 2008, jedynie, co podejrzane to komis Luigi coś tam :-)
    Komisu Allessi ZDECYDOWANIE nie polecam. Swojego czasu byłem tam zobaczyć jedną alfę. Na zdjęciach wyglądała 'perfecto', a na żywo totalna padaka - tapicerka powycierana, silnik chodził, jakby miał 400 kkm (w ofercie 120 kkm). Dodatkowo wszystkie szyby od innego producenta, a Pan Luigi zarzekał się, że pewnie Alfa zmieniła dostawcę!! . W ofercie oczywiście bezwypadkowa, stan idealny.

Zdrowia!
    Czarek

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Mi chodziło o inne zjawisko, tzn. że już w DE przyjmuje się kręcić przebiegiem chętniej niż kiedyś (mimo, że są za to kary i praktycznie częściej kręcą nie-Niemcy lub precyzując - najmniej kręcą byli RFN-Niemcy).

Dla sportu otwórzcie sobie pl.mobile.de i wrzućcie Audi A2 rocznik 2005 i przebieg < 100 tyś. Niektórzy mogą się zdziwić ile to małe pudełko z oryginalnym przebiegiem może kosztować.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Co powiecie o bezwypadkowej 159 1.9 150KM TI, 2009r 170tys przebiegu, sedan? Na ile ją wycenicie? W środku skóra, zwykłe radio, brak ksenonów, brak składanych lusterek, felgi 17" jakieś takie niespotykane, jeszcze chyba ani razu nie widziałem takich na Alfie ale wyglądają na oryginalne.

Znajomy sprowadzający auta z Danii, od którego też kupiłem pół roku temu 159tkę, ale SW 1.9 120KM (w stanie idealnym, sprawuje się pięknie) chce się ze mną wymienić na Suzuki Vitarę z '05 2.0 benzyna, której wartość to około 30-35tys (kupiona też od niego i też w stanie idealnym, użytkowana od 4 lat). Tą 159 TI sprowadził dla klienta, który jednak się rozmyślił jak już była na miejscu no i tak do mnie wyszedł z propozycją. Często czytam ten temat i wiem że jak na polskie warunki ta cena 35tys jest chyba trochę mała.

Ile wy byście byli w stanie dać za taki model? Rozrząd niedawno wymieniony, załóżmy że stan techniczny jest satysfakcjonujący. Sedan, kolor ... czarny 'srebrne' nakładki (?) na lusterkach.

Pozdrawiam.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    żyjesz w świecie aut "od dziadka", "drugie w rodzinie" itp. Rozmawiamy tu o w miarę świeżym aucie klasy średniej. Jak ktoś kupuje auto od drugiego, trzeciego właściciela to sytuacja z przebiegiem jest jeszcze trudniejsza do weryfikacji. Ryzyku dłubania przy przebiegu zwiększa się proporcjonalnie do liczby właścicieli pojazdów.
    "zawsze zdarzają się wyjątki" " spotkać można 6 letnie JTDm z przebiegiem w okolicach 60-70 kkm" - jak chcesz kupić auto i brakuje Ci kasy to idealne usprawiedliwienie dla swojej próżności.
    Z czym tu dyskutować? Piszesz ogólniki, a na koniec rzucasz coś o mojej próżności. Ja swój samochód kupiłem już dawno i nie muszę dziś się usprawiedliwiać.

Wszedłem do wątku o VIN i przejrzałem średnie roczne przebiegi aut, które tam się pojawiają (przebiegi z okresu gwarancyjnego, więc prawdopodobieństwo kręcenia raczej niskie). Patrzyłem tylko na JTDm. I co? Znalazł się samochód z przebiegiem 30kkm po prawie dwóch latach (ale to jednostkowy przypadek), sporo aut ma roczne przeloty na poziomie 25-35 kkm. Są też takie co jeżdżą po 45-50 kkm. Ale średnia jest bliższa 35 kkm niż 50 i więcej kkm.

Oczywiście nie będę twierdził, że da się kupić auto tanie, z małym przebiegiem, bezwypadkowe i w dobrym stanie technicznym. Z tych 4 rzeczy wybrać da się 2, maks 3.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 02-04-2013 o 20:28

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał djstefan Zobacz post
    Co powiecie o bezwypadkowej 159 1.9 150KM TI, 2009r 170tys przebiegu, sedan? Na ile ją wycenicie? W środku skóra, zwykłe radio, brak ksenonów, brak składanych lusterek, felgi 17" jakieś takie niespotykane, jeszcze chyba ani razu nie widziałem takich na Alfie ale wyglądają na oryginalne.

Znajomy sprowadzający auta z Danii, od którego też kupiłem pół roku temu 159tkę, ale SW 1.9 120KM (w stanie idealnym, sprawuje się pięknie) chce się ze mną wymienić na Suzuki Vitarę z '05 2.0 benzyna, której wartość to około 30-35tys (kupiona też od niego i też w stanie idealnym, użytkowana od 4 lat). Tą 159 TI sprowadził dla klienta, który jednak się rozmyślił jak już była na miejscu no i tak do mnie wyszedł z propozycją. Często czytam ten temat i wiem że jak na polskie warunki ta cena 35tys jest chyba trochę mała.

Ile wy byście byli w stanie dać za taki model? Rozrząd niedawno wymieniony, załóżmy że stan techniczny jest satysfakcjonujący. Sedan, kolor ... czarny 'srebrne' nakładki (?) na lusterkach.

Pozdrawiam.
    ta Ti??http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-alf...C28577005.html .To sa oryginalne felgi AR ale nie od wersji Ti

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Tak, to ta Nigdy takich felg nie widziałem na Alfie No ale na takich sprowadzona, bo pewnie zimowe koła. Co śmieszne to kierownica i 'plastiki' konsoli są przełożone z mojej 159tki I ja mam teraz alu szczotkowane i obszyta wyprofilowana kierownice ;D

Aha, no i generalnie odrzuciłem ofertę, bo jednak dla mnie to zawieszenie jest za niskie, już teraz czasami szoruję zwykłą wersją, co prawda na 16" zimowych, no ale te obniżone zawieszenie jest dla mnie trochę za ryzykowne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no to super zescie zrobili.Moze ktos kupi Ti bez kierownicy Ti i alu

- - - Updated - - -

te felgi widzialem juz kilka razy ale fakt sa dosc malo spotykane