Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

No fakt, teraz znajomy sobie pewnie pluje w brodę, że zaproponował mi wymianę alu i kierownicy, no ale tamten 'domniemany' klient nie zwracał akurat uwagi na te elementy. Teraz może mieć ciężko, wielu na pewno będzie to robić różnicę, no ale Alfa to Alfa

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Trzeba było jeszcze fotele przełożyć ;P

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no nie alfa to alfa bo gdybym szukal Ti to napewno bym takiej nie kupil.Wiesz ze alfe nie jest latwo sprzedac,a opcji Ti przewaznie szukaja ludzie ktorzy wiedza o co chodzi w temacie

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

No tak, wiem o co chodzi. Wersja TI jest dla napaleńców którzy wiedzą czego chcą dlatego to może być problem. Sam pewnie bym takiej nie kupił. No ale ktoś się na pewno znajdzie A auto jest na pewno w stanie bardzo dobrym. Także jak coś to polecam, sprawdzony gość.

A fotele wizualnie rzeczywiście - wyglądają obłędnie, w dotyku fajne, ale jednak na moich Alfatexach siedzi się zdecydowanie lepiej.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

moze sie ktos znajdzie.Co do fotlei to sie nie zgodze bo akurat recaro Ti jest rewelacyjne.Co innego zwykla skora.Siedzialem na alfatexie i fajnie bo sie nie slizga dupsko jak na mojej skorze ale napewno bym nie zamienil na alfatex.Fotele z Ti to jest obled.Sa swietne.Jeszcze nigdy nie widzialem wersji Ti z czerwona skora(najczesciej czarna,rzadziej bananowa.Jasna i czerwona - Nigdy nie widzialem w 159)

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Z czym tu dyskutować? Piszesz ogólniki, a na koniec rzucasz coś o mojej próżności. Ja swój samochód kupiłem już dawno i nie muszę dziś się usprawiedliwiać.

Wszedłem do wątku o VIN i przejrzałem średnie roczne przebiegi aut, które tam się pojawiają (przebiegi z okresu gwarancyjnego, więc prawdopodobieństwo kręcenia raczej niskie). Patrzyłem tylko na JTDm. I co? Znalazł się samochód z przebiegiem 30kkm po prawie dwóch latach (ale to jednostkowy przypadek), sporo aut ma roczne przeloty na poziomie 25-35 kkm. Są też takie co jeżdżą po 45-50 kkm. Ale średnia jest bliższa 35 kkm niż 50 i więcej kkm.

Oczywiście nie będę twierdził, że da się kupić auto tanie, z małym przebiegiem, bezwypadkowe i w dobrym stanie technicznym. Z tych 4 rzeczy wybrać da się 2, maks 3.
    Pisze ogólniki bo sa bardziej realne-zyciowe niż Twoje "okazje".
    Pozatym sam sobie zaprzeczasz. Raz piszesz ze 6 letnie egzemplarze jtdm z przebiegiem 60-70 sie zdarzają, żeby za chwile pisać o średnim przebiegu 25k-35k rocznie. Uważam ze wyrzucanie do jednego wora przebiegow 1.9 120km 2.4 nie ma sensu. Podobnie jak przebiegi robione w DE w zestawieniu z Polska. Wole uczulac potencjalnych właścicieli alfy 159 na fakt ze okazje sa praktycznie znikome do wynalezienia niż pisać ze takowe są.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Panowie, powiedzmy sobie szczerze: Żaden handlarz nie puści samochodu z okazyjnie małym przebiegiem (np. 100 000 km), za cenę ~35.000 !! Nie ma okazji , a wiara, że uda nam się zrobić handlarza "w ciula" jest bardziej niż zgubna...

Wszystko musi kosztować ! I oczywiście, zdarzają się mega okazje, ale te raczej można szukać u prywatnych sprzedawców, którzy bywają nierozgarnięci - przykład? Niedaleko mnie, pewien właściciel dość dużej Firmy, wrzucił na otomoto swoją Toyotę Avensis, 2.2 D (177KM), rocznik 2009, przebieg (oryginał - salon) ~70 000, w super wersji wyposażenia i chciał za nią.... 42 000 zł (!!). Oczywiście poszła parę dni później. Niestety, takie sytuację zdarzają się bardzo rzadko (wbrew temu co widać na naszych portalach motoryzacyjnych ).

Co do przebiegów jeszcze - u nas w PL jest taka mentalność, że ludzie patrzą na przeloty, bo gdzieś w głowie jest zakodowany schemat, że powyżej 120 000 km to już są problemy. Tak było w Polonezach, ale nie teraz !! Samochody z przelotami +200 000 km śmigają jak igły, o ile są dobrze eksploatowane i to nie są precedensy.

Ja sam kupiłem autko z połowy 2009 roku z przelotem 130 000 i wolę takie auto, niż wyszukana "perełka" na dieslu, od handlarza z przebiegiem 60 000, oczywiście z Niemiec od żony lekarza

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał mar0s Zobacz post
    Panowie, powiedzmy sobie szczerze: Żaden handlarz nie puści samochodu z okazyjnie małym przebiegiem (np. 100 000 km), za cenę ~35.000 !! Nie ma okazji , a wiara, że uda nam się zrobić handlarza "w ciula" jest bardziej niż zgubna...

Wszystko musi kosztować ! I oczywiście, zdarzają się mega okazje, ale te raczej można szukać u prywatnych sprzedawców, którzy bywają nierozgarnięci - przykład? Niedaleko mnie, pewien właściciel dość dużej Firmy, wrzucił na otomoto swoją Toyotę Avensis, 2.2 D (177KM), rocznik 2009, przebieg (oryginał - salon) ~70 000, w super wersji wyposażenia i chciał za nią.... 42 000 zł (!!). Oczywiście poszła parę dni później. Niestety, takie sytuację zdarzają się bardzo rzadko (wbrew temu co widać na naszych portalach motoryzacyjnych ).

Co do przebiegów jeszcze - u nas w PL jest taka mentalność, że ludzie patrzą na przeloty, bo gdzieś w głowie jest zakodowany schemat, że powyżej 120 000 km to już są problemy. Tak było w Polonezach, ale nie teraz !! Samochody z przelotami +200 000 km śmigają jak igły, o ile są dobrze eksploatowane i to nie są precedensy.

Ja sam kupiłem autko z połowy 2009 roku z przelotem 130 000 i wolę takie auto, niż wyszukana "perełka" na dieslu, od handlarza z przebiegiem 60 000, oczywiście z Niemiec od żony lekarza

Pozdrawiam
    mam takie same zdanie.
    Pozdrawiam.

kuba
    Gość

Domyślnie

Panowie czy poza Tomkiem KRK możecie polecić komisy/handlarzy, do których warto się wybrać? Szczególnie z centralnej Polski? W Krakowie same kombi, a po odpuszczeniu tematu Brery szukam jakiejś 159, 150 KM+, w sedanie i przyzwoitym stanie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kuba Zobacz post
    Panowie czy poza Tomkiem KRK możecie polecić komisy/handlarzy, do których warto się wybrać? Szczególnie z centralnej Polski? W Krakowie same kombi, a po odpuszczeniu tematu Brery szukam jakiejś 159, 150 KM+, w sedanie i przyzwoitym stanie.
    Sedan jest do zorganizowania Teraz stoi mi jeden, ale nie ma go w ogłoszeniach, bo chyba nawet nie będę go musiał zamieszczać. Wkrótce też pojawią się inne - jest ich mniejszy wybór, więc rzadziej się trafiają...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów