Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Teddy Bear Zobacz post
    Ale zatrzymać zmian klimatycznych nie może.
    wtedy wchodzi Putin i naciska przycisk. i mamy zimę nuklearną ekolodzy się cieszą. cel osiągnięty.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Nie widziam twoich danych - nie mówię, że są oszukane - ale twoj wniosek z nich nie jest pewny. Dlaczego? Napisałęm.
    Dotacje były - uważasz, że są bez wpływu?
    Ankieta nie wystarczy. Przykro mi.
    no tak, ankieta to za mało, ale własne "wydajemisie" jest wystarczajaco, zeby dawac wyroki

Nikt tego nie kwestionuje.

Chyba, jednak nie umiesz czytać ze zrozumieniem - mówimy o UE, gdzie arbitarlnie wprowdza się zakaz i dotacje, a ty to wpierasz i twierdzisz, że samochody spalinowe i tak są skazane na wymarcie.
    No ale ty twierdzisz, ze w Europie elektryki sie sprzedaja, bo dotacje i zakazy, ale gdzie indziej nie ma dotacji, i zakazów, i nadal się sprzedają. Wniosek z tego moze byc tylko jeden - elektryki nie potrzebują dotacji i zakazów, zeby się sprzedwać.

Z TEGO, ŻE UDZIAŁ ROŚNIE NIE WYNIKA, ŻE UROŚNIE DO 100% I ZABIJE TECHNOLOGIE SPALINOWĄ) - mogę jedynie powtórzyć: więc twój "futuryzm" to taki futuryzm małego Jasia. Jest nielogiczny.
    jeszcze raz - cały czas przyjmujecie błędne założenie, że elektryki by się sprzedawały, a dla dla spalinowców wszystko zostaje po staremu. Nie zostaje. Każdy sprzedany elektryk, to jeden spalinowy mniej. Kazdy jeden elektryk, to nizsza konkurencyjnosc samochodów spalinowych. Skoro dzisiaj, przy obecnym wolumenie sprzedazy elektryki potrafia byc bardziej konkurencyjne wzgledem spalinowych (a tych sprzedaje sie kilka razy więcej), to jak myslisz, co bedzie, kiedy ten wolumen wzrosnie trzykrotnie, a spalinowych spadnie? To nie jest futuryzm. To jest tak oczywiste jak to, ze jutro tez bedzie dzien.

Potwierdziłeś tutaj, że zakładając taki sam wzrost można wiarygodnie coś przewidywać - a to oczywista bzdura
    no tak, po to pisałem 3 razy o dynamice wzrostu, zeby nie miec na mysli dynamiki wzrostu
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Jak już przestaniecie się kopać po kostkach to polecam taką wizję przyszłości: https://spidersweb.pl/autoblog/zakaz...a-ev-norwegia/
    Na pocieszenie mogę jeszcze polecić drugi artykuł: https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacj...e5bab321&ei=22
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 05-05-2023 o 21:55
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    jeszcze raz - cały czas przyjmujecie błędne założenie, że elektryki by się sprzedawały, a dla dla spalinowców wszystko zostaje po staremu. Nie zostaje. Każdy sprzedany elektryk, to jeden spalinowy mniej. Kazdy jeden elektryk, to nizsza konkurencyjnosc samochodów spalinowych. Skoro dzisiaj, przy obecnym wolumenie sprzedazy elektryki potrafia byc bardziej konkurencyjne wzgledem spalinowych (a tych sprzedaje sie kilka razy więcej), to jak myslisz, co bedzie, kiedy ten wolumen wzrosnie trzykrotnie, a spalinowych spadnie? To nie jest futuryzm. To jest tak oczywiste jak to, ze jutro tez bedzie dzien.
    Ciągle jesteś mało precyzyjny i zmyślasz:
    - kto twierdzi, że "zostanie po staremu"? Wymyślasz sobie jakąś tezę i ją obalasz. Sprawa jest dość prosta i nie musisz pisać futurystycznych elaboratów: w przypadku braku regulacji takich jak w EU i dotacje zmierzch samochdów spalinowych będzie dużo bardziej powolny i ich udział w totalu będzie malał dużo wolniej - tas samo ze sprzedażą nowych,
    - w takim scenariuszu nie ma ryzyka niedostosowania infrastruktury na czas (2035r) - zawsze jest wybór - samochód spalinowy
    - wiec znów upraszczasz i ignorujesz różniće - to nie jest "tak oczywiste jak to, ze jutro tez bedzie dzien"

ankieta to za mało, ale własne "wydajemisie" jest wystarczajaco, zeby dawac wyroki
    Przecież dotacje to FAKT - rozumiesz to, czy nie?
    Po co w tej sprawie robić ankietę? Zobacz jak wygląda sprzedaż w Norwegii po tym jak przestały działać dopłaty - to oficjalna statystyka (są faktury) vs twoje ankiety - przecież to co piszesz to jawny śmiech na sali. Ignorujesz spadek sprzedaży po zakończeniu (jakichś tam transz) dopłat, bo wyszukałeś sobie jakieś ankiety??
    Jeżeli komuś coś się wydaje to jedynie tobie ...

No ale ty twierdzisz, ze w Europie elektryki sie sprzedaja, bo dotacje i zakazy, ale gdzie indziej nie ma dotacji, i zakazów, i nadal się sprzedają. Wniosek z tego moze byc tylko jeden - elektryki nie potrzebują dotacji i zakazów, zeby się sprzedwać.
    Znów coś sobie uroiłeś - kto twierdzi, że elektryki potrzebują dotacji, żeby się sprzedawać?
    Znów sobie tworzysz tezę/wroga i sobie go pokonujesz.
    Dotacje to fakt. Sztucznie napędzają sprzedaż elektryków - ciągle będziesz zaprzeczał? Odpowiedz prosto i jasno: tak, czy nie?
    Chyba, że dalej będziesz uprawiał gonitwę myśli i "wystrzelisz" jakiś nowy wątek (albo wymyślisz, że ktoś coś twierdzi i się z tym nie zgadzasz).

Napisał IRC
    Potwierdziłeś tutaj, że zakładając taki sam wzrost można wiarygodnie coś przewidywać - a to oczywista bzdura

no tak, po to pisałem 3 razy o dynamice wzrostu, zeby nie miec na mysli dynamiki wzrostu
    Gdybyś czytał ze zrozumieniem ("taki sam wzrost" = dynamika jest stała) - to byś nie musiał się zawieszać na tej swojej dynamice i nie wygrywał teraz gorzkich żali na fujarce, że musisz coś pisać "3 razy" - gdybyś rozumiał słowo pisane to byś nie musiał pisać ANI RAZU - kumasz?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Dzisiaj trochę zaspaliśmy. A w planie wylot na wakacje. Na biegu się pozbieraliśmy i jedziemy na lotnisko do Katowic. Zwykle jadę tam 2 i pół godziny, ale żeby być 2 godziny przed odlotem powinien zrobić trasę w 2 godziny. Bez szaleństw urwałem 20 minut i lekko spóźnieni bez stresu zdaliśmy bagaże, odprawiliśmy się itd. Elektrykiem było by już po wakacjach, bo prawie 200km z prędkościami 150-180 i prawie 80km zwykłymi drogami też trochę szybciej niż ograniczenia jest raczej nie możliwe. Nawet gdybym dojechał to musiałbym zostawić rozładowane auto na parkingu na tydzień czy dwa. I ciekawy jestem jak wyglądał by powrót - nie daj Boże zimą. Wysiadam z samolotu i chcę jechać - i martw się człowieku, czy masz cokolwiek w baterii, żeby się do ładowarki dotoczyć i zamiast jechać do domu na start 3 godziny ładowania. Jak elektryków będzie więcej to jeszcze trzeba poczekać do słupka, bo takich pustych baterii w EV będzie więcej. Co 10-15 minut czarter 180 osob.
    A na tą chwilę wg google na lotnisku w Pyrzowicach są 2 punkty po 3stanowiska 22kw.....
    Ps. Po drodze spotkałem jedną Teslę Y. Oczywiście jechała w tunelu aerodynamicznym. Za tirem...
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 06-05-2023 o 10:11

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ależ jak to można zaspać ! , jak może się wydarzyć coś _niezaplanowanego_ , to niemożliwe, w apkach nie występują nieprzewidziane zdarzenia, wic ich nie ma .
    Poza tym , większość nie zasypia , tak samo jak większośc nie ciągnie lawety , jak większość nie jeździ ponad przepisy, jak większość nie jeździ dalej niż 300km na raz, jak większość nie jeździ zimą nad morze, jak... kurcze z mniejszości robi się trochę więcej...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Dzisiaj trochę zaspaliśmy. A w planie wylot na wakacje. Na biegu się pozbieraliśmy i jedziemy na lotnisko do Katowic. Zwykle jadę tam 2 i pół godziny, ale żeby być 2 godziny przed odlotem powinien zrobić trasę w 2 godziny. Bez szaleństw urwałem 20 minut i lekko spóźnieni bez stresu zdaliśmy bagaże, odprawiliśmy się itd. Elektrykiem było by już po wakacjach, bo prawie 200km z prędkościami 150-180 i prawie 80km zwykłymi drogami też trochę szybciej niż ograniczenia jest raczej nie możliwe. Nawet gdybym dojechał to musiałbym zostawić rozładowane auto na parkingu na tydzień czy dwa. I ciekawy jestem jak wyglądał by powrót - nie daj Boże zimą. Wysiadam z samolotu i chcę jechać - i martw się człowieku, czy masz cokolwiek w baterii, żeby się do ładowarki dotoczyć i zamiast jechać do domu na start 3 godziny ładowania. Jak elektryków będzie więcej to jeszcze trzeba poczekać do słupka, bo takich pustych baterii w EV będzie więcej. Co 10-15 minut czarter 180 osob.
    A na tą chwilę wg google na lotnisku w Pyrzowicach są 2 punkty po 3stanowiska 22kw.....
    Ps. Po drodze spotkałem jedną Teslę Y. Oczywiście jechała w tunelu aerodynamicznym. Za tirem...
    Dzisiaj byłem w sklepie po lodówkę.Jakie to szczęście że zamiast sedana jeżdzę na codzień dostawczakiem, dzięki czemu mogłem bez problem ją przewieżć.....
    Ech te przykłady anegdotyczne, które na podstawie osobostych przeżyć z uwzględnieniem specyficznych zbiegów okoliczności mają coś udowodnić.
    Pomijam już że jadąc z niedozwoloną prędkością mogłeś być zatrzymany i auto spalinowe nie "uratowało" by Cię przed spóżnieniem-ot, taki przykład anegdotyczny, bo mojego znajomego zatrzymali.

- - - Updated - - -

https://www.youtube.com/watch?v=u8G-9zuMBRo
    Odpowiedż na film Micha z MK4 .
    Można posłuchać jak Michu dopasował sobie liczby do własnej tezy, oraz jak "sprytnie" pominął pewne fakty.
    Niestety gość z filmiku powyej nie odwołuje się do wolności, prawdziwej motoryzacji, obrony praw ludzkkich itp. więc filmik pewnie przepadnie w niepamięć.
    Ostatnio edytowane przez AdiCarrion ; 06-05-2023 o 12:49

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Możesz jeździc na codzien dostawczakiem spalinowym (nie wspominajac o kombi czy przyczepce do kopakta/sedana itp) , nie ma problemu z lodówka a opory powietrza mu nie groźne bo się dotankujesz w 2 minuty i hajda dalej (z jakimś Yanosikiem i głową na karku, nic nie przedluzy podróży jaj owemu znajomemu) .

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Niestety gość z filmiku powyej nie odwołuje się do wolności, prawdziwej motoryzacji, obrony praw ludzkkich itp. więc filmik pewnie przepadnie w niepamięć.
    Niestety gość z filmu nie odnosi się do meritum poruszanych kwestii, a wypowiedzi w stylu "elektryki są dobre, zeroemisyjność i ekologia są niekwestionowane" praktycznie przekreśla jakąkolwiek dyskusję, więc "filmik pewnie przepadnie w niepamięć" i wcale mnie to nie dziwi.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Niestety gość z filmu nie odnosi się do meritum poruszanych kwestii, a wypowiedzi w stylu "elektryki są dobre, zeroemisyjność i ekologia są niekwestionowane" praktycznie przekreśla jakąkolwiek dyskusję, więc "filmik pewnie przepadnie w niepamięć" i wcale mnie to nie dziwi.
    Znaczy wogóle nie zwróciłeś uwagi na wykresy z danymi różniące się od wartości podanych przez MK4 bez podania żródła?