Strona 32 z 33 PierwszyPierwszy ... 222324252627282930313233 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 328

Temat: Nasze Alfy kontra zima

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KKrzysztof
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Mercedes CLK W208

Domyślnie

u mnie Alfa napastowana wymyta i sobie spokojnie czeka na wiosnę odpalam ją co tydzień na 30 minut by się rozgrzała trochę no i jak było te -20 i dało się normalnie po drogach jeździć to na spacer ją zabrałem na autostradę, trasa około 150 km rewelacyjne uczucie, wsiąść do Alfy po peugeocie potem do garażu i nada sobie czeka aż śniegi puszczą albo mróz przyjdzie ostry i będzie można normalnie jechać,
    zapraszam na nasz kanał o samochodach
    https://www.youtube.com/channel/UCNv...J62Gm0itanaAsg

Kayrol
    Gość

Domyślnie

O tak dziś zaparkowałem, przód wgniotł się w śnieg, ześlizgną się w bok, i efekt - biegnij po łopate xD

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

A ja w sobotę wietrzyłem zawory na autostradzie. Akumulator i rozruch bezproblemowo. Raz tylko kabli w grudniu potrzebowałem, bo samochód 2 czy 3 tygodnie stał nieruszany.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

ja też dziś musiałem używać łopaty żeby wyjechać spod stoku bo troszkę za dużo śniegu było
    Today we are living our future memories..

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Ostatnio pozostawiłem Bellę na parkingu chyba na jakieś 10 dni i "odwdzięczyła się" pustym akumulatorem. Znaczy się tez tak z zaskoczenia, bo klikam, drzwi się otwarły, bagażnik też, w środku światło się pali i nawet prawie (! brakło bardzo niewiele) zakręcił rozrusznik. I jeszcze dziwne ustrojstwo na klemie + (na szczęście okazało się łatwe w demontażu plus pasek, który myślałem, żę jest z jednej strony (od nadkola) na rzep i usilnie go szukałem
    Ale skoczyłem do domu, odpaliłem forum, klucz 13 w łapę i zbiegam ze świeżo naładowanym drugim (lepszym) aku z domu. Szybka podmiana i prąd jest, jednak nowy (Centra Futura w miejsce Centry Plus) jest bardzo minimalnie szerszy i już klamra mocująca od paska nie łapie śruby.. na razie jeżdżę tak (w poprzednim aucie nie miałem zadnych mocowań, zresztą kable od klem i tak dość dobrze trzymają aku. A później albo wrzucę "stary" (w sumie to oba mają nie więcej niż rok), albo wymyślę jakiś patent typu blaszka, albo cuś. Rano przed praca nie miałem czasu
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Lelek78
    Gość

Question Problem z akumulatorem

Witam mój problem polega na tym że coś rozładowuje mi aku...Wszystkie lampki gasną tak że mozna to wykluczyć ale podczas jazdy czasami zapalą sie różne kontrolki(abs,asr,ręczny itp) Po jezdzie stawiam auto na parkingu i potem juz nie moge zapalic poniewaz aku leży.Ładuje aku na maxa wkładam i startuje za pierwszym strzałem.Sytuacja sie powtarza rano gdy chce odpalić ale niestety nie może już pokręcić bo aku leży Myśle że to alternator sie kończy???Czy ktoś miał podobną sytuacje do mojej??Czy te objawy wskazuja na alternator który podczas postoju auta ciagnie prąd??Może ktoś mógłby coś mi doradzić? Pozdrawiam wszystkich.

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Hmmm, jeżeli ciągnie Ci prąd podczas postoju to raczej nie alternator... Podejrzewałbym coś z instalacją, może Ci się pali żarówka w bagażniku albo masz zwarcie przy obrotomierzu etc... Przyczyn może być wiele, ale musisz zlokalizować to, co ciągnie prąd... Alternator jak stoisz nie pracuje, więc jego bym wykluczył (no chyba, że faktycznie były takie przypadki).

Co do kontrolek ABS, poduszek etc. świecących się czasem to raczej nic dobrego, albo masz coś z instalacją, albo jakieś błędy Ci nagle wykrywa - też trzeba to sprawdzić!

Pozdrawiam,
    Grzegorz
    Ostatnio edytowane przez GrzesiuŻar ; 13-02-2010 o 00:24 Powód: podej'ż'ewałbym... :P
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Lelek to na pewno nie jest alternator, a przynajmniej nieon odpowiada za wyładowanie aku podczas postoju...
    Coś ewidentnie bierze prąd, ja miałem przypadek że radio mi ciagneło z aku prąd na postoju i aku wciąż niedołądowany był.

Jedyne wyjście podjedź do elektryka, podepnie czujnik zbada wszystkie odiorniki prądu i dojdzie co zżera prąd. Takie skoki i spadki napięcia nie są dobre dla kompa i wszelkich sensorów w autku, za chwile Ci padnie sensor poduszek który nie znosi skoków napięć..

Nie czekaj nie kombiuj sprawdź u elektryka...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Lelek78
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki za informacje w poniedziałek zabieram alfete na warsztat.Potem napisze co było grane.Pozdrowienia dla wszystkich.

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156 Zobacz post
    Lelek to na pewno nie jest alternator, a przynajmniej nieon odpowiada za wyładowanie aku podczas postoju...
    Coś ewidentnie bierze prąd, ja miałem przypadek że radio mi ciagneło z aku prąd na postoju i aku wciąż niedołądowany był.

Jedyne wyjście podjedź do elektryka, podepnie czujnik zbada wszystkie odiorniki prądu i dojdzie co zżera prąd. Takie skoki i spadki napięcia nie są dobre dla kompa i wszelkich sensorów w autku, za chwile Ci padnie sensor poduszek który nie znosi skoków napięć..

Nie czekaj nie kombiuj sprawdź u elektryka...

Pzdr
    tez tak mialem jak zmienilem radio na inne i nacisnalem guzik wla/wyl radio zgaslo a na drugi dzien auto nie odpalilo i dopiero wtedy zobaczylem ze radio sie w jakis tam tryb przelaczylo i zeby calkiem wylaczyc to musze dluzej przytrzymac a nie tylko nacisnac ;]
    moja bella stoi w garazu od stycznia opalam raz w tygodniu i pali bez problemu ;]
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P