Strona 32 z 191 PierwszyPierwszy ... 22232425262728293031323334353637383940414282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1904

Temat: alfaholicy słupsk

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Cytat Napisał gold1 Zobacz post
    bo wymienil jej na inny bo cos szwankowal.
    no i takich nie sieją, sami się rodzą mendy

możliwe że mam coś z krokowcem, podjąłem się czyszczenia silnika krokowego w swoim TS, pomogło że przez 3km nie było falowania heh, potem powróciło, co za cholera. Problemu z falowaniem upatruje właśnie w krokowcu no bo jednak na chwilę pomogło. Problem wysokiego spalania (wysokie czasy wtrysków) upatruje w przegniłej chłodnicy, jest mało wydajna i auto może jeździć długo na ssaniu przekłamując wartości temperatur. Wiem że jak jeżdżę po mieście to na II biegach wentylatora. Do tego dochodzi mi wymiana chłodnicy klimatyzacji i wody, plus zrobienie przerdzewiałego progu :] Alfa jest i tak niuńka.

A do TIO, to prawda że Diesle są mniej podatne na jakieś tam falowania, spalania, sondy, pipki itp itd. Jak będę mieć kiedyś okazję to się przerzucę na JTD, póki co ciesze się dźwiękiem silnika TS, i cichą pracą autka.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Cytat Napisał gold1 Zobacz post
    nio tia... tio_2007 - oczywiscie dziekowac powinno sie za wyrazy wspolczucia ja czasami sam sobie wspolczuje ale ...nie ciesz sie tak za wczesnie z diesela bo diesele tez potrafia sie ladnie rozsypac )
    Owszem mogą ale jak często to robią. Czasem jednak myśle że co niektórzy problemy sami sobie znajdą, zastanawiam sie tylko dlaczego. Ludzie przyzwyczaili sie że naprawy diesla musza kosztować ale w ogulnym rozrachunku nawet jeżeli kosztują wiecej zdazają sie rzadziej. O ile traktuje sie silnik jak należy może pokonać wiele kilometrów.

---------- Post added at 16:41 ---------- Previous post was at 16:36 ----------

Moze kiedyś dowiem sie prawdy ile moja ma już nastukane tych kilometrów.

---------- Post added at 16:43 ---------- Previous post was at 16:41 ----------

Tak poza tym gold1 nie miałem zamiaru wam w jakiś sposób dopiec,przeciez wszyscy jeżdzimy alfami.

gold1
    Gość

Domyślnie

hehe kolego tio_2007.. ja nie twierdze ze chciales dopiec .. zartuje sobie tak.. alfa to alfa aktualnie mam z '98.. mam ja dopieszczona i b. zadbana czesto nawet zagladam pod spod wypatrujac i starajac sie zapobiegac rudej.. przed zima zawsze konserwacja... fakt czasem cos zdechnie czego powodem jest nie pierwsza mlodosc auta i czesci... ale jakos nie mam specialnie wiekszosci problemow jakie wymieniaja na forach.. mam to falowanie ale przypuszczam ze to przepustnica... zmienilem na nie oryginalna widze poprawe ale jeszcze ciut faluje, za to... przez ten nie oryginal mam czasem efekt jak by dlawienia sie na poczatku (tylko czasami) mozliwe ze to tez od swiec bo tak to tez wyglada bo ich nie wymienialem jeszcze... jedyne co mnie drazni to oslona tarczy hamulcowej w lewym kole bo dziadostwo gdzies sie wygielo i sie ociera i przydalo by sie kiedys skrzynie wymienic ew. dyfera zeby wszystko chodzilo jak nowe....

silnikiem specialnie sie nie przejmuje bo po 1 nie chce autem jezdzic cale zycie bo juz poluje na GT a poza tym czasem wydaje mi sie ze latwiej wymienic caly silnik z jakiegos angola z malym przebiegiem niz wymieniac czesci i remontowac... juz raz remontowalem silnik w innym aucie ... wydalem wiecej niz jak bym kupil inny a ten naprawiany zdechl po 2 miesiacach i wyszlo tak ze na koncu kupilem inny :/

spalanie mam minimalne chyba ... z silnikiem 1.8 TS ze srednia predkoscia 110km/h zrobilem w niedziele trase z pasazerem 90kg + tyl zaladowany po sufit (jedna strona ok 303km wg. GPS) do gorzowa wlkp.. + powrot ... na starcie zrobilem zakup za kwote 200zl -33l PB98 .. przed pokazywalo miedzy rezerwa a cwiartka.. balem sie ze zabraknie a wyszlo idealnie .. ..mysle ze spalil by jeszcze mniej tyle ze z nudow w drodze powrotnej cisnelem go miejscami 160 a i zrobilem sobie dodatkowo wycieczke krajoznawcza wokol jakichs jezior - ok 70km podczas ktorej pogobilem sie na jakichs wsiach ktorych nazwy nie dalo sie wymowic, a zdechl GPS

jak tak teraz to wypisalem to sam patrze ze cholerka ..malo pali... do tego dodam mam wyciatego kata i jakas przeplywke made in krzak :O

motofan - ponoc tych silniczkow krokowych w naszych autach nie czysci sie bo pozniej sie cos tam pierd... w nim ... tak mi odpowiedzieli na forum jak tez chcialem to zrobic. na moje oko przegnita chlodnica nie ma za bardzo wplywu na to co piszesz... przynajmniej na spalanie.. gdyby zdechl ci termostat i zle sie domykal to ok zgodze sie ze niedogrzany silnik spalal by wiecej.... a przeplywomierz to ty masz sprawny ??? i lambde ??? filtr powietrza czysty ???

klima to tego lata ci sie nie przyda za bardzo.. ;p szczerze mowiac ja zawsze wolalem otworzyc okno i cieszyc sie wiatrem jadac np przez lasy i pola... a i po miescie tez fajniej z oknem bo mozna glowe wystawic ogladajac dlugie nogi pan w mini na chodnikach w upalne dni ;p;p;p no i zagadac latwiej ;p;p heh

jak potrzebny ci lewy prog to mozemy sie dogadac bo mam takie cudo ... ;p;p;p;p

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Gold tak jak pisalem, sonda nowa bosh, przeplywka nowa bosh, filtry nowe, waz gumowy nowy, kolektor ssacy nowy, swiece ngk platyna japan nowe. Krokowego faktycznie sie nie czysci bo mozna spierd**lic, ja swojego tak zepsulem, musialem lutowac w nim cieniutkie nuzki ktore oderwaly sie od potencjometra, po lutowaniu i czyszczeniu dziala, ale nic się nie poprawilo, falowanie nadal jest, po czyszczeniu przejechałem moze z 3km gdzie nic nie falowało, potem powrócilo, Oczywiscie reset był robiony. Bubu pisal ze chlodnica ma wplyw na falowanie, bo malo wydajna chlodnica zmienia parametry ciepla wody w obiegu, u mnie woda sie prawie gotuje, ale przez mała dziurke wycieka plyn tak lekko ze niezauwazalniem plynu nie dolewam do chlodnicy, a jednak gorace powietrze nie zawsze leci. W zime mialem problem bo nie mialem ogrzewania. Z krokowym wydaje mi sie ze trzeba po prostu wymienic na nowy, u mnie czyszczenie nic nie dalo.
    spalanie 7.8l/100km

gold1
    Gość

Domyślnie

wiesz taka prawda ze wszystko ma jakis tam wplyw na silnik ale jakos nie wydaje mi sie zeby to akurat dziorawa chlodnica sprawiala ze masz falowanie... moze i zmienia to jakies parametry w silniku ale nie az tak.. powiem ci tak miedzy nami ze wiele aut jezdzi po drogach wiekszosc ma cos przegnitego w tym chlodnice i nie maja falowan.. malo tego mam znajomego co jezdzi oplem drugi jezdzi peugeotem jeszcze inny ma cytryne i tez maja falowanie ... wszyscy powymieniali czesci ktore sa niby odpowiedzialne za takie zachowanie silnika i lipa.. nie przynioslo to rezultatow.. mi sie wydaje ze poprostu starsze silniki alfy czu to innych producentow byly slabo dopracowane i moze nawet zrobil sie mi gdzies minimalny luz gdzie kolwiek w czesciach ruchomych silnika i to od razu sprawia ze cala ta dokladnosc co ja producenci wyliczali mierzac silnik w fazie prob po prostu idzie w h... i tez nie tylko w alfach.

nie ma sensu sie bawic w szukanie dziory w calym ... puki jezdzi to jezdzi.. nie ma nic wiecznego. ja w popszedniej alfie ze znajomymi wymienialismy wszystko jak lecialo bo kolega mial sklep z czesciami .. testowalismy wszystko, na 3 auta z 5 w tym 1 alfe podzialalo wymienianie niektorych czujnikow.. tez myslalem ze znalazlem zloty srodek bo po wymianie elektrozawora znikly wszystkie objawy falowania...

w alfie obecnej juz rzy zakupie wiedzialem ze faluje ... ale zaryzykowalem wymienilem czujnik i d.... to nie to .. nie chce mi sie szukac przyczyny... ALE zauwarzylem ze po wyianie przeplywomierza (stary zepsulem do reszty starajac sie go czyscic) mimo tego ze nie jest oryginalny to poprawilo sie z tym falowaniem ... nie mialem przypadku zeby auto mi zgaslo w czasie jazdy na luzie ... nie wystepuje falowanie jak sie rozgrzeje tylko jest caly czas na luzie ale za to jest minimalne.. czasami mam wrazenie ze to linka od gazu sie zahacza bo jak faluje i dodam gazu to sie uspokaja...

minusem po wymianie przeplywki jest to ze auto chyba jest nieco slabsze i ma malo mocy na wstecznym i pol sprzegle musze go ratowac dodajac lekko gazu.
    -ale juz wiem ze to przeplywka - moze gdzies kiedys kupie nowa oryginalna okazyjnie.

napisales ze woda ci sie prawie gotuje ... mi sie wydaje ze to chyba norma ... znajomy ma tak samo w 166 ja mam to samo w 156 jak czasem stalem w korku w gdyni to wskazowka wskazywala mi ponad 90st. - powiesz ze to normalne ale tu cie zaskocze bo... zima ta sama wskazowka przy temp silnika(z podpietym kompem na ktorym jest 90st) wskazuje ona 70st ... wiec nie wiem gdzie jest prawda ... i co to tak naprawde wskazuje ... tez tak masz ???

i powiedz mi jedno objaw terkotania jak diesel na starcie silnika to jest co do wymiany bo juz nie wiem sam ...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto

Domyślnie

Jeżeli terkocze jak diesel zaraz po uruchomieniu to znaczy że szklanki popychaczy hydraulicznych sa nie zalane olejem,ucieka na postoju i masz luz na zaworach. Tak dzieje sie glównie na zimnym silniku, rada to częsciej wymieniać olej na gęstrzy lub wymienić tak zwane szklanki a to jest kosztowne.

---------- Post added at 09:35 ---------- Previous post was at 09:32 ----------

Temperatura silnika otta latem w korku zawyczaj jest wysoka i tu raczej martwiłbym sie o to zeby wentylator w pore sie włączył,w sprawnym silniku poradzi sobie z temperaturą i do puki działa to jest wporzo.

---------- Post added at 09:40 ---------- Previous post was at 09:35 ----------

Ciągle szukacie "konwencjonalnych" przyczyn falowania jak zasliepianie przewodu EGR w dieslach a przyczyn może tak naprawde być tyle ile ile jest części w waszych alfach, ciagle czytam o krokowym itd. może zacząc od czegos innego.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Terkotanie zaraz po uruchomieniu to nie szklanki a elektrozawór wariatora. W dieslach nie ma elektrozaworu wariatora więc tam mogą być szklanki jak pisze TIO. Jak odłączysz wtyczkę od elektrozaworu to nie będzie klekotać przy starcie. Jeśli klekocze przez kilka sekund a potem się uspokaja to normalne, świadczy o tym że wariator się kończy, ale jest jeszcze sprawny. Z elektrozaworu podczas postoju (szczególnie przez noc) ucieka olej, zanim się napełni to właśnie klekocze jak diesel- temat setki razy klepany na forum.

Co do temperatury to faktycznie zimą czujnik kabinowy pokazuje ok 70, latem po mieście ok 120.
    spalanie 7.8l/100km

gold1
    Gość

Domyślnie

tio nie wiem o co chodzi z tymi szklankami luzami zaworami olejem itd ale... to mialo by jakis sens... gdzies czytalem ze tam jakies inne cudo to powoduje zwane wariatoremo tu : http://forum.gazeta.pl/forum/w,14687...parku.html?v=2 ... wiec widze ze jak z falowaniem ile czesci tyle przyczyn hehehhe co do temp to wyjasnijcie mi to zjawisko ktore opisalem
    Ostatnio edytowane przez gold1 ; 23-07-2011 o 10:51

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Nie, wariator nie powoduje falowania. Przy dojeżdżaniu do świateł i na postoju wariator jest wyłączony i nie ma wpływu na pracę silnika, gdyż załącza się pow. 3 tyś obrotów. Na temat wariatora niema co filozofować bo to już było na forum testowane przez xxx użytkowników, wyjmujesz wtyczkę i możesz jeżdzić bez niego, będziesz mieć najwyżej kilka koni mniej przy wyprzedzaniu. Wariator z wtyczką jest na kolektorze metalowym ssącym tuż przy listwie wtryskowej.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto

Domyślnie

Szklanki służą do redukcji nadmiernego luzu zaworowego w silnikach z tak zwanymi samoregulatorami i w dieslu zwłaszcza moim ich niema trzeba to robić ręcznie, wariator z tego co wiem odpowiedzialny jest za zmiane fazy rozrządu a nie za luz na zaworach. Moge sie mylić wkońcu wy macie benzyny, co ja moge o nich wiedzieć.