Strona 33 z 91 PierwszyPierwszy ... 23242526272829303132333435363738394041424383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 909

Temat: Awaria silnika 2.0 170KM

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Bocian a jak to jest u Ciebie z tymi numerkami? Masz możliwość ich odczytania?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

oczywiscie
    przeciez byly na foto

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Hehe mówiąc szczerze uwierzyłem, patrząc na pasję do marki bociana... Zreszta gdybym wydał takie pieniądze na naprawę samochodu zrobiłbym wszystko żeby się dowiedzieć dlaczego tak się stało.
    Taki poważny temat jak to 2.0JTDm się rozsypują a wy sobie jaja robicie! Reasumując dochodzimy do tego co powtarzam od lat, diesel jest super oszczędną jednostką do pierwszej awarii. Później albo wtapiasz na sprzedaży co za tym idzie koszty ogólnego utrzymania wychodzą drożej niż benzyny albo żenisz się z samochodem na dłużej i jesteś na niego skazany.
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 28-12-2015 o 06:06

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Fakty są takie, że:
    1. 2.0 ma wadliwą uszczelkę, ten egzemplarz miał tą wadę
    2. Jeżdżenie z wadliwą uszczelką powoduje w pierwszej kolejności problemy z panewkami (bo to one pierwsze dostają od braku smarowania)
    3. W Oplach 2.0 na wadliwą uszczelkę zmienia się oprogramowanie, żeby nie pokazywało komunikatu o niskim ciśnieniu (sic!) – stąd dużo zatartych Opli. I stąd zaporowa cena używanych silników 2.0. Ale AR 159 to nie dotyczy, tzn. u nas wyświetla się komunikat niskiego ciśnienia i wtedy każdy rozsądny wymienia uszczelkę pompy oleju – od razu jak pojawi się problem smarowania.
    4. Niskie ciśnienie oleju nie powoduje pękania tłoka.

Dochodzimy zatem do wniosku, że mamy do czynienia z problemem materiałowym... Ja nie widzę innej przyczyny. W silniku może dużo rzeczy nawalić z powodu zużycia/przebiegu, ale pękający tłok to nie jest codzienność. Dziwi wystąpienie dwóch takich samych awarii w krótkim odstępie czasu. Ale brak takich awarii w Bravo czy Oplach z tym silnikiem może jednak świadczyć o tym, że mamy do czynienia z jakimś pechem i przypadkiem.

Chip jedyne na co mógł mieć wpływ to na przyspieszenie egzekucji w wypadku wady materiałowej.
    Nie znam się, ale się wypowiem:
    Tłoki są chłodzone olejem - dysza sika od spodu. Wada uszczelki = brak ciśnienia = brak bezp. chłodzenia tłoka. Do tego czip - podwyższona temp. w cylindrach. Niby pasuje do siebie, ale przegrzany tłok raczej się przepala na wylot niż ładnie pęka w pół. No ale to tylko takie akademickie dyskusje

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Konstancin-Jeziorna
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Zaciekawił mnie ten wątek, chociaż sam mam 1.75 TBi.

Niestety od jakiegoś czasu mam problem z ubywaniem oleju i komunikat o niskim ciśnieniu przy rozruchu w niskich temperaturach (opisywałem to w innym wątku).

Czy to możliwe, że kłopot ze smarowaniem spowodowany przez wadliwą uszczelkę może występować również w TBi?

Bo zrobiło się chłodniej i komunikat pojawia sie nawet przy temperaturze +4,5 stopnia Celsjusza.

W lutym/marcu mam zamiar odstawić auto na dłużej do zaufanego mechanika (aktualnie mam do niego ponad 500km i na pewno nie pojawię się wcześniej), teraz robię niewielkie przebiegi rzędu 10km + 10km dziennie i niestety po większych trasach uzupełnieniam olej.

Wysłane z mojego H60-L12 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 tbi

Domyślnie

jaki masz przebieg???
    ile ci tego oleju ubywa?
    ja bym bardziej stawiał na turbo...

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Pilzner Zobacz post
    Zaciekawił mnie ten wątek, chociaż sam mam 1.75 TBi.

Niestety od jakiegoś czasu mam problem z ubywaniem oleju i komunikat o niskim ciśnieniu przy rozruchu w niskich temperaturach (opisywałem to w innym wątku).

Czy to możliwe, że kłopot ze smarowaniem spowodowany przez wadliwą uszczelkę może występować również w TBi?

Bo zrobiło się chłodniej i komunikat pojawia sie nawet przy temperaturze +4,5 stopnia Celsjusza.

W lutym/marcu mam zamiar odstawić auto na dłużej do zaufanego mechanika (aktualnie mam do niego ponad 500km i na pewno nie pojawię się wcześniej), teraz robię niewielkie przebiegi rzędu 10km + 10km dziennie i niestety po większych trasach uzupełnieniam olej.

Wysłane z mojego H60-L12 przy użyciu Tapatalka
    a ile masz km zrobione na tym oleju,nie stary czasamiwedług serviu chyba niezmieniasz?30 tys??

- - - Updated - - -

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Nie znam się, ale się wypowiem:
    Tłoki są chłodzone olejem - dysza sika od spodu. Wada uszczelki = brak ciśnienia = brak bezp. chłodzenia tłoka. Do tego czip - podwyższona temp. w cylindrach. Niby pasuje do siebie, ale przegrzany tłok raczej się przepala na wylot niż ładnie pęka w pół. No ale to tylko takie akademickie dyskusje

cip ale wywalenie dpfu temperature zmniejsza ,więdz z tą temp.i cip bym sie niezgodził

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Konstancin-Jeziorna
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał andrijko Zobacz post
    jaki masz przebieg???
    ile ci tego oleju ubywa?
    ja bym bardziej stawiał na turbo...
    Przebieg 187 tyś. km.
    Sporo, 24 grudnia 2015r. dolałem 1L bo było minimum i po przejechaniu około 500km było w zasadzie bez zmian a po przejechaniu kolejnych 500km już były tylko 2 kreski na wyświetlaczu. Później nawet nic. Tak więc znowu dolałem około 1L i teraz pokazuje 5 i prawie cały bagnet.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał szkodnik Zobacz post
    a ile masz km zrobione na tym oleju,nie stary czasamiwedług serviu chyba niezmieniasz?30 tys??
    Za chwilę minie rok od wymiany. Zrobiłem na nim około 11 tyś. km. Zmieniam w zasadzie co 1 rok.
    Ostatnio edytowane przez Pilzner ; 07-01-2016 o 15:27

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 tbi

Domyślnie

litr na tysiąc km? wynik godny tsi

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Konstancin-Jeziorna
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

W zasadzie na 500km. Olej wciągnęło na autostradzie, po 4 godzinach jazdy z prędkością GPS 155-160km/h.