Strona 33 z 45 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 443

Temat: Giulietta Veloce - perypetie zakupu nowego auta ...

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Co cię tknęło, żeby sprawdzić na zimowych?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Była - Giulietta Veloce (QV) | Jest - Stelvio Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Don Pedro Zobacz post
    Co cię tknęło, żeby sprawdzić na zimowych?
    Generalnie uznałem, że skoro Julka i tak idzie na serwis to niech przy okazji wymienią opony na zimowe.
    I tak naprawdę wyszło to przy okazji.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto
    Giulietta VELOCE

Domyślnie

Cytat Napisał house4live Zobacz post
    Generalnie uznałem, że skoro Julka i tak idzie na serwis to niech przy okazji wymienią opony na zimowe.
    I tak naprawdę wyszło to przy okazji.
    Najprościej, można by powiedzieć, zobaczymy, jak będzie na zimówkach.
    Ale co do zużycia, to przy normalnej eksploatacji, po 17 tyś nie ma prawa tak być.

A czy to zużycie jest równomierne na całej powierzchni styku, czy może na krawędziech , lub w środku bardziej ??

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RCMax Zobacz post
    Najprościej, można by powiedzieć, zobaczymy, jak będzie na zimówkach.
    Ale co do zużycia, to przy normalnej eksploatacji, po 17 tyś nie ma prawa tak być.

A czy to zużycie jest równomierne na całej powierzchni styku, czy może na krawędziech , lub w środku bardziej ??
    Ogólnie bieżnik jest zciągnięty z całej opony ... jednak po bokach według mnie widać większe zużycie.
    Mi jakoś też się nie chce wierzyć w taki zużycie przy takim przebiegu - jeśli nawet jeździłbym agresywnie to pierwsze na wszystkich oponach powinno być to widać ... a po drugie jak??? 17000 przebiegu? Dodam, że opony z tyłu wyglądają praktycznie jak nowe.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał XJ6 Zobacz post
    Nie no pewno. Zastaw się, a postaw się!

- - - Updated - - -

Gaz - paliwo takiej jak każde inne, tylko tańsze. Jeden się brzydzi, drugi się z niego śmieje, bo nie lubi przepłacać. I tyle.
    Ogólnie - jeśli nie mam kasy na auto o mocnym silniku to kupuję auto z małym silnikiem benzynowym lub dieslem. A nie działam na zasadzie, żeby kupić mocne auto i wrzucić w nie gaz.
    To jest dopiero działanie na zasadzie pokaże innym na co mnie stać.
    I gaz nie jest paliwem jak każde inne - zabiera Ci przestrzeń w bagażniku - śmierdzi za Tobą (przynajmniej w większości przypadków).

Raz jeden w życiu miałem za gówniarza Golfa II z gazem - NIGDY i to ABSOLUTNIE NIGDY więcej

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Może ci założyli na przód koła z jakiegoś auta testowego? Różne wałki robią w ASO.
    Kiedyś chciałem kupić w ASO używaną Giuliettę, ale była na stalówkach, to mówię handlowcowi, że z felgami aluminiowymi to może bym i wziął. Zadzwonił na salon i zaraz mówi, że przełożą z nowego i załatwione. Ale i tak nie kupiłem z innego powodu.

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Generalnie auto wróciło z serwisu.
    - jeśli chodzi o przebarwienie tylnego elementu - schodzi to po użyciu środków do detailingu - pokazano mi, że da się to wyczyścić i ... mam sobie to wyczyścić temat dla mnie zamknięty - zwykłym płynem do naczyń zejść nie chciało,
    - jeśli chodzi o dziwne dźwięki podczas jazdy na D1 - raz to usłyszano podczas jazd testowych - ale potem już nie - więc skoro nie słychać to nie wiadomo co naprawić - generalnie muszę czekać aż coś zepsuje się na tyle, że będzie to ewidentne,
    Najciekawiej natomiast jest jeśli chodzi o drżenie auta
    Tutaj winne były opony letnie - ale tylko na przedniej osi.
    Opony z przebiegiem 17 000 km - różnica w zużyciu między przodem a tyłem to spokojnie około 3-4 mm. Po założeniu opon zimowych problemu z drżeniem raczej nie zauważyłem.
    Natomiast tutaj chciałbym Was zapytać czy tego typu zużycie opon jest naturalne ???

Dodam, że auto nie odwiedziło do tej pory żadnego toru / użytkowane jest normalnie - bez żadnej wariackiej jazdy.

P.S. Fakt faktem od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie przemierzenie całego auta - czy ktoś z Was jest z Gdańska i mógłby użyczyć dobry czujnik lakieru ?
    a jak z ciśnieniem w oponach? kontrolowałeś je? może było za małe lub za duże?
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    a jak z ciśnieniem w oponach? kontrolowałeś je? może było za małe lub za duże?
    Ogólnie jest kontrolka od ciśnienia w oponach - i nigdy mi nie sygnalizowała, że coś jest nie tak.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto
    Giulietta VELOCE

Domyślnie

Ogólnie jest kontrolka od ciśnienia w oponach - i nigdy mi nie sygnalizowała, że coś jest nie tak.
    Z tym wskaźnikiem ciśnienia w kołach, to ja bym tak ostrożnie. To działa na zasadzie różnicy w prędkości obrotowej poszczególnych kół.
    Diabli wiedzą, czy to było dobrze skalibrowane. Gdzieś o kalibracji mówi nawet instrukcja, ale moim zdaniem jest to niewykonalne w warunkach eksploatacyjnych.
    Także sprawdzenie organoleptyczne ciśnienia, to nie takie głupie.

A po drugie, pojechałbym na pełną geometrię przodu. Wiem, wiem tam jest McPherson i teoretycznie nie powinno być "pochylenia".
    Ale własnie przy takiej okazji wyszły by pewne "smaczki".

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Julka ma tendencję to nierównomiernego zużywania opon nie tylko przód tył.
    obejrzyj sobie tylne opony od wewnętrznej strony- na 1000% wyząbkowane od wewnętrznej strony- wskutek jazdy na pusto np autostradami- taka przypadłość wszystkich wielowahaczowych zawieszeń.
    ja mam na obecnych oponach letnich 25 tkm z przodu zostało jakieś 4-5 mm z tyłu od wewnętrznej strony już lekkie "pagórki"

- - - Updated - - -

jeszcze jedno - jakiej firmy masz opony?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TB Sport + LPG Tartarini EVO 01

Domyślnie

Cytat Napisał Knapek Zobacz post
    Zrozum wreszcie, że pewne rzeczy do siebie nie pasują, pomijając wszystko inne. Tak jak nie pasuje chodzenie w sandałach i skarpetach, chociaż może jest tańsze, bo nie trzeba być nóg tak często.
    Aha...

- - - Updated - - -

Generalnie auto wróciło z serwisu.
    - jeśli chodzi o przebarwienie tylnego elementu - schodzi to po użyciu środków do detailingu - pokazano mi, że da się to wyczyścić i ... mam sobie to wyczyścić temat dla mnie zamknięty - zwykłym płynem do naczyń zejść nie chciało,
    - jeśli chodzi o dziwne dźwięki podczas jazdy na D1 - raz to usłyszano podczas jazd testowych - ale potem już nie - więc skoro nie słychać to nie wiadomo co naprawić - generalnie muszę czekać aż coś zepsuje się na tyle, że będzie to ewidentne,
    Najciekawiej natomiast jest jeśli chodzi o drżenie auta
    Tutaj winne były opony letnie - ale tylko na przedniej osi.
    Opony z przebiegiem 17 000 km - różnica w zużyciu między przodem a tyłem to spokojnie około 3-4 mm. Po założeniu opon zimowych problemu z drżeniem raczej nie zauważyłem.
    Natomiast tutaj chciałbym Was zapytać czy tego typu zużycie opon jest naturalne ???

Dodam, że auto nie odwiedziło do tej pory żadnego toru / użytkowane jest normalnie - bez żadnej wariackiej jazdy.

P.S. Fakt faktem od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie przemierzenie całego auta - czy ktoś z Was jest z Gdańska i mógłby użyczyć dobry czujnik lakieru ?
    Fajnie. A ja przez te twoje posty i niby awarie notoryczne nowego auta zrezygnowałem z zakupu Giulietty, bo złomu kupował nie będę i kupiłem punto w gazie. Przynajmniej się nie rozleci w czasie jazdy. Też wyrywny.

- - - Updated - - -

Ogólnie bieżnik jest zciągnięty z całej opony ... jednak po bokach według mnie widać większe zużycie.
    Mi jakoś też się nie chce wierzyć w taki zużycie przy takim przebiegu - jeśli nawet jeździłbym agresywnie to pierwsze na wszystkich oponach powinno być to widać ... a po drugie jak??? 17000 przebiegu? Dodam, że opony z tyłu wyglądają praktycznie jak nowe.

- - - Updated - - -

Raz jeden w życiu miałem za gówniarza Golfa II z gazem - NIGDY i to ABSOLUTNIE NIGDY więcej
    Bardzo reprezentatywny przykład auta z gazem. Golf II z instalacja najwyżej II generacji. Brawo!