Strona 33 z 403 PierwszyPierwszy ... 23242526272829303132333435363738394041424383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 4028

Temat: Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Te swientoszek juz widze jak ty nigdy nie skorzystales z okazji i nic nigdy nie kupiles taniej bo ci sumienie nie pozwolilo. Kolega przynioslby ci wahacz oryginalny nie za 1500 tylko za 500 PLN to juz widze jak mówisz Nie dziekuje pojde sobie do ASO prosze cie. Koncze temat bo nie ma o czym gadac. A na pokaz to mam fajna ...... a nie samochód bo ja to ty.
    Ostatnio edytowane przez lukasz159 ; 24-08-2013 o 11:29

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kołobrzeg
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm

Domyślnie

Witam.
    Ja przeszedłem z Seleni Pure Energy WR 5W30 na olej Gul ULE 5W30 - cena za 4L 82 zł polecony przez jednego z kolegów forum.
    Filtr powietrza włoski Sofima - 65 zł
    Filtr oleju Bosch - 35 zł
    Filtr kabinowy z węglem aktywnym Valeo - 65 zł.
    Tu jest specyfikacja
    http://www.gulf.pl/oferta/oleje_do_s...osobowych.html

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Witam. Jako, że na forum zaglądam już od dawna to nadeszła i ta chwila, żeby się zarejestrować i przywitać Jestem użytkownikiem BMW ale moja narzeczona od początku do końca zawszę gustuję w alfach, zaczynając od 156, po 159 do dzisiaj. Zawszę przy aucie robię sam, mając dużą ilość znajomych mechaników, jednak wolę by auto moje czy mojej lepszej połówki było w znajomym mi stanie, nie tylko zapewnieniami mechaników

Jednak wracając do tematów, mam pytanie do któregoś z użytkowników w sprawie oleju, do Alfy Romeo 159 1.9 JTDm 8v. Otóż auto to zostało jakieś pół roku temu zakupione, teraz przypada zmienić olej ponieważ od ostatniej wymiany mija już 9.5 tys km Jednak mój dobry dziś humor kończyć się w tym miejscu, ponieważ jak dowiedziałem się od poprzedniego właściciela do auta został wlany olej Selenia TD 10w40... więc mam dylemat co zalać teraz? Jeżeli zaleję Selenie WR PE, nie będzie zbyt dużej przesiadki z poprzedniego, lub jakiś nieprzyjemnych konsekwencji, może inny olej? Dodam, że alfa ma przejechane 182tys. Drodzy koledzy proszę o doradzenie, bo w tej chwili mam duży mętlik w głowie...

Pozdrawiam.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał CrS14 Zobacz post
    Witam. Jako, że na forum zaglądam już od dawna to nadeszła i ta chwila, żeby się zarejestrować i przywitać Jestem użytkownikiem BMW ale moja narzeczona od początku do końca zawszę gustuję w alfach, zaczynając od 156, po 159 do dzisiaj. Zawszę przy aucie robię sam, mając dużą ilość znajomych mechaników, jednak wolę by auto moje czy mojej lepszej połówki było w znajomym mi stanie, nie tylko zapewnieniami mechaników

Jednak wracając do tematów, mam pytanie do któregoś z użytkowników w sprawie oleju, do Alfy Romeo 159 1.9 JTDm 8v. Otóż auto to zostało jakieś pół roku temu zakupione, teraz przypada zmienić olej ponieważ od ostatniej wymiany mija już 9.5 tys km Jednak mój dobry dziś humor kończyć się w tym miejscu, ponieważ jak dowiedziałem się od poprzedniego właściciela do auta został wlany olej Selenia TD 10w40... więc mam dylemat co zalać teraz? Jeżeli zaleję Selenie WR PE, nie będzie zbyt dużej przesiadki z poprzedniego, lub jakiś nieprzyjemnych konsekwencji, może inny olej? Dodam, że alfa ma przejechane 182tys. Drodzy koledzy proszę o doradzenie, bo w tej chwili mam duży mętlik w głowie...

Pozdrawiam.
    Do silnika 1.9 8v można spokojnie zalać dobry 5w40 lub 5w30.
    Ta Selenia TD nie powinna jeszcze nabałaganić.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    Do silnika 1.9 8v można spokojnie zalać dobry 5w40 lub 5w30.
    Ta Selenia TD nie powinna jeszcze nabałaganić.
    Dziękuje za odpowiedź, jeszcze pytanie jakiej firmy? Kupić też Selenie np: wr 5w40 czy wziąć jakiś z innej firmy o podobnej specyfikacji?

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Lej Lotosa 5W40, jest tanszy i robi ta sama robote co Selenia.

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

zalej znowu selenie TD , nic mu nie zaszkodzi
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kenobi Zobacz post
    zalej znowu selenie TD , nic mu nie zaszkodzi
    Niestety jeśli ma DPF, to może mocno zaszkodzić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tommy-j
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 SW 1,9 JTDm 16v, Fiat Coupe Limited Edition 20VT

Domyślnie

A ja mam do Ciebie Pablo takie pytanie: niedawno zakupilem olej Millersa wraz z płukanką. Jestem świeżo po wymianie. W trakcie nasuneła mi się pewna zagwózdka. Engine flush zastosowany zgodnie z opisem. Potem spuszczenie oleju - zrobil sie rzadki jak woda. Bardzo dlugo sciekal (odczekalem jakies 20 min). Olej sporadycznie sobie jeszcze pokapywał. Musiałem się zbierać do domu i zalaliśmy nowy olej + filtr. Teraz pytanie - co stanie się z resztką rozrzedzonego przez engine flush starego oleju, który zmieszal sie z nowym. Czy wczesniej zwiazany olej zostanie w jakis sposob spalony w silniku, czy w pewnym stopniu degraduje sie nowy, swiezy olej?

Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tommy-j Zobacz post
    A ja mam do Ciebie Pablo takie pytanie: niedawno zakupilem olej Millersa wraz z płukanką. Jestem świeżo po wymianie. W trakcie nasuneła mi się pewna zagwózdka. Engine flush zastosowany zgodnie z opisem. Potem spuszczenie oleju - zrobil sie rzadki jak woda. Bardzo dlugo sciekal (odczekalem jakies 20 min). Olej sporadycznie sobie jeszcze pokapywał. Musiałem się zbierać do domu i zalaliśmy nowy olej + filtr. Teraz pytanie - co stanie się z resztką rozrzedzonego przez engine flush starego oleju, który zmieszal sie z nowym. Czy wczesniej zwiazany olej zostanie w jakis sposob spalony w silniku, czy w pewnym stopniu degraduje sie nowy, swiezy olej?
    W silniku zostają tak znikome ilości tego starego oleju, ze nie ma to wpływu/znaczenia na nowy olej.
    Wymiesza się i tyle.