Witam. Jako, że na forum zaglądam już od dawna to nadeszła i ta chwila, żeby się zarejestrować i przywitać

Jestem użytkownikiem BMW ale moja narzeczona od początku do końca zawszę gustuję w alfach, zaczynając od 156, po 159 do dzisiaj. Zawszę przy aucie robię sam, mając dużą ilość znajomych mechaników, jednak wolę by auto moje czy mojej lepszej połówki było w znajomym mi stanie, nie tylko zapewnieniami mechaników
Jednak wracając do tematów, mam pytanie do któregoś z użytkowników w sprawie oleju, do Alfy Romeo 159 1.9 JTDm 8v. Otóż auto to zostało jakieś pół roku temu zakupione, teraz przypada zmienić olej ponieważ od ostatniej wymiany mija już 9.5 tys km

Jednak mój dobry dziś humor kończyć się w tym miejscu, ponieważ jak dowiedziałem się od poprzedniego właściciela do auta został wlany olej Selenia TD 10w40... więc mam dylemat co zalać teraz? Jeżeli zaleję Selenie WR PE, nie będzie zbyt dużej przesiadki z poprzedniego, lub jakiś nieprzyjemnych konsekwencji, może inny olej? Dodam, że alfa ma przejechane 182tys. Drodzy koledzy proszę o doradzenie, bo w tej chwili mam duży mętlik w głowie...
Pozdrawiam.