Strona 33 z 44 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334353637383940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 432

Temat: Termostat TS, JTD

ricardo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał solaris2007 Zobacz post
    też go wczoraj oglądałem i wydaje mi się tani. Nie wiem czy to nie jakaś podróba. Pytałem u mnie w mieście 320 zł za verneta i trochę więcej za Bechra. Ja zdecydowałem się póki co na patent i działa prawie idealnie gdyby nie to że nowy temostat który kupiłem ciut za szybko się otwiera.
    kolega u nas w autosklep24 masz termostat Behr za 207zł oczywiście minus rabat dla forumowiczów :

http://autosklep24.pl/pl/p/Termostat...TDM-BEHR/13847

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał ricardo Zobacz post
    kolega u nas w autosklep24 masz termostat Behr za 207zł oczywiście minus rabat dla forumowiczów :

http://autosklep24.pl/pl/p/Termostat...TDM-BEHR/13847
    Kurcze, nie można było wcześniej? :/ Dlaczego nie dopiszecie tam 156 w liście kompatybilnych modeli?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

Fakt ja patrzyłem w autosklepie i nie znalazłem. Nie bylo napisane że pasuje do 937A5000 wiec pewnie nie zwróciłem na niego uwagi. Dobrze , że ktoś chociaż zauważył i podał taką informacje. Napewno nie jedną osobę ucieszy ta wiadomość

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Qrvich Zobacz post
    Kurcze, nie można było wcześniej? :/ Dlaczego nie dopiszecie tam 156 w liście kompatybilnych modeli?
    W opisach produktów trzymamy się pewnych zasad. Z żadnego katalogu nie wynika że te termostaty są zamienne.

Na pewno różnią się jednym króćcem który wychodzi pod innym kątem.
    Dodatkowo termostat droższy jest wersją pozmianową i ma szerokie zastosowanie w wielu modelach Fiat Alfa Lancia.

Producent zmodyfikował coś i wypuścił część pod innym numerem, dołożył przy tym przewód wodny zapewne w celu unifikacji. (termostat tańszy nie posiada tego przewodu).

Tak więc fajnie że w tym czy innym aucie da się założyć, ale gdyby ktoś trafił na wersję przedzmianową to mogłby mieć problem z montażem ze względu na brak przewodu i mógłby mieć do nas pretensje.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał solaris2007 Zobacz post
    Fakt ja patrzyłem w autosklepie i nie znalazłem. Nie bylo napisane że pasuje do 937A5000 wiec pewnie nie zwróciłem na niego uwagi. Dobrze , że ktoś chociaż zauważył i podał taką informacje. Napewno nie jedną osobę ucieszy ta wiadomość
    Opisy produktów są robione na podstawie ogólnodostępnych katalogów .

Mamy kilku sprzedawców którzy odpowiadają na maile i odbierają telefony.
    Jeśli czegoś nie możecie znaleźć to zapraszam do kontaktu ze sklepem.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Exclamation Diagnozowanie uszkodzonego termostatu - problemów w układzie chłodzenia silnika.

Heja,

Czytam, czytam i czytam... im więcej opinii tym więcej pytań. Może ktoś kto ogarnął już to wszystko weźmie i opisze jak szybko, sprawnie wyeliminować termostat lub stwierdzić że to on jest winien.

U mnie sprawa wygląda następująco: gdy poruszam się mieście (wiadomo korki, trochę jazdy, światła) temperatura wg. wskazań zegara kabinowego waha się: rośnie do 90 stopni, następnie szybko spada do ciut ponad 70 stopni i tak cykl się powtarza. Jest tak gdy jeżdżę w mieście. Gdy jadę w trasie trzyma się stabilnie tak może ciut ponad 70 stopni. Gdy latem poruszam się z włączoną klimatyzacją (przeważnie upały) pokazuje tak ca. 80 stopni i o dziwo nawet w mieście trzyma się tej wartości stabilnie, dopiero większy korek czy powolna jazda powodują wędrówkę wskazówki do 90 stopni i spadek do 70 - 80 stopni (cykl). Gdy podłączyłem FES'a (testując na biegu jałowym) to były chwile, gdzie temp. wskazywana przez FES oraz wskaźnik wewnątrz kabiny pokrywały się z minimalnym odchyleniem, gdy jednak wchodził do akcji termostat czy wentylator wskazania FES vs kabinowe rozjeżdżały się. FES po interwencji (zakładam, że to on ) termostatu nie pokazał niższej temp. jak 82 stopnie jak pamiętam, a na kabinowym było 70 stopni przy czym na kabinowym wskaźniku temperatura spada gwałtownie. Wyczytałem na forum angielskim, że tak niestety działa wskaźnik wewn. kabiny w 156-stkach w przeciwieństwie do innych producentów, gdzie wartości są uśrednianie i nie widać takich skoków jak w Alfie. Ale skoro tak, to czemu odczyty FES są "stabilniejsze", a może to FES się myli? Ciekawe czy ktoś zajął się sami czujnikami temperatury cieczy - tu jeszcze dochodzi rok modelowy, są osobne czujniki, jest jeden zespolony (?). Omawiam przykład dla 1.8 TS (2003).

Tu info odnośnie układu chłodzenia dla TwinSpark'ów:

Capacity (l): 6.9

Cap opening pressure (bar): 0.98

Thermostat:
    - Early opening (° C): 81-85
    - Maximum aperture (° C): 101-105
    - Stroke (mm) ≥ 9.5

Switching on the electric fan, engine 1.6 / 1.8 and 2.0 engines (° C):
    - 1st Gear 93/98
    - 2nd Gear 98/101
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A czego ci ma być winien termostat? Wszystko masz raczej ok - poczytaj trochę więcej szczególnie podwieszonego tematu o termostatach to bedziesz wszystko wiedział
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    A czego ci ma być winien termostat? Wszystko masz raczej ok - poczytaj trochę więcej szczególnie podwieszonego tematu o termostatach to bedziesz wszystko wiedział
    Chyba niepotrzebnie za dużo czytałem opinii typu: "temperatura powinna stać blisko 90 stopni na wskaźniku w TS", tak to mi się trzyma w Sienie 1.6. Kolega, który ma 156 1.8 TS tyle, że młodszą o pół roku twierdzi, że jemu zawsze pokazuje 90 stopni i nie zdarzyło mu się znacznie przekroczyć w mieście 12 litrów PB / 100. No mnie się nie trzyma 90-tki i zdarzyło się, że w mrozy (kilka dni -8 do -16) spaliła 14.1 litra PB / 100 w ruchu miejskim. Także zacząłem się nad tym termostatem zastanawiać czy może mam niedogrzaną jednostkę i tak czytam ten esej o termostatach i sam już nie wiem Jednym tak, innym tak... chyba po prostu rozgrzeję silnik w jeździe, potem zatrzymam się, wyłączę, podepnę laptopa z FES, odkręcę korek zbiornika cieczy, włożę czujkę termometru elektroniczny do środka i będę obserwował - FES, wskaźnik cieczy w kabinie oraz temperaturę mierzoną termometrem.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Napiszę to ostatni raz: Wskaźnik kabinowy nie jest żadnym narzędziem diagnostycznym, nie jest linowy (kreska pomiędzy 50c, a 90c to ok. 80c) - w skrajnych przypadkach może przekłamywać 10*. Czujnik temperatury ma dwa różne obwody inny dla wskaźnika kabinowego inny dla ecu, więc jedyna sensowna metoda sprawdzenia rzeczywistej temperatury silnika to podpięcie komputera diagnostycznego
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Gepard Zobacz post
    W opisach produktów trzymamy się pewnych zasad. Z żadnego katalogu nie wynika że te termostaty są zamienne.

Na pewno różnią się jednym króćcem który wychodzi pod innym kątem.
    Dodatkowo termostat droższy jest wersją pozmianową i ma szerokie zastosowanie w wielu modelach Fiat Alfa Lancia.

Producent zmodyfikował coś i wypuścił część pod innym numerem, dołożył przy tym przewód wodny zapewne w celu unifikacji. (termostat tańszy nie posiada tego przewodu).
    Czy mógłbyś dokładnie wskazać, który króciec jest pod innym kątem? Czy średnice pozostałych rurek są identyczne w tym za 207 a tym za 327zł? Czy wizualnie czymkolwiek się różni (kąt króćca to żaden problem jak sądzę).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał Qrvich Zobacz post
    Czy mógłbyś dokładnie wskazać, który króciec jest pod innym kątem? Czy średnice pozostałych rurek są identyczne w tym za 207 a tym za 327zł? Czy wizualnie czymkolwiek się różni (kąt króćca to żaden problem jak sądzę).
    Radzę dokładnie je porównać. Np do dla silnika 2,0 16vT były dwa różne termostaty: dla wersji z klimatyzacją i bez. Różniły się numerem, otworem na czujnik i ceną. Dodatkowa dziura podnosiła cenę dwukrotnie. Najlepiej w miarę możliwości porównać oba termostaty "organoleptycznie"

"... I guess it's just the way I'm wired."