Proponuję oglądnąć filmik i podjąć właściwą decyzję
https://www.youtube.com/watch?v=GqMsKzU4gqo
Proponuję oglądnąć filmik i podjąć właściwą decyzję
https://www.youtube.com/watch?v=GqMsKzU4gqo
U mnie fitr wypala się średnio co 150km z czego 90% to jazda po mieście. Wypalanie zawsze zaczyna się w tym samym miejscu na trasie powrotnej z pracy do domu. Jak w zegarku![]()
Ostatnio edytowane przez Sony ; 17-02-2016 o 10:19
No to kolego Sony. ...nie sadzisz ze juz dawno był czas aby go wywalić? Bo raczej napewno nie jest to zdrowe dla silnika ciągle te mieszanie ropy z olejem silnikowym
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Z tego co mi wiadomo filtr w 2.0 jest mniejszy i wypala się częściej. Wiem, że 150km to mało jednak jazda cały czas po mieście go zapycha szybko. Przy dłuższych wypadach autostradą wypalanie średnio co 400km. Jak będzie trzeba to się go pozbędę rzecz jasna..
Filtr jest mniejszy, ale 2.0 mniej pali więc to chyba oczywiste, ze powinien wypalać się co 500 km. Sprawdź czy po wypaleniu masz maksimum 25% zapchania. Jeśli masz więcej to oznacza, że Twój filtr ma w sobie dużo popiołu i nie jest w stanie się już dobrze oczyścić.
Nie musisz DPF wycinać, ale przydałoby się jego chemiczna regeneracja. Być może tak częste wypalanie jest spowodowane "marnowaniem" paliwa czyli niesprawnością silnika. Moja 2,4 wypala co 500-550 km w mieście. Spalam przy tym 9,5-10 litrów na setkę.
- - - Updated - - -
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
też mi się wydaje że wypalanie co 150 km świadczy o kończącym się już dpf-ie raczej niż o jego właściwym działaniu. podjedz do aso i sprawdzą ci stan filtra komputerowo... żebyś sobie większych kłopotów nie narobił
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Moja 2.0 od kupienia przy jeździe do pracy 30 km w jedną stronę cykl mieszany wypalala co 500 km. Obecnie dojazd do pracy 2 km + / - 5 km na miejscu i raz na 2 tygodnie przejazd 150km i wypala się co 250 km
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Wypalanie co 150km oprócz umierającego DFP może wskazywać niesprawność silnika. Przyczyn może być wiele, w każdym razie kiedy silnik nieprawidłowo spala mieszankę powstaje o wiele więcej sadzy i filtr szybko się zapycha. W pierwszej kolejności należy sprawdzić co jest przyczyną i usunąć usterkę.