Strona 332 z 362 PierwszyPierwszy ... 232282322323324325326327328329330331332333334335336337338339340341342 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,311 do 3,320 z 3620

Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

No dokładnie jarek to prawda nagrzewnice, zamki itp. Trzeba dodać mizerne światła które jak ktoś jeździ nocami trza regenerowac. Wogóle 156 jest taka lżejsza, przyjemniejsza do codziennej jazdy. W 166 tylna klapa sprawia wrażenie jakby tonę ważyła, w 156 jest leciutka. No i wnętrze w sensie designu w 156 jest dziełem sztuki. 166 w zatłoczonym mieście bywa wkurwiajaca, szeroka, niska widoczność do tylu mizerna. W lusterkach widać jedynie klamki tylnych drzwi, potem się dupcia zweza i trochę na czuja trzeba cofać, a 156 jest nie za mała, nie za dużą. Za to 166 w trasie jedzie jak tir, równo sunie do przodu i banan z twarzy nie schodzi...Ciężko to porównywać jarek masz rację.

wysłane z WC
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 30-08-2015 o 18:19
    [C

Użytkownik Embrion
    Auto
    chwilowo brak

Domyślnie

Panowie namieszaliście mi w głowie jak nie powiem co... dzisiaj wylegując się nad wodą podjechała obok mnie 166 i mimo, że tamten egz był totalną padaczką to łapie mnie jednak za serce nie wspominając o tylnych częściach ciała...chyba zaryzykuję i we wrześniu pojeżdżę trochę za alfami rozum rozumem, ale wożenie się takim czymś to jest coś

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Endrjus
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 166 '04 2,4 JTD 20V 175 KM

Domyślnie

Cytat Napisał pilu Zobacz post
    Panowie namieszaliście mi w głowie jak nie powiem co... dzisiaj wylegując się nad wodą podjechała obok mnie 166 i mimo, że tamten egz był totalną padaczką to łapie mnie jednak za serce nie wspominając o tylnych częściach ciała...chyba zaryzykuję i we wrześniu pojeżdżę trochę za alfami rozum rozumem, ale wożenie się takim czymś to jest coś
    166-tka łapie za serducho. Może jest ciężka i posiada promień skrętu transportera opancerzonego ale stylistycznie wygląda lekko i niepowtarzalnie. Nawet po tylu latach na ulicy zwraca uwagę i nie da się jej pomylić z żadnym innym autem. Jeżeli chcesz duże i wygodne auto to nie idź w 156... Jeżeli oglądasz się za 166 to kup 166 nie idź w pół środki bo później będziesz się zastanawiał co by było gdyby.
    Ja jeździłem przedliftową, którą sprzedałem bo zamarzyło mi się kabrio...nie wytrzymałem nawet dwóch lat i decyzja była prosta, wracam do 166 (tym razem polift i to był chyba błąd...myślę żeby swoją wystawić i poszukać przedlifta ale jak piszą koledzy, zdrowych egzemplarzy już nie przybywa). Myślałem też żeby po prostu sprzedać swoją i dołożyć drugie tyle i kupić coś innego...ale co??? W kwocie powiedzmy 25k nie ma nic co mogło by zastąpić mi 166...a na maserati mnie jeszcze nie stać
    Bierz 166, doprowadź do stanu używalności i ciesz się z jazdy
    Była Lancia...był Fiat...byla Alfa było Cabrio
    Wróciła Alfa a Ferrari i Maserati ne emeryturze...

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

PRzedlifta da rade kupic, ale ze świadomoscia ze z 5k trzeba bedzie wyłożyc w najgorszym przypadku. No i inna kwestia to to , że nie ma w tym kraju mechaników ogarniajacych 166. Wielu oborowych majstrów bedzie si euczyć na Twojej 166 i sie będziesz denerwował. Najlepiej miec dryg i samemu umiec cos podłubać. Ale to znowu sie wiąze z tym , że trzeba miec gdzie dłubac i czym, a nie każdy ma takei możliwosci.
    Ja mam 2,4 jtd juz 6 rok. Auto fenomenalne. Wiadomo ze diesel ale to juz nei te jednostki co kiedys. Spala niewiele, jest trwały, niezbyt skomplikowany i brzmi naprawde dobrze. Ale fakt faktem , że 166 ma w sobie to cos, że lubi jak właściciel o nia dba. To takie autko któemu trzeba od czasu do czasu poświecic troche uwagi i tyle. W 16 letnich autach zawsze sie cos znajdzie do roboty. Nawet te nasze forumowe dopieszczone egz idealami nie są bo sie poprostu nie da miec 16 letneigo ideału, którym codziennie sie jezdzi.

W samym 2,4 po tych 6 latach piwiem Ci tak.

- silnik bezawaryjny, osprzęt moze juz powoli zdychać, wiec cos do wymiany sie znajdzie,
    - nagrzewnica- element ktory po kilkunastu latach sie rozszczelnia i zalac potrafi sterowniki "za radiem" mogą sie dziac cyrki z elektryką.
    - nie wiem co wiecej. jakies duperele. pdajajace silowniki zamków centralnych.
    - łancuszki pompy oleju hałasujace w autach z poczatkow produkcji. nieszkodliwe dla silnika ale jest.
    - nie wiem co wiecej pisac. Zawias? Gorne wahacze za 100pln padaja po 15 tys km. Oryginal TRW kosztuje 250pln.
    - tylny zawias multilink- kilka tulei ktore w koncu trza wymieniac. Temat rozpracowany, ale predzej czy pozniej sie z nim kazdy spotka.
    - wiecej nmi do glowy nie przychodzi.
    jak ktos cos wiecej wie niech dopisuje. Wiadomo ze kazde auto jest inne i jakies inne duperele sie zdarza. Ja tam z 2,4 jestem mega zadowolony i nakręcony cały czas na to auto.
    [C

Użytkownik Embrion
    Auto
    chwilowo brak

Domyślnie

Ja Wam powiem tak jeździłem najpierw żabami i każdy mówił, że się sypią. Owszem są różne usterki typu niedziałające przełączniki od szyb, jakiś zaworek na filtrze paliwa czy zawieszenia, które siadają co wymianę oleju ( łączniki stab.) ale ogólnie auta są spoko. Potem przyszła pora na koncern VAG i tu powiem Wam, że awarii jest mnóstwo...Skodą przez 3 lata natrzaskałem 100 tyś km i mimo, że auto z 2008 r sypnęło mi się sprzęgło, uszczelka pod głowicą, uszczelniacze pompowtrysków, zawias przód tył, amory, obszywałem fotel, kpl hamulce więc czy ALFY są aż tak awaryjne ? Dodam, że skodę miałem z pewnym przebiegiem z ASO.
    Wracając do alfy to większość wymian podstawowych zrobię sam bo lubię, walka z jakimiś pierdołami elektrycznymi również, a silnik i osprzęt to będzie już robota mojego mech. który jest specem od diesli i ma największą renomę na okolicy poza tym jest moim kolegą więc mnie zrobi w trąbę

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

to jedyne co Ci pozostaje to szukanie czegoś w miare ciekawego. na perełki nei licz musisz wybierac mniejsze zło i ew inwestowac. Jak masz zaufanego mechanika i nei boisz sie dlubac to sie nei zawiedziesz
    [C

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak ktoś szuka wyprowadzonej i zadbanej 166 TB to może wziąć od piotrixa.

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Sprzedaliśmy teraz Alberta przedlifta za 7.400zł w stanie bdb-, do zrobienia uszczelka pod klawiaturą*, zderzak tylne lekko draśnięty, 2.4jtd 136hp+, który nie pił oleju wcale, z fakturami i innymi rzeczami z Ul. Paprotnej z Wrocławia, gdzie poprzednik ją serwisował właśnie tam i nic nie ruszaliśmy jeśli chodzi o zawieszenie

Szukamy ładnego polifta i ciężko znaleźć zadbanego 2.4JTDm bez automatu...
    Stoi jeden, ładny - 19tyś prawie w wersji T.I, ale dzwoniłem do babki odebrał jej ojciec i 30min mi tłumaczył, że autem jeździ córka i nic sie nie dzieje... Niczego się nie szło dowiedzieć.

Ja polecam 166 w 100%... Chociaż tęsknie teraz za przedliftem... Ale polift niczego sobie, moc jest wystarczająca nie dużo pali, moja się trochę przepaliła po 10tyś km, i spalanie zeszło niemalże o 1L w dół (nie wiedzieć czemu)

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Kaacu co tak po kryjomu żeście sprzedali. Trzeba było na forum wystawić.
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Użytkownik Embrion
    Auto
    chwilowo brak

Domyślnie

W taki razie proszę się odzywać jak ktoś będzie chciał się pozbyć przedlifta obiecuje, że będę dbał najlepiej jak się da