Strona 34 z 79 PierwszyPierwszy ... 242526272829303132333435363738394041424344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 784

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Ford Mondeo

Domyślnie

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    A Wymieniłeś kiedyś olej po 30-35 tys/km??
    To właśnie jest long life
    Zatkane smoki zapieczone pierścienie tłokowe,
    Zatkane kanały olejowe spiekami olejowymi w głowicy.
    Jeśli nastopiło przytkanie filtra mair następuje jego rozerwanie. Tym sposobem wszystko masz w module mair.
    Wiec jak kto dba tam ma jak z wszystkim.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
    a przeczytałeś mój post ze zrozumieniem ... nie musisz mi tego tłumaczyć do czego prowadzi long life i interwały po 30... ba po 60 też co niektórzy zalecali

Tylko kolego jako konsument nie muszę się na tym znać , kupuje nowy samochód , serwisuje zgodnie z zaleceniami producenta więc nie wyjeżdzaj z tekstem jak dbasz tak masz lub opinie 70% to wina użytkownika .. jak producent leci w bambuko ukrywają prawdziwe koszty serwisowania lub na 100% jest świadom do czego prowadzi zlecany interwał między przeglądami .. w tych fabrykach nie pracują idioci
    Ostatnio edytowane przez wmr ; 27-01-2022 o 08:53

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Producent nie ukrywa kosztów serwisowania to UE narzuca podatek od odpadów produktu.
    Ile razy doradca serwisowy nie tylko w FCA sugerował wcześniejszą wymianę oleju ?
    Do tego 50+70 procent AR to są samochody sprowadzane o nie konieczne rzetelnym i pełnym serwisie.
    I rzecz biorąc nie dotyczy to tylko naszej grupy

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    Szanowny Alfaholiku Dareek-u ja osobiście doceniam wiedzę jaką posiadasz, aczkolwiek słuchaj także innych, bo mogą być lepsi od Ciebie. Jednocześnie przestrzegam przed bezkrytycznym słuchaniem tych którym się coś przytrafiło. Przez pewien okres miałem wgląd w dokumentację napraw gwarancyjnych. W 70% winni byli użytkownicy a serwis wymieniał bo nie było właściwego nadzoru technicznego. Gwarantuję Ci że 95 na 100 nie wie nic o multiair-ze. I na koniec przestańcie sobie ubliżć - nie przystoi.
    nie rób mi wywodów na temat świadomości technicznej bo jak Ci wykazałem jakaś wiedzę w temacie mam. nie wiem co ma wnosić do tego wszyskiego Twój post. doskonale wiem ze zawsze wszystkiemu jest winny użytkownik ale to nie użytkownik ma się znać na tym tylko serwis i producent. Ne jest moją winą ani nikogo innego że MA jest awaryjne i ma wady- czy eksploatacyjne czy produkcyjne to już temat do dyskusji - obstawiam na to drugie. I czy na się to podoba czy nie jest to coś awaryjne a z jakich przyczyn - cóż nie jestem szamanem w przeciwieństwie do innych - stwierdzam fakt że się psuje i podałem na to przykłady w ASO w którym serwisuje swoje Stelvio. i od chłoptasiów i innych tego typu wyjeżdża kto inny na tym forum uważając że pozjadał wszystkie rozumy.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał wmr Zobacz post
    to znaczy ... sami sobie wymyślili lać olej o gorszej specyfikacji ze zbyt długim interwałem ? Przyglądam się bardzo uważnie temu wątkowi z uwagi na potencjalny zakup tego auta jakby to były miejskie opowieści to by zapewne nie powstał , ileś też tu osób się przewija z awariami jak i w testach na YT też znajduje się potwierdzenie , co oznacza , że coś na rzeczy jest , oczywiście nie mamy wiedzy jaki to jest % w stosunku do sprzedaży ale jak widzę opinie, że winny byli użytkownicy ... no litości
    Już masz odpowiedź na awaryjność MA
    1. Niestosowanie się do zaleceń doradców serwisowych o skróceniu wymiany oleju ( jak to się ma do padów MA po kilku tkm?)
    2. Zatem - winny użytkownik bo serwisuje tak jak zaleca producent- pytanie kto ma racje doradca czy producent- czy jak coć się wykrzaczy płaci doradca czy producent?
    3. i nowość- UE z podatkiem od odpadów

czekam jeszcze na wpis że to Wina Tuska albo PIs-u

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    nie rób mi wywodów na temat świadomości technicznej bo jak Ci wykazałem jakaś wiedzę w temacie mam. nie wiem co ma wnosić do tego wszyskiego Twój post. doskonale wiem ze zawsze wszystkiemu jest winny użytkownik ale to nie użytkownik ma się znać na tym tylko serwis i producent. Ne jest moją winą ani nikogo innego że MA jest awaryjne i ma wady- czy eksploatacyjne czy produkcyjne to już temat do dyskusji - obstawiam na to drugie. I czy na się to podoba czy nie jest to coś awaryjne a z jakich przyczyn - cóż nie jestem szamanem w przeciwieństwie do innych - stwierdzam fakt że się psuje i podałem na to przykłady w ASO w którym serwisuje swoje Stelvio. i od chłoptasiów i innych tego typu wyjeżdża kto inny na tym forum uważając że pozjadał wszystkie rozumy.

- - - Updated - - -

Już masz odpowiedź na awaryjność MA
    1. Niestosowanie się do zaleceń doradców serwisowych o skróceniu wymiany oleju ( jak to się ma do padów MA po kilku tkm?)
    2. Zatem - winny użytkownik bo serwisuje tak jak zaleca producent- pytanie kto ma racje doradca czy producent- czy jak coć się wykrzaczy płaci doradca czy producent?
    3. i nowość- UE z podatkiem od odpadów

czekam jeszcze na wpis że to Wina Tuska albo PIs-u
    A słyszałeś o podatku ekologicznym od produktu ???
    Wszyscy płacą po przez motoryzację po RTV.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

A słyszałeś o podatku ekologicznym od produktu ???
    Wszyscy płacą po przez motoryzację po RTV.

tak to wyjątkowo mocno wpływa na awaryjność MA w Giulii i Stelvio

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    tak to wyjątkowo mocno wpływa na awaryjność MA w Giulii i Stelvio
    Teraz odwarac kota ogonem piszesz co innego a teraz wyjeżdżasz z innym tematem. Zdecyduj się na jak etapie chcesz prowadzić konwersacje.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Teraz odwarac kota ogonem piszesz co innego a teraz wyjeżdżasz z innym tematem. Zdecyduj się na jak etapie chcesz prowadzić konwersacje.

Gościu- ja napisałem od czapy o jakimś podatku? Po prostu trzymam twój poziom.

Użytkownik Świeżak Avatar goch
    Mieszka w
    Bytów
    Auto
    było: 145, 147, 159 SW, Giulia 2.0, jest: Stelvio VeloceTi MY21, Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Cóż. Jedni mają szczęście inni nie...U mnie akurat MA padł. Wszystkie serwisy, cała eksploatacja książkowa. Nie chcę demonizować, ale chuchane, dmuchane a i tak się z....ło. Giulia. Przebieg 116 k. Koszt wymiany w serwisie 7k.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GTV 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał goch Zobacz post
    Cóż. Jedni mają szczęście inni nie...U mnie akurat MA padł. Wszystkie serwisy, cała eksploatacja książkowa. Nie chcę demonizować, ale chuchane, dmuchane a i tak się z....ło. Giulia. Przebieg 116 k. Koszt wymiany w serwisie 7k.
    No, u mnie podobna historia. serwisowane w ASO, wszystkie akcje serwisowe od 2018 uwzglednione, mimo tego przy 122k MultiAir padl. Mozliwe, ze moglbym tego uniknac robiac plukanki silnika, przyznam majac Alfe przez ostatni rok tego przy wymianach oleju nie zrobilem (a propos, jaka plukanka Waszym zdaniem do Giulii Veloce Q4 jest odpowiednia?) ale nie sadze, ze to akurat ma tak znaczacy wplyw na pad systemu. No i nie palowana na zimno, ciagla kontrla plynow, oleju, itd. No i co? No i padl.
    Czyli ja osobiscie uwazam, ze na ten problem nie ma reguly. Albo MA padnie przy 33k albo przy 133k przebiegu. Mozna tu tylko wrozyc z fusow.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio Super 2.0 200KM

Domyślnie

Cześć, wcześniej widziałem tutaj odpowiedź użytkownika że po zmianie oleju na motul skończyły mu się problemy z wypadaniem zaworów, szarpaniem, nierówną pracą itp. Miałem dokładnie to samo i 2 tyg temu przy okazji wymiany oleju zmieniłem na MOTUL 8100 ECO-CLEAN 0W30. Zrobiłem płukankę silnika oraz wymieniłem świece. Od 2 tyg ani śladu po poprzednich problemach. I mam nadzieję, że tak zostanie. Tym bardziej się cieszę bo przebieg mam 165 tys.