Strona 34 z 59 PierwszyPierwszy ... 242526272829303132333435363738394041424344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 582

Temat: Typy przepływomierzy/wkładek

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majkel Zobacz post
    Sprzedawca sprzedaje. On nie da gwarancji. Tylko producent.
    Więc jesli kupisz zamiennik który nie będzie odpowiadał parametrami, pokażesz kwity, że zamontowano w warsztacie, wykres itp, wówczas pójdzie reklamacja.
    Rozpatrywana będzie 2 tygodnie i potem albo odadzą kasę albo nowa przepływke dostaniesz, albo powiedza, że wszystko ok.
    Pewnie tak, chociaż jak kupowałem zamiennik to nie dostałem żadnej karty gwarancyjnej.
    Gdyby mieć zapewnienie sprzedawcy, że zamiennik nie odbiega jakością od oryginału, to tak jak przy każdym zakupie w Polsce, w przypadku słabszych parametrów, moglibyśmy odesłać zamiennik jako towar niezgodny z umową, na koszt sprzedającego i dostać całość kosztów zakupu plus dwie przesyłki. Czyli nic by nas zakup nie kosztował.
    W przypadku korzystania z gwarancji koszty ponosimy my. I pewnie dlatego sprzedawcy nie chcą dać zapewnienia, że te zamienniki są identyczne jakościowo jak oryginał.

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Pewnie tak, chociaż jak kupowałem zamiennik to nie dostałem żadnej karty gwarancyjnej.
    Gdyby mieć zapewnienie sprzedawcy, że zamiennik nie odbiega jakością od oryginału, to tak jak przy każdym zakupie w Polsce, w przypadku słabszych parametrów, moglibyśmy odesłać zamiennik jako towar niezgodny z umową, na koszt sprzedającego i dostać całość kosztów zakupu plus dwie przesyłki. Czyli nic by nas zakup nie kosztował.
    W przypadku korzystania z gwarancji koszty ponosimy my. I pewnie dlatego sprzedawcy nie chcą dać zapewnienia, że te zamienniki są identyczne jakościowo jak oryginał.
    Tak, już widzę, jak odsyłasz przepływomierz Boscha do sprzedawcy, jako niezgodny z umową - bo Tobie zaniża odczyt - i sprzedawca bierze to na siebie bo powiedział Ci, że Bosch trzyma parametry :wink: Już raz mówiłem - przeczytaj nim coś opublikujesz.
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Tak, już widzę, jak odsyłasz przepływomierz Boscha do sprzedawcy, jako niezgodny z umową - bo Tobie zaniża odczyt - i sprzedawca bierze to na siebie bo powiedział Ci, że Bosch trzyma parametry :wink: Już raz mówiłem - przeczytaj nim coś opublikujesz.
    A niby dlaczego nie?
    Dostaję papierek od elektryka że jest do d...y i odsyłam.
    Jak kupiłem zamiennik który u mnie w ogóle nie działał, a sprzedawca zapewniał że jest do mojego auta, to też grzecznie zadzwoniłem do niego i zapytałem, czy przyjmie go z powrotem jako towar niezgodny z umową, czy mam podjechać do elektryka po potwierdzenie moich słów na piśmie. Oczywiście zgodnie z ustawą na jego koszt.
    Ponieważ nie tylko koszty dostawy wadliwego towaru musi zwrócić, ale też koszty jego montażu i demontażu.
    I oczywiście oddał mi kasę za przepływkę i dwie przesyłki. Jak widzisz nie leję wody jak Ty, tylko piszę Ci jak można swoje prawa od sprzedawcy wynegocjować.
    A pisanie o gwarancji nam przysługującej w przypadku przepływki jest właśnie na wyrost. Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta. Nie musi go dawać. Nie wiem czy przy zakupie przepływki ktokolwiek z Was dostał pisemną gwarancję. Jak nie, to żadnej gwarancji nie macie. Macie paragon, a na jego podstawie możecie właśnie od sprzedawcy domagać się usunięcia niezgodności towaru z umową( Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.) Po ta ustawa określa obowiązki sprzedawcy a nie żadnego producenta. Warto wiedzieć o czym się pisze, jak chcesz komuś lanie wody zarzucić.

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Czujesz subtelną różnicę pomiędzy czymś CO W OGÓLE JEST ZEPSUTE a czymś co działa?
    Pięknie potrafisz czytać ustawę, ale jednak znowu niedokładnie.
    Jak dla mnie z Tobą koniec tematu, bo żałość by mnie ogarnęła gdybym za Ciebie miał dostać upomnienie.

Więc, wracając do tematu: MaxGear działa
    Ostatnio edytowane przez Magik ; 26-11-2013 o 22:22
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Czujesz subtelną różnicę pomiędzy czymś CO W OGÓLE JEST ZEPSUTE a czymś co działa?
    Pięknie potrafisz czytać ustawę, ale jednak znowu niedokładnie.
    Jak dla mnie z Tobą koniec tematu, bo żałość by mnie ogarnęła gdybym za Ciebie miał dostać upomnienie.

Więc, wracając do tematu: MaxGear działa
    To czy zakupiona przepływka w ogóle nie działa, czy też działa nieprawidłowo, jak dla mnie jest bez znaczenia. W obu przypadkach stanowi to podstawę do żądania zwrotu towaru jako towaru niezgodnego z umową, razem ze zwrotem kosztów poniesionych na montaż i przesyłkę.
    Jak widzisz na moim konkretnym przykładzie, nie tylko umiem przeczytać stosowną ustawę ale i umiem wyegzekwować jej zapisy od sprzedawcy. Też na początku rozmawiał ze mną jak Ty, ale po otrzymaniu stosownego pisma i zapytaniu czy mam zapytać np. Rzecznika Praw Konsumenta kto z nas ma rację, jakoś szybko pieniądze za przesyłki znalazły się na moim koncie.
    Nigdy nie negowałem faktu, że u Ciebie MaxGear działa. Bardzo możliwe że to dobrej jakości zamienniki, szkoda tylko, że żaden sprzedawca nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności za to, że działają równie dobrze jak oryginalne Bosche. Jeszcze raz powtórzę, nie mam żadnych uwag do jakości tych zamienników, bo i nie mam wiedzy jaka ona jest. Wszystkie moje uwagi tyczą się sprzedawców tych wyrobów. Tego, że nie chcą zagwarantować ich działania, zgodnego z oryginalną częścią.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 27-11-2013 o 08:22

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Panowie to jest temat o typach przepływomierzy/wkładek do samochodów marki Alfa romeo, a nie temat o ustawach/zwrotach/czy gwarancjach jakie powinni udzielić.

Poproście moderatora o stworzenie nowego wątku.

Syfon chcesz się wykazać widzą na temat ustaw czy kodeksów zapraszamy tu taj (To forum jest poświęcone dla młodych adwokatów,radców prawnych, czy innych osób które chcą pomóc prawnie innym) :

http://forumprawne.org.

Według regulaminu odbiegłeś zupełnie od tematu, w mojej interpretacji chciałeś usilnie wykazać swoją twórczość w egzekwowaniu swoich należności jak i usilnie "ZMUSIĆ KOGOŚ" do podzielenia twojej opini.

z przykrością patrze na te posty .... które zaśmiecają odpowiedni wątek biciem się słownym.

w psychologi taki termin nazywa się napaścią bez wolną na czyjeś przekonania.

A tak nie powinno być, forum jest po to żeby sobie pomagać,być życzliwym, jak i uprzejmym, pomocnym.

Magik, podzielę twoje zdanie MAXGEAR działa bo sam mam taki przepływomierz.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

A ja jednak kupiłem oryginał z Boscha za 260 zł (ze zniżką u znajomych), doszedłem do wniosku, że to 100 zł różnicy, więc lepiej już kupić oryginał, dodatkowo bella jedzie do czipowania więc myślę że oryginał będzie lepszy (chociaż wiem że Maxgear ma większy zakres pomiarowy).

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał Grand231 Zobacz post
    A ja jednak kupiłem oryginał z Boscha za 260 zł (ze zniżką u znajomych), doszedłem do wniosku, że to 100 zł różnicy, więc lepiej już kupić oryginał, dodatkowo bella jedzie do czipowania więc myślę że oryginał będzie lepszy (chociaż wiem że Maxgear ma większy zakres pomiarowy).
    Pewnie jak to woli, nikt nikogo nie zmusza do zakupu MaxGear, bo mnie zmusiła sytuacja finansowa to (w ramach testu, MaxGear kupiłem i jestem mile zaskoczony). Oczywiście będę dawać znać ile będzie chodzić, już 4 miesiąc i wszystko gra

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	maxgear fs276.jpg
Wyświetleń:	296
Rozmiar:	204.9 KB
ID:	115237Ja polecam póki co maxgear fs 276 alfa 156 1.9 16v 150KM

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Przeczytałem cały temat 34str. i nie znalazłem nic dla siebie mam Alfę 1.9Jtdm 16v 150KM rok 2006. Dowiedziałem się dziś że org. powinien mieć nr 0281 002 792 który kosztuje 550zł deko dużo i nie mogę znaleźć zamiennika MaxGear jest w ogóle taki zamiennik?? Ogólnie przepływka wydaje się być sprawna, ale zawyża wskazanie temp. ktoś pisał że można wymienić ten czujnik temp. za śmieszne pieniądze, jest to wskazane czy mogę coś zepsuć??
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 11-12-2013 o 17:13