No! Jak się chce to można![]()
No! Jak się chce to można![]()
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Prowadze motostata od momentu zakupu w czerwcu 2013 r. Moje koszty utrzymania 166 bez paliwa to:
2013: 6500zl
2014: 9600zl
2015: 4600zl
2016: narazie 2000, w planach komplet letnich opon i oc/ac. Mam nadzieje, ze nie przekrocze kwoty z roku ubieglego.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
No to u mnie od października 2010 do dzisiaj bez paliwa:
2010 - 2908zł
2011 - 6226zł
2012 - 2450zł
2013 - 2576zł
2014 - 2578zł
2015 - 2041zł
Myślę, że optymalnie z uwagi na przejechane w tym czasie niecałe 70tyś.
To ja mam może 5mies alfe i 1245 wydałem...tyle ze kupiłezm z 2 kompletami kół i nic się jeszcze nie zpesułotak mi się wydaje ,że polowa tych waszych "kosztów utrzymania 166" była by również w przykładowym mondeo czy passacie.Ubezpieczenie,Olej,Opony trzeba w kazdym aucie zmieniac i nie jest to zalezne od marki.
Aj1990 takich co nie wsadzali kasy w te auta i po roku znikali z forum było wielu. Są dwie szkoły. Ludzi którzy na forum są po kilka lat i te auta mają długo i drudzy którzy nawet rozrządu nie zmienili i znikali po kilku miesiącach. Jedni jak zaczęły wychodzić kwiatki naprawiali a drudzy w panice wyzbywali się tych aut. Po 5 miesiącach to ja też byłem jeszcze podniecony i uhahany. 1500 to ja na sam rozrząd wydałem w trzeci dzień po kupnie. Wymienilem olej w skrzyni biegów, płyn chlodzacy itp itd. Ty zapewne nie? Ale wiedziałem że auto kupuję na lata a nie rok. Pamiataj że przyjdzie w końcu taki moment , że będziesz musiał podjąć ta decyzje. Robisz i płacisz czy wystawiasz na olxdo zobaczenia za rok, dwa. Wtedy będziesz mógł kozaczyc
chyba że za rok będziesz zmuszony sprzedać bo będziesz" potrzebował kombi, vana, "lub też "wyjedziesz za granice" i "zmuszony będziesz" " z bólem serca " sprzedać swój "doinwestowany" egz
I ten diss dedykuję wszystkim tym co mają auto pół roku i się tu madruja że kwoty o których piszą inni to blef. Ale od tych innych warto odkupić takie auto bo to są alfisti. A montaż ramek i rejestracja na forum nikogo nimi nie czynią jeszcze
wysłane z WC
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 04-02-2016 o 06:18
[C
Dobra skończmy bo na moją Alfę pół roku po zakupie zostało wydane (przez moją Siostrę) ok. 8600 zł na same wtryski wraz z wymianą - w ASO. Także skończmy ten temat.
Stać ją było to pojechała do ASO.
Tylko ,że ja napisałem ,że wydałem ponad klocka ,a w sumie nic nie zrobiłem prócz zmiany oleju. Reszta na razie bangla a tysiąc poszedł w powietrze. W tym miesiącu zaczne ogarniać coś tył, któraś rolka świerszczy koło 2tys. obr wiec osprzet i prawdopodobnie rozrząd... a 5tys km moze zrobiłem?rozrząd za 1500? ile to było 10 lat temu? ceny się zmieniają również.Zdissowałeś mnie niczym żurom tedego... Coś tam pogadać byle by pogadać i wytyczyć kto jest "alfisti" ,a z tego co widze nieraz lepiej kupić od komisiarza niż tych waszych "Alfisti". Napisałem ,że wliczanie w koszta utrzymania auta "DANEGO" wpisywanie opon,oc,ac,kurwa zapachów do auta jest głupotą bo czy by miał 166 czy poloneza atu plus musiałby to zrobić.
a czy ja napisałem żeby zawiasu nie wliczać? NAPISAŁEM OC AC ,ZAPACHY DO AUTA ,MYJNIE ,OPONY. szkoda ,ze paliwa jeszcze nie wliczacie. Każde auto ma swoje bolączki i każdy wie ,że kupno nowych opon ,oc z ac nie jest tanie ale jak to się ma do konkretnego modelu auta? Za passeratti w 2.5 tez oc z ac byłoby sluszne ,opony równiez nowe by trzeba było kupić.
BTW. jak Ty za rozrząd do 2.4 dawales 1500 to ciekaw jestem ile byś musiał za zmiane łańcucha w bmw dać.W 10tys bys sie nie zmaknął.
Ostatnio edytowane przez aj1990 ; 04-02-2016 o 11:19
Jak to jak się ma do konkretnego auta? do 166 jest 225/45/17, do seicento czy pandy (czy Albei) - jakieś 15tki zdaje się . Więc tańsze tak z grubsza o połowę, bo byle czego do mocnego ciężkiego auta nie damy prawda? . Podobnie hamulce, akumulator, paliwo, ubezpieczenie itd. Przy czym w nowszym autku można AC kupić, w wielu 166 już nie jeśli pierwszy raz rejestrowane i nie mamy kontynuacji. Więc byle stłuczka i lecą tysiące (choćby ksenon w FL). Chyba nie ma pytania passat czy 166 ale czy 166 dla młodego niezamożnego kierowcy z budżetem 10-12tys jako pierwsze auto , jedyne w dodatku. Uważam że nie.