Damian - ja nie bede syfu robil i pytal o kazdy skrot ktory napiszecie
Lepiej bedzie jak wy w nawiasie przy kazdym uzytym skrocie dacie pelna nazwe itp
Ok , będę teraz starał sie pisać pełne nazwy![]()
http://forum.kosmetykaaut.pl/faq.php Tu masz wszystko/większość
Znam problem ale ciężko pisać/rozwijać niektóre skróty jak APC - All Purpose Cleaner, a pewnie jeszcze niektórzy by chcieli po polsku.
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
ja postaram się pisać bez skrótów
a ja planuję zrobić polerkę (w czarnej 147). Ktoś może podpowiedzieć jakich środków użyć, w jakiej kolejności i czy laik nie wyrządzi krzywdy lakierowi? Z góry dziękuję![]()
Bocian, Podany link dotyczył tylko słownika zwrotów używanych w detailingu, a nie generalnie tematu kosmetyki. Większość skrótów dotyczy nazw producentów (np. PB - Poor Boys, CG - Chemical Guys) lub typów kosmetyków (np. APC - środek do wszystkiego zależnie od stopnia rozcieńczenia, QD - Quick Detailer). Z samego rozeznania się na rynku dostępnych i potrzebnych mi kosmetyków i akcesoriów zapamiętałem dość dużo skrótów, choć osobiście jeszcze żadnego z nich nie używałem.
Abidibi, dobór środków na pewno zależy od stanu lakieru, więc nikt raczej w ciemno Tobie nie powie, czego i na jakich padach użyć. Jakbyś zrobił zdjęcia lakieru, na których będzie widać rysy, hologramy czy inne uszkodzenia, to na pewno będzie łatwiej dobrać technologię i środki do polerki. Jeśli chodzi o ryzyko pogorszenia stanu lakieru, to na czarnym lakierze błędy są bardziej widoczne niż na jasnym. Jak masz możliwość to spróbuj najpierw na innym aucie lub lepiej na niepotrzebnej części karoserii (klapa, maska, drzwi, itp)
Ostatnio edytowane przez taerg ; 08-07-2013 o 09:34
Adi, ja będę robił korektę w mojej Belli i w Clio pastami Menzerna. Za 2 tygodnie będę mógł coś więcej powiedzieć jak wyszło![]()
Masz rację Bocian, na forach detailingowych też na początku czułem się zagubiony z tego powodu![]()