Użytkowniku Maciek-156 o statusie Romeo jak już wcześniej napisałem ten temat powinien się już skończyć.
Każdy ma tu prawo pisać co zechce ale twoje wypowiedzi zaczynają się robić aroganckie....
Użytkowniku Maciek-156 o statusie Romeo jak już wcześniej napisałem ten temat powinien się już skończyć.
Każdy ma tu prawo pisać co zechce ale twoje wypowiedzi zaczynają się robić aroganckie....
Co racja ? To przecież ty wielce się uniosłeś, bo człowiek śmiał dokonać własnej zmiany w swoim samochodzie. A to przecież nie dopuszczalne !
Na takie podejście może wpaść tylko "prawdziwy Alfista", bo nawet na Kubie, w totalnej kumunie dopuszczają modyfikacje pojazdów
Chcesz wprowadzić super dyktaturę ?
Czy byłbym skłonny kupić samochód z modyfikacjami ? Ze szpachlą nie ale z zasadnymi modyfikacjami tak. Wiesz, są tacy, co kupują samochody z LPG nie montowanymi przez fabrykę. Są tacy co kupują samochody z chipem. Pewno i znajdą się tacy, co kupią samochód z ulepszonym układem regulacji. Ja osobiście pochwalam przejawy własnej inicjatywy (nie mylić z niszczeniem) w przeciwieństwie do zastoju. Ulepszanie, modyfikowanie, ciekawość, poznanie, to natura człowieka. Bez dalej jedlibyśmy banany na drzewach.
Ty też nie odpowiedziałeś na moje pytania, a nie były one retoryczne:
"Z resztą co to jest stary Alfista ? Wyrocznia ? Czy sztuczny podział na niezdefiniowanych lepszych i lepszych ? "
"Będziesz chodził za kimś i wytykał go palcem, bo nie podoba się TOBIE JEGO samochód ?"
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 02-01-2013 o 10:06
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Zawsze kupowałem samochód taki na które mnie stac. Panowie, ale po co wkladac do gumowej rury jakieś niefabryczne termostaty z innych auto. Chyba lepszym sposobem będzie zakup już najtańszego zamiennika termostatu (można dośtac jeszcze zniżke na owy zamiennik).
Jesteś naiwny jeśli myślisz że kupujący poinformowałby cię o ukrytych pseudomodyfikacjach, które wyszłyby z czasem podczas eksploatacji, albo jakiś napraw - pół biedy jeśli nie miałyby istotnego wpływu na bezpieczeństwo jazdy (przykłady można obejrzeć tutaj: http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=434&start=0 ). Wtykanie wkładu innego termostatu do rury głównego obiegu to najzwyklejsze, niczym nie uzasadnione (bo zamienniki sa dostępne), druciarstwo, a nie żadna "modyfikacja". Kłóci się to z pojęciem kultury technicznej, które to pojęcie wpajano mi na Politechnice - każdy oczywiście może robić ze swoim samochodem co mu się podoba...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Też wtrącę swoje dwa grosze. Powodem powstania tego drut modu jest podejście producenta do przyszłych użytkowników samochodu.
Sprzedawanie termostatu wartego 25zl w cenie 10-20 razy wyższej to zwykłe naciąganie. Zostało to już zaplanowane na etapie projektowania silników JTD.
http://allegro.pl/ford-transit-jagua...919773027.html
W aukcji wyżej widać termostat. Ale do AR wciskane są dodatkowo obudowa, króćce, czujnik a nawet kawałek przewodu gumowego?
http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-la...905767414.html
Obudowa termostatu umyślnie została zaprojektowana jako część nie rozbieralna.
Dla czego ludzie nie chcą kupować tańszego zamiennika? Np Verneta? BO TO JEST BUBEL o czym można przeczytać na poprzednich kilkudziesięciu stronach tematu..
Sami musicie przyznać, że to kretyńskie rozwiązanie z drugim termostatem daje lepsze efekty niż wymiana na jakiś zamiennik, który i tak działa od nowości jak stary złom, albo się zużywa w jeden sezon
Każde auto ma jakieś kretyńskie rozwiązania techniczne. W przypadku silników JTD są to termostaty. Zużyty element wart 20-30zl wymusza na właścicielu zakupy na kilkaset zł.
ps. osobiście uważam, że taka druciarska modyfikacja to bardzo dobra metoda na sprawdzenie oryginalnego termostatu ( lub zamiennika), czy jest jeszcze w pełni sprawny. Niewielki koszt a daje jednoznaczną odpowiedź.
Ostatnio edytowane przez minciu ; 24-01-2013 o 22:45
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Wymieniłem termostat, kupiłem w końcu Verneta (bez czujnika temperatury). Może Behra w przyszłości sobie sprawię, nie teraz jeszcze.... Same plusy:
- temperatura wskakuje na liczniku na 90stC (wcześniej sprawdzałem kompem to było z 80)
- silnik się szybciej nagrzewa
- nie spala masakrycznej ilości ON bo nie pracuje długo na "ssaniu"
- w kabinie jest cieplej
- dość mocno mnie to raduje - silnik jakby zyskał troszkę więcej mocy
Teraz czyszczenie turbiny, wymiana kompletnej zawiechy i synchronizatora.... Ten samochód to złodziej pieniędzy![]()
Tak się podepnę u mnie w temp. otoczenia między -3 a 3 temperatura płynu nie chce wskoczyć powyżej 50 stopni, chyba że stoję w miejscu, wtedy nagrzeje się do max 90 stopni. Po podłączeniu wywala błąd czujnika temperatury P0115 czujnik temperatury wody, cooling fan 1 P0480.
Czujnik jest pewnie dobry a błąd spowodowany jest przekroczeniem czasu nagrzewania silnika. Wymień termostat razem z czujnikiem i będziesz miał spokój
AR156 1.6TS 2000
Witam,
jestem świeżym użytkownikiem zarówno alfy jak i forum dlatego z góry prosze o wyrozumiałość. Niedawno nabyłem swoja pierwsza alfe 147 1.9 Jtd 115 km '05 i na obecna chwilę usuwam wszelkie usterki, żeby nie było nic czego mógłbym sie przyczepićw zwiazku z tym pojawił się u mnie temat termostatu, jak tylko kupiłem samochód zauważyłem ze temperatura faluje dość znacznie i auto mimo upału na dworze osiąga maks 80 stopni ( na zegarze kabinowym) po przestudiowaniu ogromu tematów na forach uznałem, że problemem jest termostat. Jako, że auto pochłoneło u mnie juz sporo kasy, postanowiłem zaryzykować z tak zwanym "druciarstwem" i wbiłem w wąż doprowadzający wodę termostat, który otwiera się przy 89 stopaniach...wszystko wydawało mi się ok temperatura ustabilizowała się na poziomie około 86-89 stopni na wskazniku kabinowym, widać było ewidentnie kiedy się otwiera termostat, bo wskazówka nieznacznie drażała, ale wszystko w granicach normy jak na alfę, ciutkę pod kreską, ale wszystko działało jak nalezy, jak auto się nagrzało to wiatrak sie wlacza itd...i teraz zblizam sie do sedna...dzisiaj podłaczyłem kabel bo trzeba było skasować bład poduszki (udało się
) to mówie sprawdze jak komputer pokazuje temperature...Ku mojemu zdziwieniu FES i MES pokazuje temperature na poziomie 78-79 stopni w sytuacji gdy na zegarach pokazuje odpowiednio około 88-89 i termostat ma raptem 450 km przebiegu i powinien działać prawidłowo, jak wcześniej wspomniałem auto sie nagrzewa wiatrak się włacza...w zwiażku z powyższym, z czego może wynikać taki pomiar komputerem ? czy coś z tym robić czy skoro wszystko działą jak należy to dać sobie spokój? czy wpływa to jakos na spalanie np. przez to, że ecu daje jakaś inna dawke ?? z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi
) i wyrozumiałość dla nowicjusza
Serdecznie pozdrawiam
przeszczęśliwy (pomimo drobnych usterek) nowicjusz![]()
Jeszcze nie doczytałeś że wskaźnik kabinowy to nie jest narzędzie diagnostyczne? Tylko pomiar kompem jest wiarygodny. Problem z "druciarstwem" jest też taki że nawet jak wbiłes termostat w wąż to i taK TAKIE WBICIE NIE ZAPEWNI ODPOWIEDNIEJ SZCZELNOŚCI. Jak widać auto ci się nagrzewa do 78-79C czyli tyle co dawały termostaty starego typu - zimą może byc problem...
AR156 1.6TS 2000