Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Dlatego chiny najpierw najpierw dbają o gospodarkę, a później dopiero o ekologię, a w Europie wszystko na opak. Najpierw wprowadzili certyfikaty, przemysł uciekł z Europy, a teraz niby trzeba inwestować, żeby wrócił. To właśnie jest zarzynanie gospodarki.
    ale jeszcze raz powtarzasz nieprawdę. Inwestowanie w odnawialne zrodla energii jest dbaniem o gospodarkę.

Chyba jednak należy liczyć na "niewidzialną rękę". Na zachodzie pokończyły się dotacje, to Tesla obniża ceny, żeby utrzymać sprzedaż a reszta producentów jęczy, że im się niby nie opłaca. Chociaż produkcja EV jest prostsza i tańsza od ICE, a jakoś na nieopłacalność ICE nie narzekają (pomimo kar za emisje).
    przy obecnej cenie Tesli Y bardzo poważnie rozważałbym ją jako opcję zamiast Formentora (pewnie ICE zostawiłbym na trasy).
    chyba pomyliłeś kontekst.

tak, są, ale obecnie jest ich za mało - sam podałeś 60% obecnego zużycia, a jeszcze ma dojść prąd dla EV. Więc może należałoby pójść śladem Chin. Najpierw infrastruktura i ekologiczny prąd, a później eko-rewolucja. A nie wszystko postawione na głowie.
    No ale chiny przeciez inwestują w OZE, i to bardzo intensywnie. Europa też, o dawna. O co ci tu w ogole chodzi? Maja wszyscy zaczekać na nas? Na Polsce swiat sie nie kończy.

mówisz, że mam inwestować w OZE, żeby dłużej pracować? zachęta w chuj.

wiesz, dobrobyt bierze sie z pracy. Mozesz nie pracowac i iść żebrać jak nie chcesz miec pieniędzy

oczywiście, że mamy. tyle, że nie jest wydobywany, bo to nieekologiczne. ale przywiezienie tego samego węgla z drugiego końca świata (bo bez niego kraj stanie) już nie jest nieekologiczne.
    bzdura, nie wydobywamy nie dlatego, ze to nieekologiczne, tylko dlatego, ze sie nie opłaca.

to w zasadzie kończy dyskusję. jeśli uważasz, że dojeżdżanie gospodarki droga energią tylko po to, żeby rozdać socjal to reinwestowanie, to nie mamy o czym gadać.
    ja tylko uważam, ze te pieniądze nie znikają. Nie są więc żadnym kosztem. To juz nie ci zli urzednicy pozniej te pieniadze rozdaja korzystaja z kreatywnej ksiegowosci, tylko twoje władze
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    ale jeszcze raz powtarzasz nieprawdę. Inwestowanie w odnawialne zrodla energii jest dbaniem o gospodarkę.
    To ty masz klapki na oczach i nie dociera do ciebie, że chiny, wytwórca 30% światowego CO2 ciągle zwiększa moce elektrowni węglowych i deklaruje, że być może za kilka lat zacznie je zmniejszać. Ich gospodarka potrzebuje taniego prądu i nie interesuje ich skąd go wezmą. źródła bezemisyjne też rozwijają, ale mimo tego mają za mało prądu i uzupełniają to nowymi elektrowniami węglowymi. I ekologię mają w nosie wcale tego nie ukrywają.
    Tymczasem Europa wygasza nawet elektrownie nuklearne (patrz Niemcy) bo jest wrzask pseudoekologów opłacanych przez niewiadomo kogo (a w zasadzie wiadomo), bez zapewnienia innych stabilnych źródeł prądu. powodując braki prądu na rynku i jego wysokie ceny.
    chyba pomyliłeś kontekst.
    ja od początku miałem na myśli auta EV. jeśli ty zaś myślałeś o instalacjach fotowoltaicznych - to tak, też zwrot z tej inwestycji jest zbyt wolny, ale to akurat kwestia regulacji i nacisk rodzimych firm energetycznych (tak się przypadkiem składa, że państwowych)

No ale chiny przeciez inwestują w OZE, i to bardzo intensywnie. Europa też, o dawna. O co ci tu w ogole chodzi? Maja wszyscy zaczekać na nas? Na Polsce swiat sie nie kończy.
    przecież sam podałeś 60% z atomu, OZE i gazu. To chyba nie tyczy Polski (bo nie ma atomu), więc UE, albo świata. sam poszukaj w swoich źródłach.

wiesz, dobrobyt bierze sie z pracy. Mozesz nie pracowac i iść żebrać jak nie chcesz miec pieniędzy
    Mam zamiar pracować tyle ile muszę i ani godziny dłużej. A później czerpać z emerytury tak długo jak się da. Więc moje długie życie dzięki OZE będzie kosztem systemu emerytalnego.

bzdura, nie wydobywamy nie dlatego, ze to nieekologiczne, tylko dlatego, ze sie nie opłaca.
    Opłaca się. Jak nie pozwolą związkom zawodowym wejść sobie na głowę. Jakoś JSW, czy Bogdanka od lat przynoszą zyski.

ps. znalazłem w sieci artykuł, gdzie szacują, że jeśli chiny osiągną zeroemisyjność, to wpływ na ocieplenie klimatu będzie ok. 0,2-0,3 stopnia.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

jest lepszy. Wyłącz 90% stacji benzynowych, i co wtedy powiesz? Jeszcze raz - nikt ci dzisiaj, przy obecnym stanie infrastruktury nie kaze kupowac elektryka ,a ty w kółko powtarzasz to samo.
    Człowieku - czy Ty rozumiesz co piszesz??

Najpierw coś stwierdzasz: samochód elektryczny jest "lepszy".
    Pokazano Ci istniejące niedogodności posiadania samochodu elektrycznego w chwili obecnej co wprost stawia pod znakiem zapytania "lepszość" (co to w ogóle znaczy? nie zdefiniowałeś jasno o co Ci chodzi z tym 'lepszym'), stwierdzasz, że "nikt ci dzisiaj, przy obecnym stanie infrastruktury nie kaze kupowac elektryka" - czyli, przyznajesz, że aktualnie nie jest "lepszy" (gdyby był - to można śmiało rekomendować zakup elektryka, bo jest "lepszy") ...

Ty wiesz jaka jest właściwie Twoje stanowisko w tej sprawie, czy nie?
    Skaczesz z punktu do punktu - raz mówisz o samochodzie elektrycznym dziś, innym razem o samochodzie elektrycznym przyszłości, a jeszcze innym razem odnosisz się do stanu infrastruktury.

Robisz wszystko, żeby przekonać publiczność, że dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo Twoje wpisy pozbawione są elementarnej logiki oraz spójności - nie wiadomo jakie jest Twoje stanowisko w jasno prawie każdej jasno zdefiniowanej sprawie.
    Sam chyba już nie wiesz co twierdzisz, a czego nie

Pomijam już nawet zabawne argumenty takie jak podawanie statystyk z wliczanymi hybrydami do elektryków , nabieranie się na statystyki w Chinach (rejestracja samochodów i na parking), oraz ignorowanie wszelkich problemów z aktualnie eksploatowanymi elektrykami.

Dobitnym przykładem Twojego poparcia wyższości samochodów elektrycznych jest FAKT użytkowania przez Ciebie paliwożernego samochodu spalinowego - możesz być z siebie dumny.
    To tyle w sprawie wiarygodności Twoich wysiłków w sprawie przekonywania

Znudziła mi się pisanina z Tobą, bo nawet nie potrafisz jasno sformułować swojego stanowiska - tak jak już kiedyś wspomniałem, a nie interesują mnie Twoja gonitwa myśli z której nic nie wynika - komplikujesz najprostsze sprawy.

Możemy kontynuować jeżeli jasno sprecyzujesz swoje stanowisko - szczególnie w sprawie strategii wprowadzania (wymuszania?) elektromobilności do roku 2035r. (dlaczego ma sens - nie obchodzi mnie powtarzanie, jak katarynka przez Ciebie, że tak będzie, bo to ogólnie znany fakt).

Bez odbioru do czasu kiedy napiszesz coś co ma ręce i nogi.
    Punktowe odnoszenie się do komentarzy nie wpada w tę kategorię. Wyprodukujesz w ten sposób kolejny pierdylion stron tutaj.

p.s. kiedy PLANUJESZ zakup elektryka (nie pytam już nawet kiedy kupisz, bo to beznadziejna sprawa w Twoim przypadku )

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Człowieku - czy Ty rozumiesz co piszesz??

Najpierw coś stwierdzasz: samochód elektryczny jest "lepszy".
    Pokazano Ci istniejące niedogodności posiadania samochodu elektrycznego w chwili obecnej co wprost stawia pod znakiem zapytania "lepszość" (co to w ogóle znaczy? nie zdefiniowałeś jasno o co Ci chodzi z tym 'lepszym'), stwierdzasz, że "nikt ci dzisiaj, przy obecnym stanie infrastruktury nie kaze kupowac elektryka" - czyli, przyznajesz, że aktualnie nie jest "lepszy" (gdyby był - to można śmiało rekomendować zakup elektryka, bo jest "lepszy") ...

Ty wiesz jaka jest właściwie Twoje stanowisko w tej sprawie, czy nie?
    Skaczesz z punktu do punktu - raz mówisz o samochodzie elektrycznym dziś, innym razem o samochodzie elektrycznym przyszłości, a jeszcze innym razem odnosisz się do stanu infrastruktury.

Robisz wszystko, żeby przekonać publiczność, że dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo Twoje wpisy pozbawione są elementarnej logiki oraz spójności - nie wiadomo jakie jest Twoje stanowisko w jasno prawie każdej jasno zdefiniowanej sprawie.
    Sam chyba już nie wiesz co twierdzisz, a czego nie

Pomijam już nawet zabawne argumenty takie jak podawanie statystyk z wliczanymi hybrydami do elektryków , nabieranie się na statystyki w Chinach (rejestracja samochodów i na parking), oraz ignorowanie wszelkich problemów z aktualnie eksploatowanymi elektrykami.

Dobitnym przykładem Twojego poparcia wyższości samochodów elektrycznych jest FAKT użytkowania przez Ciebie paliwożernego samochodu spalinowego - możesz być z siebie dumny.
    To tyle w sprawie wiarygodności Twoich wysiłków w sprawie przekonywania

Znudziła mi się pisanina z Tobą, bo nawet nie potrafisz jasno sformułować swojego stanowiska - tak jak już kiedyś wspomniałem, a nie interesują mnie Twoja gonitwa myśli z której nic nie wynika - komplikujesz najprostsze sprawy.

Możemy kontynuować jeżeli jasno sprecyzujesz swoje stanowisko - szczególnie w sprawie strategii wprowadzania (wymuszania?) elektromobilności do roku 2035r. (dlaczego ma sens - nie obchodzi mnie powtarzanie, jak katarynka przez Ciebie, że tak będzie, bo to ogólnie znany fakt).

Bez odbioru do czasu kiedy napiszesz coś co ma ręce i nogi.
    Punktowe odnoszenie się do komentarzy nie wpada w tę kategorię. Wyprodukujesz w ten sposób kolejny pierdylion stron tutaj.

p.s. kiedy PLANUJESZ zakup elektryka (nie pytam już nawet kiedy kupisz, bo to beznadziejna sprawa w Twoim przypadku )
    fajna rozprawka o niczym.

Samochód elektryczny jest lepszy od spalinowego.

Samochód elektryczny, tak jak samochód spalinowy wymaga odpowiedniej infrastruktury. Ty pytasz o samochód, a porównujesz infrastrukture. I tu nawet, tak samo w temacie infrastuktury, elektryczna jest fundamentalnie lepsza, efektywniejsza. Po prostu jeszcze, szczegolnie w naszym kraju, nie jest wystarczajaco rozbudowana.

- - - Updated - - -

To ty masz klapki na oczach i nie dociera do ciebie, że chiny, wytwórca 30% światowego CO2 ciągle zwiększa moce elektrowni węglowych i deklaruje, że być może za kilka lat zacznie je zmniejszać. Ich gospodarka potrzebuje taniego prądu i nie interesuje ich skąd go wezmą. źródła bezemisyjne też rozwijają, ale mimo tego mają za mało prądu i uzupełniają to nowymi elektrowniami węglowymi. I ekologię mają w nosie wcale tego nie ukrywają.
    Tymczasem Europa wygasza nawet elektrownie nuklearne (patrz Niemcy) bo jest wrzask pseudoekologów opłacanych przez niewiadomo kogo (a w zasadzie wiadomo), bez zapewnienia innych stabilnych źródeł prądu. powodując braki prądu na rynku i jego wysokie ceny.
    W niemczech tez cały dopiero co otwarto nową elektrownie węglową, a jednak odchodzą od węgla. Chiny robią dokładnie to samo. Wzrastają moce, bo wzrasta zapotrzebowanie, ale zmniejsza sie udział. Taki jet cel. Zmniejszac udział.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

fajna rozprawka o niczym.
    To było o Tobie.
    Nawet ja bym Cię nie przyrównał do "niczego".

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

ja od początku miałem na myśli auta EV. jeśli ty zaś myślałeś o instalacjach fotowoltaicznych - to tak, też zwrot z tej inwestycji jest zbyt wolny, ale to akurat kwestia regulacji i nacisk rodzimych firm energetycznych (tak się przypadkiem składa, że państwowych)
    nie, pisałem ogólnie ogólnie o inwestycjach w OZE, i "ekologie".

przecież sam podałeś 60% z atomu, OZE i gazu. To chyba nie tyczy Polski (bo nie ma atomu), więc UE, albo świata. sam poszukaj w swoich źródłach.
    eee, i co to ma do rzeczy?

Mam zamiar pracować tyle ile muszę i ani godziny dłużej. A później czerpać z emerytury tak długo jak się da. Więc moje długie życie dzięki OZE będzie kosztem systemu emerytalnego.
    jeśli będziesz żył dłuzej to naturalym jest, że będziesz dłużej pracował. Chyba, ze nie chcesz żyć dłużej? no palnąłeś głupotę, to palnąłeś głupotę, nie pogrążaj się

Opłaca się. Jak nie pozwolą związkom zawodowym wejść sobie na głowę. Jakoś JSW, czy Bogdanka od lat przynoszą zyski.
    opłaca się kopalni, bo mają gwarantowany zbyt w każdej cenie w postaci elektrowni Czy gospodarce się opłaca miec drogi prąd? Czy tobie sie opłaca mieć drogi prąd? No nie bardzo.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Świeżak Avatar maurize
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Samochód elektryczny jest lepszy od spalinowego.
    Każda z technologii ma swoje plusy i minusy.
    Jak na razie więcej plusów mają samochody spalinowe. Chodzi przede wszystkim o uniwersalność zastosowań (zasięg i jego przewidywalność) + rozwinięta już infrastruktura + niższy koszt zakupu (zarówno nowych, a używkach to już jest przepaść).

Takie mam dziwne przeczucie, że elektryki będą jednak bardziej awaryjne z wiekiem niż spalinowce. Im więcej elektroniki w autach tym bardziej się psują. Auta sprzed kilku dekad osiągały większe przebiegi i wyższą bezawaryjność niż współczesne. Elektryki takie trwałe nie będą już nigdy.

Tomtrz, wszystkie twoje wywody sprowadzają się do tego, że jak w czymś elektryk jest gorszy to trzeba spalinowce na siłę obciążać, a już najlepiej odgórnie zakazywać, wtedy ludzie wybiorą w końcu te super elektryki.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał maurize Zobacz post
    Chodzi przede wszystkim o uniwersalność zastosowań (zasięg i jego przewidywalność)
    jeszcze nigdy nie słyszałem, zeby ktoś kupując samochód, interesował się jego zasięgiem. Wszyscy krzyczą zasięg zasieg zasięg, a jak przychodzi co do czego, okazuje sie ze robia 15kkm rocznie i dwa razy do roku jadą nad morze

+ rozwinięta już infrastruktura
    No i co z tego? Wszystko inne w swoim zyciu, co jakiś czas wymieniasz na nowsze, lepsze, pomimo tego, ze stare jeszcze działa.

+ niższy koszt zakupu (zarówno nowych, a używkach to już jest przepaść).
    aha, tylko TM3 jest już dzisiaj tańsza od spalinowych odpowiedników.

Poczekaj na TM2, albo zapowiadane VW ID.2.
    Ceny używanych aut wyznacza rynek. Jesli ludzie są gotowi zapłacić tyle, to znaczy, ze są tyle warte. Poza tym patrzac z perspektywy osoby, która kupuje nowe auto, niska deprecjacja jest plusem. Bardzo dużym plusem.
    Dzieki temu nawet jeśli koszt zakupu jest nominalnie wyższy, to rzeczywisty koszt posiadania auta jest niższy.

Auta sprzed kilku dekad osiągały większe przebiegi i wyższą bezawaryjność niż współczesne.
    to sie nazywa nostalgia, i nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Auta kiedyś tak samo się psuły, jedyne co to było łatwiej naprawialne, bo były proste w budowie. Elektryki tez sa proste, jak budowa cepa. Silnik elektryczny składa się z całego jednego ruchomego elementu, nie ma skrzyni biegów(w praktycznym ujęciu), nie ma sprzęgła.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Świeżak Avatar maurize
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

jeszcze nigdy nie słyszałem, zeby ktoś kupując samochód, interesował się jego zasięgiem. Wszyscy krzyczą zasięg zasieg zasięg, a jak przychodzi co do czego, okazuje sie ze robia 15kkm rocznie i dwa razy do roku jadą nad morze
    Właśnie dokładnie ze spalinówkami tak jest, nikt tego nie musi brać pod uwagę. Dopiero przy elektrykach zasięg jest problemem.
    Jak już chcę kilka razy w roku jechać gdzieś dalej, to wolałbym się nie przejmować tym czy dojadę.

aha, tylko TM3 jest już dzisiaj tańsza od spalinowych odpowiedników.
    Tesla potaniała, ale nie znaczy ze jest tańsza od spalinowych odpowiedników. Wszystkie EV są droższe niż odpowiedniki ICE.

Elektryki tez sa proste, jak budowa cepa. Silnik elektryczny składa się z całego jednego ruchomego elementu, nie ma skrzyni biegów(w praktycznym ujęciu), nie ma sprzęgła.
    Jest za to dużo innych nowych układów do popsucia. Wrażliwa bateria. Układ odzyskiwania energii podczas hamowania. Zawieszenie narażone na większe obciążenie i masę. Różne systemy elektryczne i elektroniczne, których naprawa wymaga specjalistycznych narzędzi i stanowisk. Ogólnie trudniejsza naprawialność i wytrzymałość EV.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Właśnie dokładnie ze spalinówkami tak jest, nikt tego nie musi brać pod uwagę. Dopiero przy elektrykach zasięg jest problemem.
    Jak już chcę kilka razy w roku jechać gdzieś dalej, to wolałbym się nie przejmować tym czy dojadę.
    a czemu niby masz nie dojechać?

Tesla potaniała, ale nie znaczy ze jest tańsza od spalinowych odpowiedników. Wszystkie EV są droższe niż odpowiedniki ICE.
    no nie, jest tańsza. Pokaż mi auto segmentu D z osiągami 6s do setki w cenie poniżej 200k (bez dopłat). Pokaż mi jakiekolwiek auto z osiągami 3,3 do setki za za 230k PLN.

Jest za to dużo innych nowych układów do popsucia.
    no nie, jest tych elementów mniej, i to o rzad wielkości. Sam silnik spalinowy to setki ruchomych części. A elektryczny?

Wrażliwa bateria.
    a co jest niby wrażliwiego w baterii? Nie posiada zadnych ruchomych części i jest odporna na przeciązenia.

Układ odzyskiwania energii podczas hamowania.
    układ odzyskiwania energii nie jest żadnym dodatkowym elementem. To ten sam silnik, tylko działa w drugą stronę

Zawieszenie narażone na większe obciążenie i masę.
    Wytrzymałość tych elementów dostosowuje się do masy. Pierwsze słysze, zeby w ciezszych samochodach, zawiesenie częściej padało.

Różne systemy elektryczne i elektroniczne, których naprawa wymaga specjalistycznych narzędzi i stanowisk. Ogólnie trudniejsza naprawialność i wytrzymałość EV.
    jakie niby różne systemy elektroniczne? Sterowanie silnikiem i monitorowanie silnika elektrycznego, to przy ICE zabawa dla dzieci. Mam ci wymieniac wszystkie czujniki niezbedne do działania nowoczesnego silnika spalinowego?

To nei jest jakas wielka filozofia. Ty to wszystko wiesz, tylko nawet nie pomyślałeś o tym, bo teza jest jest z góry założona.
    Jaguar S-type 4.2 V8