www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Witam serdecznie kolegów forumowiczów, pozwolę sobie podpiąć się do tematu i zapytać osoby, które są bardziej obeznane niż ja.
Od niedawna jestem właścicielem AR 159 SW 1,9 jtdm 85kw (pierwsza Włoszka w rodzinie) i jak to bywa po zakupie chciałbym wymienić to co trzeba, a mianowicie filtry i płyny. Tu pojawia się moje pytanie bo czytałem ten wątek i niech się zakręciłem. Jaki olej i jakiej firmy będzie najoptymalniejszy do tego silnika i jaka jest potrzebna jego ilość, auto z tego co wiem ma DPF i EGR.
Drugie pytanie dotyczy oleju do skrzyni biegów, z tego co wyczytałem to jest to skrzynia M32. Ile go potrzeba i jaki jest polecany - przez was jako osoby z większym doświadczeniem - aby głowa była spokojna. Wiem, że są jeszcze inne płyny do wymiany oraz rozrząd ale to nie o tym temat. Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi i brak szyderstw.
Oleju silnikowego banka 5l, do skrzyni 3 x 1l - 75W80, 75W85, 75W90 zależy co wolisz. Może być Fuchs, Tutela czy Motul.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Do skrzyni wlej te co najmniej 2.5l bo nie wiem czy wiesz jak to jest z zaleceniami producenta w tym przypadku.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Nie będzie żadnych skutków ubocznych. Ja w swojej 159 mam zalane 3 litry oleju Tutela 75W85 i tak jak Pablo Ci napisał jest git.