Temat: Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Z drugiej strony torowe jazdy weszły pod strzechy
    No nie wiem - mnie na nową Giulię było stać, a na upalanie 75-ki torowo już niekoniecznie. To jest jednak dość kosztowny sport.

Edytowałem, bo nie przewidziałem, że w najsłabszej wersji wyposażenia nie można mieć mocniejszego silnika.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 03-11-2021 o 14:02
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfist
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia Q , GT3.2 Q2

Domyślnie

@AndrzeSr- no tak, trochę, bo jak wiadomo ostatnie modele Alfy wcale nie są bardzo awaryjne, a psują się raczej drobne rzeczy i mimo że z Mazdami nie miałem do czynienia to śmiem twierdzić że tu żadnej przepaści być nie powinno, to także potwierdzają niezależne rankingi awaryjności. A ze sprzedażą Mazdy- to lepiej by się odbyła jeszcze zanim korozja da o sobie znać- potem możemy już za nią dostać znacznie mniej, dlatego ten okres po którym rdza wyłazi jest tak istotny. Alfa daje raczej więcej frajdy z jazdy, jest ładniejsza, osiągi są sporo lepsze- dla wielu te argumenty przeważają w konfrontacji z legendarną niezawodnością Mazdy. Tym bardziej że Alfy dostają już 5 lat gwarancji.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    No nie wiem - mnie na nową Giulię było stać, a na upalanie 75-ki torowo już niekoniecznie. To jest jednak dość kosztowny sport.

Edytowałem, bo nie przewidziałem, że w najsłabszej wersji wyposażenia nie można mieć mocniejszego silnika.
    Upalanie to może, to termin z jakiegoś "BMW drift lutututu party" nie używajmy go tutaj.

Wszystko kwestia wyboru i priorytetów.

Uwaga satyr mode : Ujeżdżanie Alfy może być bardzo tanie - potrafi latami stać i nie jeździć bo nic nie ma, części nie ma, a jeżdżąc nie trzeba jej cisnąć bo i tak Hondy będą szybsze i nic ciśnięcie nie da

A poważniej to 75tka akurat to wybór mocno właśnie czasochłonny/kosztochłonny. Kiedyś bąknąłem o takim pomyśle w serwisie zajmującym się pucharówką ( i alfami generalnie) to szybciuteńko sprowadzili mnie na ziemię. Zresztą samo umiejscowienie hamulców tylnych gdzie co rusz się przecież zagląda, mówi wiele o możliwościach faktycznego jej torowego użytku przez amatora.

Natomiast istnieje sporo tanich i wrażeniogennych i do tego czasem szybkich rozwiązań dla amatorów. Trzeba tylko nie zamykać się na jedną markę nie oferującą w tym względzie za wiele delikatnie mówiąc.

Natomiast ja mówiłem o treningach wolnych , czy imprezach typu HotHatchCup gdzie kupa nowych aut przyjeżdża, daily zwykłych, a można nimi zaznać wrażeń ciut innych niż światła i autostradowy zakręt , mnoży się tych imprez mnóstwo. O Miatachallenge wspominałem ?

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Oczywiście to, że Ron Simons miał w RSR przez wiele lat flotę złożoną z 75-ek do katowania po Nurburgringu to jakaś kompletna aberracja, mógł mieć Civiki przecież...

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Oczywiście to, że Ron Simons miał w RSR przez wiele lat flotę złożoną z 75-ek do katowania po Nurburgringu to jakaś kompletna aberracja, mógł mieć Civiki przecież...

To jest amator ?

edit , zaczęło się od trackday'ów pod strzechami. Jeśli autem ma się zajmować wyspecjalizowany serwis to już jest wyższa poprzeczka niż amatorskie jeżdżenie. Żeby odpowietrzyć hamulce/ przepłukać płyn ( dobry zwyczaj przed każdym TD) lepiej jak jest łatwy dostęp. O części cczy zlecenie dorobienia - łatwiej znaleźć wykonawcę dla serii niż pojedynczego eczemplarza . To nie jest w każdym razie przykład spod strzech.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 03-11-2021 o 15:12

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

A co ma jedno do drugiego? Może tylko to, że jako profesjonalista mógł wybierać między dowolnymi samochodami, a wybrał właśnie Alfę - w dodatku ośmielał się przejeżdżać takową 300 tys. km w warunkach torowych:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2021-11-03 151032.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	52.7 KB
ID:	281285

Oczywiście, w Polsce łatwiej ścigać się Civikiem czy E36, ale to nie znaczy, że Alfa to syf. Ja byłem na kilku track dayach, z wszystkich wróciłem na kołach i na awaryjność tego samochodu nie mogę narzekać. A na pierwszym TD hamulce ogarnialiśmy z podnośnikiem żabką na miejscu .
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 03-11-2021 o 15:15

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

A co ma jedno do drugiego? Może tylko to, że jako profesjonalista mógł wybierać między dowolnymi samochodami, a wybrał właśnie Alfę - w dodatku ośmielał się przejeżdżać takową 300 tys. km w warunkach torowych:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2021-11-03 151032.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	52.7 KB
ID:	281285

Oczywiście, w Polsce łatwiej ścigać się Civikiem czy E36, ale to nie znaczy, że Alfa to syf. Ja byłem na kilku track dayach, z wszystkich wróciłem na kołach i na awaryjność tego samochodu nie mogę narzekać. A na pierwszym TD hamulce ogarnialiśmy z podnośnikiem żabką na miejscu .

A dleczego po tym co ja napisałem - o względach praktycznych / czaso i kosztochłonnych - wrzucasz w moje usta "Alfa to syf" ? to nie mój język i staram się takich określeń nie używać, nawet gdybym tak uważał. A pisałem o czysto praktycznych aspektach bo zasugerowałeś , ze trackdayowanie musi być drogie .Nie musi . Ale trzeba od początku trochę się zastanowić, popatrzeć po zachodnich doświadczeniach amatorów, powiedzieć sobie szczerze co będzie można samemu zrobić, co zlecać i mieć świadmość jak zlecanie wygląda itp. I może wówczas istnieć pod strzechami co się dzieje, nie bez powodu kilka lat temu jeszcze jedną w zasadzie amatorską imprezą był Classicautocup a teraz masa cykli i treningów co weekend w zasadzie na każdym torze.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Jak się tak ładnie trzyma to dobry moment żeby ją sprzedać. To nie są samochody na nasze warunki atmosferyczne.
    A po co ją sprzedawać, skoro rdzy nie ma mimo stania pod chmurką, technicznie też się nic nie dzieje?
    Konserwacja podwozia i dalej w trasę, bo to generalnie dobry wół roboczy, do trzaskania kilometrów po Polsce z pełnym bagażnikiem.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Czyli z Alfą nie jest tak źle skoro Mazdy też ludzie nie kupują, w zasadzie z japończyków to idzie tylko Toyota, bo reszty marek to nawet już rzadko na ulicach spotkać.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Jeśli ponad 6 razy mniejsza sprzedaż w samej EU to nie "tak źle" to masz rację
    USA nawet nie ma co porównywać, bo tam sprzedaż jest jakieś 15 razy mniejsza - 2k vs 30k samochodów miesięcznie.

Co do samej 6tki to nie wiem czemu kogoś dziwi spadająca sprzedaż, obecny model zaraz będzie miał 10 lat na rynku.