Strona 375 z 418 PierwszyPierwszy ... 275325365366367368369370371372373374375376377378379380381382383384385 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,741 do 3,750 z 4180

Temat: Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Użytkownik Świeżak Avatar kikoks
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    AR 156 SW / SV650s

Domyślnie

witam, polecicie mi jakieś dobre środki do mycia i polerowania auta? Jestem zupełnym laikiem, zawsze używałem pierwszej lepszy pasty polerskiej. Chciałbym teraz kupić coś lepszego. Oczywiście chodzi o polerkę ręczną a nie przy pomocy maszyny

Wiem, że na pewno już było, ale jest tu tyle stron, że nie chce się szukać

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jak bys udzielił chociaz podstawowych informacji na temat stanu lakieru, kolor, budżetu na środki to można by cos polecic tak to Ci ktoś walnie zestawem za kilka stów i się odechce

Dzis dotarł "szampon do opon" jak to andrzejsr napisał. Wybór padł na excede bo z testów użytkowników wynika, ze jest mocniejszy od ADBL i SG. Rozrobiony w stosunku 1:3 (zalecany nawet 1:4). Opony zostały po sezonie umyte Red Devillem w stężeniu słabszym niż 1:5, a dziś jeszcze raz poszedł, excede. Efekt? Jak na fotkach niżej. Po kolorze piany widać, że coś tam jeszcze doszorowało ale nie jestem pewien czy red devil w mocniejszym stężeniu też by tego jeszcze nie doczyścił. Kolejna próba będzie na zimówkach które na dniach ściągam. Sprawdzę mocniejsze stężenie red devila vs excede

Ostatnio edytowane przez Pływak ; 01-03-2017 o 17:03

jersey
    Gość

Domyślnie

Ręcznie to możesz najwyżej brud z lakieru usunąć. Polerowanie ręczne nie ma sensu, w rozsądnym czasie nic spektakularnego nie osiągniesz. Kup dobre AIO (AG SRP, CherryGlaze czy coś z tej półki), połóż dwie warstwy i na to dobry wosk.

Do mycia to zależy jak wielkiego hopla masz Na początek wystarczy szampon np. z Shiny Garage, jakaś dobra rękawica i jedziesz. Może jeszcze glinka jak chcesz woskować.

Wejdź na stronę sklepu detailerskiego i dobierz sobie coś co będzie się mieściło w budżecie. Ciężko bedzie coś sknocić w doborze. Ew. uderz do ludzi którzy tu się reklamują albo bezpośrednio do polskich firm robiących chemię detailingową (ADBL, Shiny Garage, coś tam jeszcze jest) i powiedz czego potrzebujesz. Dobiera Ci sensowna chemię że swoich produktów.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 01-03-2017 o 21:20

Użytkownik Świeżak Avatar kikoks
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    AR 156 SW / SV650s

Domyślnie

ok dzięki za odpowiedź, takiej odpowiedzi potrzebowałem kupię dobry szampon, AIO oraz wosk, na początek z tym będę pracował. A co do polerowania mechanicznego, nie chcę się za to brać bo boje się że coś popsuje A nie chcę też oddawać auta komuś do polerki bo moim zdaniem to się mija z celem, moje auto i to ja chcę je o nie dbać

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar 123MyjeszTy
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Jak bys udzielił chociaz podstawowych informacji na temat stanu lakieru, kolor, budżetu na środki to można by cos polecic tak to Ci ktoś walnie zestawem za kilka stów i się odechce

Dzis dotarł "szampon do opon" jak to andrzejsr napisał. Wybór padł na excede bo z testów użytkowników wynika, ze jest mocniejszy od ADBL i SG. Rozrobiony w stosunku 1:3 (zalecany nawet 1:4). Opony zostały po sezonie umyte Red Devillem w stężeniu słabszym niż 1:5, a dziś jeszcze raz poszedł, excede. Efekt? Jak na fotkach niżej. Po kolorze piany widać, że coś tam jeszcze doszorowało ale nie jestem pewien czy red devil w mocniejszym stężeniu też by tego jeszcze nie doczyścił. Kolejna próba będzie na zimówkach które na dniach ściągam. Sprawdzę mocniejsze stężenie red devila vs excede

Używałem excede, moim zdaniem mimo wszystko Shiny wygrywa w tej konkurencji, bo ściągał mi brud jeszcze i po adbl, i po excede :-) A shiny uzywalem 1:10, adbl czysty, excede 1:4

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

No, a na KA po SG użyli Excede i też sporo domył widać co użytkownik to inne domywanie http://kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?f=241&t=27910

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar 123MyjeszTy
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

No, a na KA po SG użyli Excede i też sporo domył widać co użytkownik to inne domywanie http://kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?f=241&t=27910
    Wiesz, każdy będzie mówił co innego. Każdy stosuje produkt inaczej :-) Jeden mocniej doszoruje szczotką excede, inny adbl... Mimo że adbl wypada tutaj najsłabiej, to ludzie sięgają po niego najczęściej i chwalą :-)

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Dlatego ja chyba zostanę przy mocnym APC chociaż jak pisałem zrobię jeszcze test na zimówkach.

Co do ADBL nabyłem ich interior QD nie wiem kto u nich odpowiada za zapachy ale chyba jakaś stara babcia bo ten zapach to jakaś mega porażka jak perfumy emerytki Nie do wytrzymania, obowiązkowe wietrzenie auta po użyciu. Myślałem, że komentarze na KA o zapachu są przesadzone ale po jednym użyciu już wiem, ze nie były. Produkt fajny, usuwa drobne zabrudzenia oraz zostawia matowe wykończenie ale nie wiem czy moje nozdrza wytrzymają do końca 500ml opakowania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kicaj
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 147 jtd 8v

Domyślnie

Dlatego ja chyba zostanę przy mocnym APC chociaż jak pisałem zrobię jeszcze test na zimówkach.

Co do ADBL nabyłem ich interior QD nie wiem kto u nich odpowiada za zapachy ale chyba jakaś stara babcia bo ten zapach to jakaś mega porażka jak perfumy emerytki Nie do wytrzymania, obowiązkowe wietrzenie auta po użyciu. Myślałem, że komentarze na KA o zapachu są przesadzone ale po jednym użyciu już wiem, ze nie były. Produkt fajny, usuwa drobne zabrudzenia oraz zostawia matowe wykończenie ale nie wiem czy moje nozdrza wytrzymają do końca 500ml opakowania.
    Zapach to porażka. Mogli zrobić taki jak interior wow. Podobny matowy efekt daje unique hestia. Mozna ją rozcieczyc i stosowac jako qd ale tutaj zapach tez nie powala. Hestia ma taki... mydlany.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał 123MyjeszTy Zobacz post
    Co ty opowiadasz? Jakie 3 tygodnie? Zalecane jest 2 warstwy Lusso, który u mnie wytrzymał 3 miesiące (po 2 miesiącach podbity QD MD). Blue Velvet wytrzymuje do 2miesięcy. Ludzie, skąd Wy bierzecie takie trwałości?
    Siedziec to on moze i dwa miesiace ale na dachu i tylnych slupkach w garazowanym aucie a nie na drzwiach. Nie wiem jaki wpływ na trwalosc ma jego warstwowanie nie chce mi sie wierzyc w to ze posiedzi 3 miesiace.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Ogólnie nie wiem po co takie coś ma w ogóle zapach? Przecież większość z nas i tak ma dedykowany odświeżacz do wnętrza więc jak dla mnie mogło by być totalnie bezwonne, a tak to odechciewa się używać. Na razie 2 z 6 zakupionych produktów wypadły średnio. Jutro jeszcze test powłoki na felgi i Black Mamby do opon.