Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Odpowiedz mi na pytanie, czy można pozyskiwać drzem, wydłubując go z pączków - czekam.
    jajnik, najpierw załóż wątek o drzemie, to będziesz mógł sobie porozmawiać z ludzmi o drzemie, a ja pytałem, czemu kłamiesz.

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    to nie mamy bladego pojęcia, czy mamy i to robimy? czemu kłamiesz?
    Jeżeli zaprzeczysz temu co napisałem na temat ich wydobycia, to wymienię - zatem pytam, czy zaprzeczasz temu, że są wydobywane w warunkach urągających prawom czkowieka?

Odniesiesz się wreszcie, do infrastruktury do ładowania elektryków na blokowiskach, czy nadal będziesz udawał, że nie widzisz pytania?
    jajnik, ja niczego nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam, chce tylko najpierw ustalic, o czym rozmawiamy, tak więc czy mógłbyś podać mi nazwę chociaż jednego z tych ?
    Pierwiastki ziem żadkich, niezbędne do produkcji ogniw
    już jeden się w tym temacie ośmieszył koncertowo, a ty, jak bezmyślny bot, powtarzasz
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 21-07-2023 o 09:05
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Utylizacja odpadów idzie w UE koncertowo.
    https://wgospodarce.pl/informacje/12...h-odpadow-w-ue
    "W ubiegłym roku Niemcy wyekspediowały za granicę aż 745,1 tys. ton odpadów z tworzyw sztucznych
    Według badań, odpady z tworzyw sztucznych, w tym pochodzące z zachodnich krajów uprzemysłowionych, często trafiają do światowych oceanów i mocno zanieczyszczają środowisko – podkreślił „Spiegel”."

to jest dopiero recykling wyższego poziomu. wyjebać do oceanu na drugim końcu świata i udawać ekologiczne podejście.

Opony do Kuwejtu, ciekawe gdzie będą "recyklingować" baterie po EV.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Odniesiesz się wreszcie, do infrastruktury do ładowania elektryków na blokowiskach, czy nadal będziesz udawał, że nie widzisz pytania?
    Ja podpowiem, na moim osiedlu w Płocku już od 2 lat Energa postawiła kilka punktów do ładowania przy większych blokach. Co to za problem, technicznie żaden bo nie są to super szybkie ładowarki. Jak będzie potrzeba to zaczną je stawiać pewnie na innych osiedlach, ja jeszcze nie widziałem żeby ktoś z nich korzystał.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    "W ubiegłym roku Niemcy wyekspediowały za granicę aż 745,1 tys. ton odpadów z tworzyw sztucznych
    Według badań, odpady z tworzyw sztucznych, w tym pochodzące z zachodnich krajów uprzemysłowionych, często trafiają do światowych oceanów i mocno zanieczyszczają środowisko – podkreślił „Spiegel”."

to jest dopiero recykling wyższego poziomu. wyjebać do oceanu na drugim końcu świata i udawać ekologiczne podejście.

To nie ma nic do tematu, chyba że zaczynamy rozpisywać się o sensie kaucji za butelki pet.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    To nie ma nic do tematu, chyba że zaczynamy rozpisywać się o sensie kaucji za butelki pet.
    Ma wiele do tematu. Można domniemywać, że skoro recykling tak prostych odpadów jak zużyte opony, czy plastik nie działa, to recykling baterii EV będzie wyglądał tak samo.
    W papierach odbiera firma specjalizująca się w recyklingu, która poprzez łańcuch firm - słupów wywala śmieci wprost do środowiska na drugim końcu świata. ekologia w choooooooj.

- - - Updated - - -

A w totalu sam orlen ma postawić 10 000 punktów do 2030.
    Cieszę się, że będzie więcej. Nie omieszkam pochwalić się, kiedy w powiecie stanie pierwsza szybka ładowarka dostępna komercyjnie.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

znowu nie zrozumiałeś.

Odpady to towar, surowiec wtórny, posiadają wartosć, handluje się nimi. Nawet w samym artykule jest napisane, ze inni KUPUJA od nich "śmieci". Płacą za nie.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 21-07-2023 o 10:10
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Kilka, to znaczy ile, na ilu mieszkańców - wiesz jaką moc i jak poważnych inwestycji, wymagałoby zaspokojenie potrzeb wszystkich, czy nie za bardzo?

Kto finansuje te punkty ładowania, które już są, kto zapłacił za ich zorganizowanie?

Torbix, to nie jest rozmowa o drzemie i jedynie ktoś taki, jak Ty, mógł to w ten sposób zinterpretować, nie mając wiedzy w zakresie szkoły podstawowej, czylicwiedzy o środkach wyrazu

Czy z faktu, że ludzie potrafią chodzić na czworaka, ktokolwiek, po za Tobą, któremu z rurycwydechowej leci prosto w twarz, korzysta z tej metody - tak wiem, za chwilę się dowiem, że powinieniem założyć wątek o chodzeniu na czworaka - tak właśnue, od samego początku wugldfa duskusjs z kima, ktocwrzuca zdanie w języku, którego nie rozumie, z zaprzeczeniem swojej wjasne tezy - cały Ty

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Nawet w samym artykule jest napisane, ze inni KUPUJA od nich "śmieci". Płacą za nie.
    Tylko po to, żeby pokryć koszty transportu przez pół świata i wyjebać do Pacyfiku, albo na jakąś wyspę w indonezji? Tak, "kupują" przez firmę-krzak, bo tak taniej niż rzeczywiście zrobić recykling. prezentujesz typowe urzędnicze podejście. Zeszło z tabelki w Excelu? Zeszło. Ktoś to "kupił" to nie interesuje mnie co się z tym dalej dzieje.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Tylko po to, żeby pokryć koszty transportu przez pół świata i wyjebać do Pacyfiku, albo na jakąś wyspę w indonezji? Tak, "kupują" przez firmę-krzak, bo tak taniej niż rzeczywiście zrobić recykling. prezentujesz typowe urzędnicze podejście. Zeszło z tabelki w Excelu? Zeszło. Ktoś to "kupił" to nie interesuje mnie co się z tym dalej dzieje.
    czyli ze przykladowo ty mi płacisz, za butelkę plastikową, i pozniej ty to, za co zapłaciłeś, wyrzucasz do oceanu?

serio?

no znowu się walnąłeś, moze idz sie przespij, albo kawkę strzel. Zawsze możesz sie pocieszyc, ze jesteś tylko gapa, a nie ordynarny kłamca, jak kolega jajnik

Za wywóz śmieci z domu musisz zapłacić, bo koszt logistyki przewyzsza wartosc odpadów. Ale jak już na przykład zbierze pare kilo papieru, czy plastikowych butelek, i zawieziesz na skup, to tobie za to zapłacą. No chłopie, jak nie wierzysz - znajdz sobie w okolicy punkt skupu. Zapłacą ci. Za "śmieci".
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Właśnie rozmawiałem z kurierem UPS. Patrzę, ma zieloną rejestrację. Więc pytam jak się to eksploatuje. Jeździ od miesiąca (e-sprinter mercedesa). Codziennie wraca do bazy z baterią poniżej 10%, bo nie ma gdzie doładować (jak pisałem ładowarek w powiecie brak), parę razy grzecznościowo u klientów się doładowywał ze zwykłego gniazdka 230V. realny zasięg to 100km w jeździe miejskiej/podmiejskiej przy ekodrivingu. i to przy mało załadowanym aucie. ogólnie jest wkurwiony, bo jest dziennie w plecy ok. 1,5-2 godziny. Zastanawia się jak będzie zimą.

- - - Updated - - -

czyli ze przykladowo ty mi płacisz, za butelkę plastikową, i pozniej ty to, za co zapłaciłeś, wyrzucasz do oceanu?
    cieszę się, że zauważyłeś ten paradoks. teraz zastanów się gdzie jest w tym zysk.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Torbix, napisz kto kupuje odpady, bo ja muszę płacić za ich wywóz, a wiec na pewno się z nimi dogadam - podaj nazwę takiej firmy, a resztę sam ogarnę

Mało tego, że ja płacę za ich wywóz, to miasto dokłada do wysypiska śmieci, pomimo, że posiada sortownię odpadów, ale przychód ze sprzedaży surowców wtórnych, włącznie z opłatami od mieszkańców, za wywóz śmieci, nie pokrywa kosztów funkcjonowania wysypiska w 50-cio tysięcznym mieście, a więc podaj nazwę firmy, która to kupi, a może Ty zrobisz na tym dobry biznes - czekam

To, na czym polega "biznes śmieciowy", przy którym zyski z handlu narkotykami, to jakieś drobne , możesz sobie obejrzeć w reportażu TVN24 p.t. "Wody czerwone" oraz w reportażach o płonących wysypiskach śmieci, może coś Ci zaświta, chociaż w to wątpię
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 21-07-2023 o 10:54