Strona 39 z 62 PierwszyPierwszy ... 293031323334353637383940414243444546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 614

Temat: Alfa Romeo 159 TBi

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał por.Jaszczuk Zobacz post
    Wszystko to prawda lecz wówczas nie jeździłeś po 160-200km/h i nie oczekiwałeś przyspieszenia poniżej 9s/100km, a auta były o 300-400 kg lżejsze.
    Nie zapominaj o wymogach dotyczących emisji spalin...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Uwierz mi - gdybyś chciał zrobić silnik, który machnie 500 tys km - to byś zrobil, zachowujac wszystkie możliwe normy i wymagania UE. Tyle, ze z marketingowo-ekonomicznego punktu widzenia taki silnik jest bez sensu...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Uwierz mi - gdybyś chciał zrobić silnik, który machnie 500 tys km - to byś zrobil, zachowujac wszystkie możliwe normy i wymagania UE. Tyle, ze z marketingowo-ekonomicznego punktu widzenia taki silnik jest bez sensu...
    W ramach ciekawostki i nawiązując do tematu wytrzymałości silników: http://suchen.mobile.de/auto-inserat...eatures=EXPORT

Tam nie ma błędu. To faktyczny przebieg... Silnik bez remontu, jedno turbo i zadziwiająco dobry wygląd wnętrza. Podejrzewam, że jak trafi do Polski to ją ktoś odmłodzi o jakieś 350 tys

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    nic nie ........... do przodu. Kazda kolejna generacja samochodów jest MNIEJ TRWAŁA I MNIEJ ŻYWOTNA. Kiedyś mercami czy toyotami robiło się pół miliona, albo więcej kilometrów bez żadnych awarii czy remontów. teraz granicą bywa często sto tysięcy. Trwałość obecnych rozwiązań jest znikoma, bo celem nie jest trwałość ale jak największa sprzedaż, czyli jak najczęstsza wymiana auta na nowe.
    Po pierwsze idą do przodu. Fakt.
    Po drugie, to, że auto od niemca jeżdzone do kościoła ze 100k na liczniku się sypie, to jeszcze nic nie znaczy. Ważniejsze pytanie to po raz który ma te 100k. "Bez żadnch awarii czy remontów" to grubo przesadzona sprawa, bo to były czasy w których absolutną normą było grzebanie samemu pod maską więc dużo mniej rzeczy nazywało się awarią, a wiecej eksploatacją.
    Po trzecie, niska jakość wykonania silników nie ma NIC wspólnego z brakiem technologii do tego, czy wyciąganiem dużej mocy z małych silników. To są założenia projektowe/marketingowe. Kiedyś się robiło silnik z potwornym zapasem bo nikt nie był w stanie tego odpowiednio policzyć.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Rowerzysta Avatar Serax
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Giulietta QV 1.75

Domyślnie Alfa Romeo 159 TBi

Mimo ze to nie 159 ale silnik ten sam. Przyznam ze nie jezdze oszczednie, przejezdzam 300km trasy + ponad 50km w miescie. Na trasie zawsze dynamic i predkosc oscyluje w granicach 120+.

Sent from my Iphone using Tapatalk

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

ostro dajesz,120+ na polskich koleinach w zimie....:
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Serax
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Giulietta QV 1.75

Domyślnie

Wiadomo zalezy od warunkow, nie pogonisz gdzie na drodze jest lodowisko, ale jak juz trase zna sie praktycznie "na pamiec" to wiadomo gdzie mozna szybciej a gdzie trzeba zwolnic

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Niedawno stałem się posiadaczem 159 z silnikiem TBI w wersji Ti. Po przejechaniu jakiś 2 tys. kilometrów mogę stwierdzić, że mnie przy normalnej jeździe w trasie po drogach krajowych (normalna czyli do 120 km/h) samochód mi pali 7,3 - 7,8 litra. Natomiast w mieście, spalanie wynosi około 12 - 14 litrów, ale w moim przypadku miastem jest Poznań, gdzie się nie jedzie tylko stoi w korkach. Takie parametry spalania mam przy średniej prędkości 15 - 18 km/h. Pozdrawiam.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    2010 rok 159 silnik 1.75tbi

Domyślnie Ile pali TBI

Po przejechaniu 2000 km trasa i miasto w rownych częściach srednia to poniżej 10l . Jeśli chodzi o spalanie w trasie to predkosc do 100km 7 l ,a jadąc powyżej 180 km 14 l
    Ostatnio edytowane przez mz3545 ; 26-05-2014 o 21:29

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Kurde spalanie TBi jest troche za duze w 159 jednak za duza masa do ciagniecia. Jak na super nowoczesny silnik roznica miedzy archaicznym 3,0v6 w spalaniu nie powala. Jak jade Gtv kolo 100-120km/h to tez mi spali z 8/9 l

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia