Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Ależ oczywiście, że to żart, bo u Ciebie zapewne panele działają przez 24 godziny na dobę, 365 dni w roku - cóż to, znowu, brat, znajomy, Ci powiedział i będziesz udowadniał panelom, że działają również wówczas, kiedy nie świeci na nie Słońce, czyli co, perpetum mobile? - naprawdę, tego nie wiesz?

Przeczytaj wpis #3944, który powstał przed moim, ale z którym, zanim napisałem swój, nie zdążyłem się zapoznać - jak sądzisz, jak to działa, jak działa to, że w ciągu dnia, nadprodukcję odbierają PSE, a w nocy oddają, bilansując w okresie rozliczeniowym? - o tym, również nie słyszałeś?

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Masz umiejętność pisania o ludziach o innych poglądach bez obrażania ich, czy jeszcze do tego nie dorosłeś?
    Gdyby to były poglądy, to mało by mnie to obchodziło, ale to nie chodzi o poglądy, tylko dążenie do eliminacji alternatyw, zrozumiesz to wreszcie, gdyby nie to, to jeździj sobie dalej tym spalinowcem, chwaląc elektryki, nic mi do tego, ale jeśli poglądy są próbą zabrania mi prawa wyboru, to poglądami być przestają, stając się aparatem represji - rozumiesz to, czy nie za bardzo?

Rozumiesz to, ze ekooszołomy, próbują zabrać mieszkańcom Krakowa prawa nabyte, czy nie dociera to do Ciebie, rozumiesz, że poglądy prowadzące do represji oraz ograniczania praw, przestają być poglądami, bo stają się życie, czy tego nie rozumiesz, bo jak zwykle, masz za daleko do łba?
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 25-07-2023 o 11:49

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Ależ oczywiście, że to żart, bo u Ciebie zapewne panele działają przez 24 godziny na dobę, 365 dni w roku - cóż to, znowu, brat, znajomy, Ci powiedział i będziesz udowadniał panelom, że działają również wówczas, kiedy nie świeci na nie Słońce, czyli co, perpetum mobile? - naprawdę, tego nie wiesz?
    Nie brnij w to, oszczędż sobie wstydu.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Za wszelką cenę chcesz udowodnić,że ludzie kupili sobie dobrowolnie te elektryki wiedząc,że będą mieli problemy z ładowaniem?I cały czas kupują następne, dopóki nie wejdą na forum i nie przeczytają Twoich postów uświadamiających ich,że właśnie wpadli w kłopoty?
    Jak wyjaśnisz ich motywację zakupową?Przechodzili obok salonu i tchnął ich impuls?
    Nie wiem gdzie widzisz, że chcę coś takiego udowodnić, więc proszę wskaż mi to

Przecież jasno Ci już napisałem - masz własne gniazdko, nie masz problemu z ładowaniem... Nie wiem, może nie zwróciłeś uwagi, ale w większości elektryki kupują Ci, którzy mają możliwość ładowania w domu, w pracy etc., a nie wiecznego jeżdżenia po mieście w celu naładowania.

Tyle, że ja cały czas piszę z pozycji osoby, która możliwości ładowania w domu EV nie ma, a jest EV zainteresowana - tak, miałem nawet pomysły żonie kupić miejskiego elektryka, ale nie mam go gdzie bez uciążliwości ładować.

Tymczasem Ty na podstawie przykładu brata, który ładuje samochód z własnego gniazdka udowadniasz, że przecież nie ma problemu z ładowaniem w Radomiu Zaproponowałbym Ci test gdybyś miał EV, abyś na miesiąc przesiadł się z domowego gniazdka na publiczne ładowarki, ciekaw jestem wyniku
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 25-07-2023 o 11:57

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Nie brnij w to, oszczędż sobie wstydu.
    Ależ ja chcę w to brnąć, a o mój wstyd martwić się nie musisz, pozostań przy braku zmartwienia o swój - czekam zatem, jakąż to cudowną technologię wymyśliłeś, która pozwala czerpać energię elektryczną z paneli fotowoltaicznych, kiedy nie świeci na nie Słońce - czekam.

Przy okazji, wytłumaczysz to koledze, który napisał, że wie, bo ma i użytkuje, bo to może być całkiem interesująca dyskusja, jak kogoś, kto po obejrzeniu "Czterech pancernych i psa", albo "Stawki większej niż życie", tłumaczy uczestnikowi II Wojny Światowej, jak to było za okupacji

Czekam więc na dalszy ciąg Twoich rewelacji, bo jak rozumiem, masz, korzystasz i stąd wiesz, mało tego zawarłeś umowę przed 1 kwietnia 2022 roku, a więc nie dokładasz do biznesu - a więc, biorę popcorn i czekam z niecierpliwością i wypiekami na twarzy, bo zapewne "momenty będą"

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

rynek sprzedaży elektryków się załamał
    załamał się..... do poziomu 90% udziału w sprzedaży

Norwegii powstaje/powstał zakład do recyclingu zużytych ogniw z elektryków
    przypominam tylko

po kilkudziesięciu latach z ogniwami elektrycznymi, nie macie bladego pojęcia jak je utylizować
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    załamał się..... do poziomu 90% udziału w sprzedaży
    To zapewne info, z tych Twoich 10% prawdziwego internetu, bo w tych moich 90% fake newsów, jest mowa o tym, że:

Cyt.
    "Ostatnie miesiące okazały się na dla rynku nowych samochodów w Norwegii mocno nietypowe. W grudniu 2022 roku z salonów wyjechało niemal 35 tysięcy samochodów, co było wynikiem dwukrotnie wyższym niż w grudniu 2020 czy 2021 roku. Za to w styczniu rynek niemal zamarł - dealerzy sprzedali... 1860 samochodów, o 95 proc. mniej niż w grudniu! Był to jednocześnie najgorszy wynik sprzedaży od... stycznia 1961 roku. Wśród tych 1860 aut było 1237 elektrycznych, a więc ich sprzedaż stanowiła 2/3 rynku."

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    przypominam tylko
    Przypominam tylko, że człowiek potrafi chodzi na czworaka, ale poza Tobą, któremu spalinowce kopcą w twarz i tymi, po za pewnie Twoim, bo wówczas siedzisz w jego wnętrzu i kopcisz innym, chodzący na czworaka, którzy przegięli z używkami, jakoś to do głowy nie przychodzi - jeszcze raz, obecnie rycycling zużytych ogniw z samochodów elektrycznych, to jest około 5% potrzeb - zatem, do popcornu dorzucam Colę i czekam na rewelację z Twojego 10% prawdziwego internetu, bowiem od bredzenia, przeszedłeś do pierd..., a więc momenty już są
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 25-07-2023 o 12:14

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Rozumiesz to, ze ekooszołomy, próbują zabrać mieszkańcom Krakowa prawa nabyte, czy nie dociera to do Ciebie, rozumiesz, że poglądy prowadzące do represji oraz ograniczania praw, przestają być poglądami, bo stają się życie, czy tego nie rozumiesz, bo jak zwykle, masz za daleko do łba?
    Jeśli zatwardziały katolik poniża i obraża gejów i lesbijki to może to robić, gdyż według niego zagrażają oni nie tylko naszemu krajowi, ale rówznież całej cywilizacji?
    Czy to Ty decydujesz kogo można obrażać a kogo nie według swojego systemu wartości?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał FXX Zobacz post

Przecież jasno Ci już napisałem - masz własne gniazdko, nie masz problemu z ładowaniem... Nie wiem, może nie zwróciłeś uwagi, ale w większości elektryki kupują Ci, którzy mają możliwość ładowania w domu, w pracy etc., a nie wiecznego jeżdżenia po mieście w celu naładowania.
    )
    Oczywiście, jest to dla mnie w pełni zrozumiałe i logiczne-elektryka kupuje osoba, dla której ładowanie nie stanowi problemu-często o tym pisałem.Dla mojego brata nie stanowi problemu, podejrzewam,że nie stanowi również dla osób, które się na to decydują-nie widzę tu jakiejś róznicy w naszych poglądach na tę akurat sprawę.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cyt.
    "Ostatnie miesiące okazały się na dla rynku nowych samochodów w Norwegii mocno nietypowe. W grudniu 2022 roku z salonów wyjechało niemal 35 tysięcy samochodów, co było wynikiem dwukrotnie wyższym niż w grudniu 2020 czy 2021 roku. Za to w styczniu rynek niemal zamarł - dealerzy sprzedali... 1860 samochodów, o 95 proc. mniej niż w grudniu! Był to jednocześnie najgorszy wynik sprzedaży od... stycznia 1961 roku. Wśród tych 1860 aut było 1237 elektrycznych, a więc ich sprzedaż stanowiła 2/3 rynku."
    pobudka - mamy lipiec 2023, rynek już się dawno "odłamał"

Przypominam tylko, że człowiek potrafi chodzi na czworaka, ale poza Tobą, któremu spalinowce kopcą w twarz i tymi, po za pewnie Twoim, bo wówczas siedzisz w jego wnętrzu i kopcisz innym, chodzący na czworaka, którzy przegięli z używkami, jakoś to do głowy nie przychodzi - jeszcze raz, obecnie rycycling zużytych ogniw z samochodów elektrycznych, to jest około 5% potrzeb - zatem, do popcornu dorzucam Colę i czekam na rewelację z Twojego 10% prawdziwego internetu, bowiem od bredzenia, przeszedłeś do pierd..., a więc momenty już są
    jajnik, nic wielkiego sie nie stało. Nie pierwszy, i nie ostatnio raz ci udowodniłem, że jesteś kłamcą, a ty w jakaś histerie mi tu wpadasz. Spokojnie, oddychaj.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Tyle, że ja cały czas piszę z pozycji osoby, która możliwości ładowania w domu EV nie ma, a jest EV zainteresowana - tak, miałem nawet pomysły żonie kupić miejskiego elektryka, ale nie mam go gdzie bez uciążliwości ładować.
    W takim wypadku kupno elektryka jest bez sensu, co jest oczywiste.Kupujesz benzynę lub hybrydę i tyle-co tu drążyć temat
    Mi odpowiada charakterystyka diesla z dużym momentem obrotowym i małym spalaniem, ale jeżdzę głownie po mieście, więc sobie musiałem odpuścić-nie zawsze mamy to co chcemy.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

W takim wypadku kupno elektryka jest bez sensu, co jest oczywiste.Kupujesz benzynę lub hybrydę i tyle-co tu drążyć temat
    Nie wiem czy jest bez sensu, bo podobno nie ma problemu z ładowarkami

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka