Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Nie wiem czy jest bez sensu, bo podobno nie ma problemu z ładowarkami

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
    Uściślę w takim razie-jeśli Tobie obecna infrastruktura nie pasuje, to nic na siłę.Innym widocznie pasuje więc sobie kupili.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Ależ ja chcę w to brnąć, a o mój wstyd martwić się nie musisz, pozostań przy braku zmartwienia o swój - czekam zatem, jakąż to cudowną technologię wymyśliłeś, która pozwala czerpać energię elektryczną z paneli fotowoltaicznych, kiedy nie świeci na nie Słońce - czekam.
    )
    Jaki jest według Ciebie sens instalacji fotowoltaicznej?Dorośli w pracy, dzieci w domu, więc ludzie zakładają panele żeby cała ta produkcja szła w zasilanie lodówk w pustym domui ?To już chyba lepiej wyłączyć korki i te kilo kiełbasy zanieść do sąsiada, co nie?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Uściślę w takim razie-jeśli Tobie obecna infrastruktura nie pasuje, to nic na siłę.Innym widocznie pasuje więc sobie kupili.
    Innym pasuje, bo jak już pisałem wcześniej - posiadają możliwości ładowania w domu.

I dlatego nie ma problemu z ładowarkami

PS. Skoro nie ma problemu z ładowaniem, to czemu poszedłeś w hybrydę, a nie EV?

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Innym pasuje, bo jak już pisałem wcześniej - posiadają możliwości ładowania w domu.

I dlatego nie ma problemu z ładowarkami

PS. Skoro nie ma problemu z ładowaniem, to czemu poszedłeś w hybrydę, a nie EV?

Odpowiedż jest prosta-52 tys pln mnie kosztowała mega wygodna i wykonana limuzyna paląca po mieście poniżej 10 l, do tego bezwypadkowa z polskiego salonu-tutaj nic miało szans wygrać
    Na tempomacie ustawionym na 120 jadąc nad morze miałem spalanie 8 litra w aucie ważącym ponad 2 tony i mającym 5,5 do setki.
    Jakby nie kombinować to finansowo nie ma za bardzo konkurencji, ile by mnie to ładowanie w domu taniej nie kosztowało.
    Ostatnio edytowane przez AdiCarrion ; 25-07-2023 o 12:54

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Ależ oczywiście, że to żart, bo u Ciebie zapewne panele działają przez 24 godziny na dobę, 365 dni w roku - cóż to, znowu, brat, znajomy, Ci powiedział i będziesz udowadniał panelom, że działają również wówczas, kiedy nie świeci na nie Słońce, czyli co, perpetum mobile? - naprawdę, tego nie wiesz?

Przeczytaj wpis #3944, który powstał przed moim, ale z którym, zanim napisałem swój, nie zdążyłem się zapoznać - jak sądzisz, jak to działa, jak działa to, że w ciągu dnia, nadprodukcję odbierają PSE, a w nocy oddają, bilansując w okresie rozliczeniowym? - o tym, również nie słyszałeś?

Gdyby to były poglądy, to mało by mnie to obchodziło, ale to nie chodzi o poglądy, tylko dążenie do eliminacji alternatyw, zrozumiesz to wreszcie, gdyby nie to, to jeździj sobie dalej tym spalinowcem, chwaląc elektryki, nic mi do tego, ale jeśli poglądy są próbą zabrania mi prawa wyboru, to poglądami być przestają, stając się aparatem represji - rozumiesz to, czy nie za bardzo?

Rozumiesz to, ze ekooszołomy, próbują zabrać mieszkańcom Krakowa prawa nabyte, czy nie dociera to do Ciebie, rozumiesz, że poglądy prowadzące do represji oraz ograniczania praw, przestają być poglądami, bo stają się życie, czy tego nie rozumiesz, bo jak zwykle, masz za daleko do łba?
    Krakowem rządzi Majchrowski. To zdaje się Lewica. Na poziomie europejskim za FitFor55 głosowała KO. Mateuszek jest niby przeciw, ale jakoś nie zawetował.
    Jak daleko masz do łba, żeby pokojarzyć ciąg przyczynowo-skutkowy pomiędzy oddanym głosem w wyborach, a decyzjami podjętymi przez twoich przedstawicieli? Jak już pokojarzysz, to zastanów się na kogo zagłosować w przyszłych wyborach, żebyśmy nie musieli czytać tu twoich wynaturzeń.

- - - Updated - - -

Napisałeś to na poważnie???
    Ty naprawdę nie wiesz na jakiej zasadzie to działa.Nie wiem teraz czy to jakaś podpucha z Twojej strony, bo nie wierzę, że można aż tak nie znać się na czymś i się wypowiadać.
    według logiki yaniqa tylko ten prąd, który jest wyprodukowany w twojej fotowoltaice i trafi bezpośrednio do twojej baterii jest zeroemisyjny. reszta się nie liczy. bilansować też nie można bo za skomplikowane.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post

według logiki yaniqa tylko ten prąd, który jest wyprodukowany w twojej fotowoltaice i trafi bezpośrednio do twojej baterii jest zeroemisyjny. reszta się nie liczy. bilansować też nie można bo za skomplikowane.
    Za każdym razem obiecuję sobie,że nie złapię się na jego zaczepki i za każdym razem ku....daje się złapać

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Odpowiedż jest prosta-52 tys pln mnie kosztowała mega wygodna i wykonana limuzyna paląca po mieście poniżej 10 l, do tego bezwypadkowa z polskiego salonu-tutaj nic miało szans wygrać
    Na tempomacie ustawionym na 120 jadąc nad morze miałem spalanie 8 litra w aucie ważącym ponad 2 tony i mającym 5,5 do setki.
    Jakby nie kombinować to finansowo nie ma za bardzo konkurencji, ile by mnie to ładowanie w domu taniej nie kosztowało.
    I szacun

Zwłaszcza, że mówisz wprost, a nie szukasz wymówek

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Za każdym razem obiecuję sobie,że nie złapię się na jego zaczepki i za każdym razem ku....daje się złapać
    w każdym razie mogą sobie z Tomtrz podyskutować, bo prezentują podobny poziom, tyle, że jeden jest do dodatkowo wulgarny.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

https://wiadomosci.wp.pl/pozar-statk...3662613129856a

"Podejrzewa się, że pożar wybuchł w samochodzie elektrycznym" - poinformowała straż przybrzeżna.

Jeśli faktycznie pożar rozpoczął się od samochodu elektrycznego to nie róbmy z tego sensacji i w czym właściwie problem? W tej sytuacji pożar też jest ekologiczny, zatonięcie będzie w pełni ekologiczne (z wyjątkiem tych złych spalinówek, które trują świat), a śmierć członka załogi nie idzie na marne, bo bohatersko poświęcił życie w imię wspaniałych zasad.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 26-07-2023 o 08:16

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    https://wiadomosci.wp.pl/pozar-statk...3662613129856a

"Podejrzewa się, że pożar wybuchł w samochodzie elektrycznym" - poinformowała straż przybrzeżna.

Jeśli faktycznie pożar rozpoczął się od samochodu elektrycznego to nie róbmy z tego sensacji i w czym właściwie problem? W tej sytuacji pożar też jest ekologiczny, zatonięcie będzie w pełni ekologiczne (z wyjątkiem tych złych spalinówek, które trują świat), a śmierć członka załogi nie idzie na marne, bo bohatersko poświęcił życie w imię wspaniałych zasad.
    "podejrzewa się". Nic a nic się nie nauczyłeś?

w 2020, w garazu na bemowie, to juz nawet media nie "podejrzewały". One wiedziały

przypominam, ze baterie litowo-jonowe, pływają sobie na statkach, od wielu lat. Wasze laptopy, telefony, i urzadzenia, w ten własnie sposób własnie trafiły do waszych domów, gdzie leżą sobie bez nadzoru. Albo do kieszeni. I nikogo to, przez wiele lat, kompletnie nie interesowało.

Teraz sie nagle okazuje, ze baterie są przyczyną wszelkiego zła na świecie, chorób i głodu
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 26-07-2023 o 09:00
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

robi się coraz ciekawiej. coraz mniej się ukrywają z celami zakazu aut spalinowych
    https://www.money.pl/gospodarka/zaka...28417153v.html
    " Czyli zrezygnuj z twojego samochodu spalinowego, ale nie musisz inwestować w samochód elektryczny, bo dostałeś alternatywę. O tego typu rozwiązania chodzi - dodała."
    pospólstwo do zbiorkomu, elyty nie będą stać w korkach.