Jeśli była by to tylna poduszka, to podczas stuku lewarek będzie się poruszał.
Jeśli była by to tylna poduszka, to podczas stuku lewarek będzie się poruszał.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Sprawdź taka jakby trójkątną łapę, blachę przykręcaną od spodu podstawy akumulatora.
Nie do końca wiem do czego służy. Kiedyś miałem taki sam objaw i okazało się że ona się poluzowała. Jej druga część nurkuje gdzieś w okolice filtra powietrza, tego kanału który jest w nadkolu. I tam mi waliło niemiłosiernie. Myślałem że to na 100% coś w zawiasie a to byłe takie głuche uderzenia właśnie w tą puszkę. ( chyba w nią bo nie zaglądałem od spodu tylko ze strony komory silnika)
Wsadź łapsko pod podstawę akumulatora i nią poruszaj czy nie jest luźna.
Najdziwniejsze jest to, że waliło własnie przy zmianie biegów i puszczaniu sprzęgła. Ona jest mocowana koło przedniej poduszki od skrzyni więc może to miało jakiś wpływ na to walenie, jakby w zawiasie albo układzie przeniesienia napędu.
Ostatnio edytowane przez syfon ; 04-11-2013 o 11:55
Niestety nic takiego nie zauważyłem.
- - - Updated - - -
Obmacałem całą podstawe akumulatora i nic się tam nigdzie nie rusza. Próbowałem nią nawet bujać, ale nic z tego. No chyba, że mowa o innej części?
Dla jasnosci. Stuka mi przy zmianie biegów jak i przy redukcji na niższe biegi. Jest to pojedyńczy stuk występujący gdy układ zaczyna się zasprzęgląc, sprzęgło tak w 3/4 skoku tj, gdy jest włączany napęd na półosie - przeguby.
Podczas naprzemiennego szybkiego dodawania i odejmowania gazu podczas jazdy stuk słychać dwukrotnie przy dodaniu i odjęciu gazu. Jeżeli by to robić bardzo powoli i delikatnie to stuk nie następuje. Na postoju podczas gazowania nic takiego nie występuje.
Teraz zasadnicze pytanie. jak konkretnie zdiagnozować uszkodzony przegub lub powoli umierający?
Ostatnio edytowane przez majster ; 06-11-2013 o 16:37
Kończy mi się powoli cierpliwość
Przeguby zewnętrze jak i wewnętrzne wymienione.
Jak strzela przy ostrzejszym dodaniu gazu tak strzelał.
Gdy dodaje gazu powoli to nic sie stuka.
Podczas ruszania jak i hamowania żadne stuki nie występują.
Jadąc jednostajnie z jedną prędkością (obojętnie jaki bieg), to nic nie stuka/puka nawet nie słychać żadnego innego hałasu.
Po wpadnięciu w dziurę jak i jeżdząc po nierównosciach nic nie stuka.
Przy zapalaniu jak i gaszeniu silnika zero stuków, gwizdów itp.
Olej w skrzyni wymieniony na 75w80 - w starym oleju brak opiłków, czy tym podobnych.
Stuk występuje tylko przy gwałtownym dodaniu gazu i jest to pojedyńcze stuknięcie, bez innych objawów.
Co jeszcze i jak najlepiej sprawdzić?
Problem w tym, że byłem i zawias sztywny bez luzu. Usłyszałem tylko przegub wewnętrzny prawy (miał luzy). Wymieniłem i dalej to samo.
Biegi wchodzą bardzo dobrze jak na fiata. Szczególnie po zmianie oliwy lekko i bez zgrzytów. Sprzęgło bierze również dobrze. Próbowałem jak rusza bez gazu na samym sprzęgle, nic nie drga i nie ma stuków.
Stuk jest pojedyńczy i występuje tylko gdy jedziemy na biegu (obojętnie) jaki i ostrzej dodamy gazu.
Do testów odkręciłem górną poduszke (ten pręt z dwoma dospawanymi tulejkami). Przejechałem się i stwierdziłem, że ta poduszka (drążek reakcyjny) musi tam być bo bez niej strasznie buja silnikiem przy dodaniu gazu co czuć w kabinie, a stuk pozostał i może nawet był silniejszy.
Jak dobrze sprawdzić poduszki silnika? Wymieniałem je jakieś 2 lata temu na oryginały wszystkie... Coraz bardziej mnie niepokoi, iż bedzie to mechanizm różnicowy, szczególnie jak skrzynia jest produkcji Getrag.... Choć nie jestem pewien jaka tam dokładnie siedzi skrzynia.
Jak pisałem o tarczy to miałem na myśli nie jej grubość co przekłada sie na jej działanie, tylko luz między wieloklinem a okładzinami, czyli luz na tych sprężynach.
Co do luzu międzyzębnego w skrzyni, dyfrze, to podnieś koło w powietrze i ręcznie go sprawdź, kręcąc kołem. Zobaczysz ile go jest.