sprawny układ powinien zapewnić temp stałą w przedziale 70 - 80 st.
sprawny układ powinien zapewnić temp stałą w przedziale 70 - 80 st.
2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
Wzrost temperatury podczas postoju samochodu to normalny objaw. Wentylator chłodnicy sterowany jest czujnikiem mierzącym temperaturę na wyjściu z chłodnicy. Temperatura włączenia wentylatora to 92 stopnie C( tak ktoś pisał we wcześniejszych postach). Z chłodnicy wychodzą 92 stopnie ten gorący płyn przepływa przez silnik odbiera ciepło i trafia do termostatu. Jak uważasz ile będzie miał stopni? 70-80 jak ktoś wcześniej napisał czy tez około 100 stopni lub więcej. Masz sprawny układ a wzrost temperatury to normalny objaw pod warunkiem że mieści się w odpowiednich granicach. Kontrolka przekroczenia temperatury jest sterowana przez oddzielny styk. Dopóki się nie zaświeci jest ok. Wskaźnik temperatury nie jest dokładnym urządzeniem pomiarowym.
No nie wiem, trudno mi uwierzyć że tak ma być. W nowych samochodach o ile nie we wszystkich w miare nowoczesnych to wskazówka temp. zawsze jest w połowie skali i ani drgnie jeśli jest oczywiście wszystko sprawne. U taty w aucie (Fiat bravo 2007r.) to jak wskazówka dojdzie do połowy, to choćbym nie wiem jak ostro jechał to ona i tak nie drgnie
Wskaźnik na tablicy jest mało dokładnym urządzeniem. W nowych wskaźnikach jest kompensacja (podobnie jak we wskaźniku ilości benzyny, jedziesz szybko w zakrętach ,pod górkę, z górki, hamujesz , ostro przyspieszasz a wskazówka ani drgnie). Przeprowadź doświadczenie zamiast bić pianę. Pirometr w dłoń i badaj.Zainteresuj się trochę swoją bellą. Poczytaj w manualu jaka jest temperatura otwarcia termostatu, pełne otwarcie,temperatura włączenia wentylatora, schemat obiegu układu chłodzenia.
Bardzo chętnie bym to zmierzył, ale jedyne czym dysponuje to termometr pokojowy, a to sie raczej nie nada![]()
NOE, precyzując - włącznik wentylatora jest na wlocie płynu do chłodnicy - w manualu jest schemat. Z kolei czujnik do wskaźnika jest odrobinę wcześniej, bo na wylocie z silnika, więc dużych różnic nie powinno być.
U mnie wentylator włącza się przy wskazaniach 90st i kręci się na tyle krótko(20s), że wskaźnik na desce ledwie zdąży drgnąć zanim schłodzony i ponownie podgrzany płyn dotrze do czujnika.. Ile faktycznie ma płyn - tego nie wiem niestety, ale sądzę, iż nie więcej niż +5st, bo przy otwieraniu termostatu jest w połowie między 70, a 80st. Max, co wskazówka mi pokazała to może te 95st, ale to raczej w upałach. Swoją drogą chyba sam sobie zrobię dokładniejsze pomiary.![]()
Schemat układu w załączniku. Nawet nie chciałeś sprawdzić w manualu (lub pod maską) gdzie faktycznie znajduje się czujnik odpowiedzialny za włączenie wentylatora.czujnik znajduje się na wyjściu z chłodnicy. Głupotą byłaby instalacja czujnika na wejściu ponieważ każde otwarcie termostatu skutkowałoby włączeniem wentylatora. Otwarcie termostatu to 84-88 stopni. Włączenie wentylatora 88-92 stopnie C.
Faktycznie, w II serii jest na wyjściu, a ja, w gąszczu otwartych plików, widocznie spojrzałem na manual od III serii - sorry za podważenie Twojego słowa - a powinienem ze 3x się upewnić, że to właściwy. :/ Aczkolwiek nie musiałeś się tak spinać i zarzucać mi kłamstwa, no ale to już Twoja sprawa. Wygląda na to, że to skrytykowane rozwiązanie jest w III serii i działa całkiem sprawnie. W momencie otwarcia termostatu, płyn wypływający z silnika ma 84st, a więc wentylator nie załączy się. Stanie się to dopiero wtedy, gdy chłodziwo, wypływające z silnika, osiągnie 92st.
Przepraszam. Nerwowy dzień. Ale czy w tym modelu chłodnica nie jest dzielona i przepływ cieczy nie jest taki prosty jak byśmy myśleli czyli z prawej strony na lewą? Sporo lat minęło gdy ostatni raz bawiłem się przy 33.