Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Problemy z temp. cieczy ch.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

sprawny układ powinien zapewnić temp stałą w przedziale 70 - 80 st.
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Wzrost temperatury podczas postoju samochodu to normalny objaw. Wentylator chłodnicy sterowany jest czujnikiem mierzącym temperaturę na wyjściu z chłodnicy. Temperatura włączenia wentylatora to 92 stopnie C( tak ktoś pisał we wcześniejszych postach). Z chłodnicy wychodzą 92 stopnie ten gorący płyn przepływa przez silnik odbiera ciepło i trafia do termostatu. Jak uważasz ile będzie miał stopni? 70-80 jak ktoś wcześniej napisał czy tez około 100 stopni lub więcej. Masz sprawny układ a wzrost temperatury to normalny objaw pod warunkiem że mieści się w odpowiednich granicach. Kontrolka przekroczenia temperatury jest sterowana przez oddzielny styk. Dopóki się nie zaświeci jest ok. Wskaźnik temperatury nie jest dokładnym urządzeniem pomiarowym.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Browarek
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    była: AR 33 1.7 QV

Domyślnie

No nie wiem, trudno mi uwierzyć że tak ma być. W nowych samochodach o ile nie we wszystkich w miare nowoczesnych to wskazówka temp. zawsze jest w połowie skali i ani drgnie jeśli jest oczywiście wszystko sprawne. U taty w aucie (Fiat bravo 2007r.) to jak wskazówka dojdzie do połowy, to choćbym nie wiem jak ostro jechał to ona i tak nie drgnie

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Wskaźnik na tablicy jest mało dokładnym urządzeniem. W nowych wskaźnikach jest kompensacja (podobnie jak we wskaźniku ilości benzyny, jedziesz szybko w zakrętach ,pod górkę, z górki, hamujesz , ostro przyspieszasz a wskazówka ani drgnie). Przeprowadź doświadczenie zamiast bić pianę. Pirometr w dłoń i badaj.Zainteresuj się trochę swoją bellą. Poczytaj w manualu jaka jest temperatura otwarcia termostatu, pełne otwarcie,temperatura włączenia wentylatora, schemat obiegu układu chłodzenia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Browarek
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    była: AR 33 1.7 QV

Domyślnie

Bardzo chętnie bym to zmierzył, ale jedyne czym dysponuje to termometr pokojowy, a to sie raczej nie nada

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał NOE Zobacz post
    Wzrost temperatury podczas postoju samochodu to normalny objaw. Wentylator chłodnicy sterowany jest czujnikiem mierzącym temperaturę na wyjściu z chłodnicy. Temperatura włączenia wentylatora to 92 stopnie C( tak ktoś pisał we wcześniejszych postach). Z chłodnicy wychodzą 92 stopnie ten gorący płyn przepływa przez silnik odbiera ciepło i trafia do termostatu. Jak uważasz ile będzie miał stopni? 70-80 jak ktoś wcześniej napisał czy tez około 100 stopni lub więcej. Masz sprawny układ a wzrost temperatury to normalny objaw pod warunkiem że mieści się w odpowiednich granicach. Kontrolka przekroczenia temperatury jest sterowana przez oddzielny styk. Dopóki się nie zaświeci jest ok. Wskaźnik temperatury nie jest dokładnym urządzeniem pomiarowym.
    NOE, precyzując - włącznik wentylatora jest na wlocie płynu do chłodnicy - w manualu jest schemat. Z kolei czujnik do wskaźnika jest odrobinę wcześniej, bo na wylocie z silnika, więc dużych różnic nie powinno być.
    U mnie wentylator włącza się przy wskazaniach 90st i kręci się na tyle krótko(20s), że wskaźnik na desce ledwie zdąży drgnąć zanim schłodzony i ponownie podgrzany płyn dotrze do czujnika.. Ile faktycznie ma płyn - tego nie wiem niestety, ale sądzę, iż nie więcej niż +5st, bo przy otwieraniu termostatu jest w połowie między 70, a 80st. Max, co wskazówka mi pokazała to może te 95st, ale to raczej w upałach. Swoją drogą chyba sam sobie zrobię dokładniejsze pomiary.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Schemat układu w załączniku. Nawet nie chciałeś sprawdzić w manualu (lub pod maską) gdzie faktycznie znajduje się czujnik odpowiedzialny za włączenie wentylatora.czujnik znajduje się na wyjściu z chłodnicy. Głupotą byłaby instalacja czujnika na wejściu ponieważ każde otwarcie termostatu skutkowałoby włączeniem wentylatora. Otwarcie termostatu to 84-88 stopni. Włączenie wentylatora 88-92 stopnie C.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ar33.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	55.8 KB
ID:	111917  

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał NOE Zobacz post
    Schemat układu w załączniku. Nawet nie chciałeś sprawdzić w manualu (lub pod maską) gdzie faktycznie znajduje się czujnik odpowiedzialny za włączenie wentylatora.czujnik znajduje się na wyjściu z chłodnicy. Głupotą byłaby instalacja czujnika na wejściu ponieważ każde otwarcie termostatu skutkowałoby włączeniem wentylatora. Otwarcie termostatu to 84-88 stopni. Włączenie wentylatora 88-92 stopnie C.
    Faktycznie, w II serii jest na wyjściu, a ja, w gąszczu otwartych plików, widocznie spojrzałem na manual od III serii - sorry za podważenie Twojego słowa - a powinienem ze 3x się upewnić, że to właściwy. :/ Aczkolwiek nie musiałeś się tak spinać i zarzucać mi kłamstwa, no ale to już Twoja sprawa. Wygląda na to, że to skrytykowane rozwiązanie jest w III serii i działa całkiem sprawnie. W momencie otwarcia termostatu, płyn wypływający z silnika ma 84st, a więc wentylator nie załączy się. Stanie się to dopiero wtedy, gdy chłodziwo, wypływające z silnika, osiągnie 92st.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	33-chlodzenie.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	102.7 KB
ID:	111921  

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Przepraszam. Nerwowy dzień. Ale czy w tym modelu chłodnica nie jest dzielona i przepływ cieczy nie jest taki prosty jak byśmy myśleli czyli z prawej strony na lewą? Sporo lat minęło gdy ostatni raz bawiłem się przy 33.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Hmm, a nie wiem. Może jutro się przyjrzę, bo mam jedną taką luzem.