Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Czy warto kupić Alfa Romeo 166 2.0 TS 155KM

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    alfa romeo 166 2,0 TS + LPG

Domyślnie

owszem mam auto niecaly rok ale jezdze nim bardzo duzo. Pokaz mi kogos kto przez tak krótki okres czasu robi ok 45 tys km prywatnym samochodem Kolega ktory pracuje jako mobilny przedstawiciel handlowy swoim firmowym robi rocznie ok 30 klockow. A dlaczego tyle jezdze ? bo lubie bo moja praca jest podobna do pracy przedstawiciela handlowego i zamiast brykac jakims klekotem wybralem inna droge i jezdze swoja alfa w zamian za zwrot kosztow paliwa oraz doplate do kazdego serwisowania. A co do pokory. hmm pozwole sobie dodac ze jesli ktos nie paluje na zimnym i nie kreci silnika do czerwonego pola oraz serwisuje go z glowa nie bedzie mial z nim problemu. I masz kolego omron8 racje z kosztami utrzymania alfy. tym bardziej ze w 166 jest dosc drogie i skomplikowane zawieszenie. I jesli ktos nie zakasze sam rękawów i nie wezmie sie do roboty to pojdzie z torbami. Niestety ale taka jest prawda. Chyba każdy użytkownik alfy wie jak podchodza do tego tematu mechanicy. Pojedziesz, zobaczy ze to alfa to jeden na 10 powie "nie podejmuje sie naprawy bo sie nie znam czy tez nie mam potrzebnych narzedzi typu blokady" a reszta mechanikow jadaca na dofinansowaniu z UE powie dawaaaj. Wszystko zrobimy.... a pozniej tak jak mowilem jest placz i pusta kieszen. Sam mechanika zajmuje sie czystko hobbistycznie a z wyksztalcenia jestem kucharzem i to nie żart. A wszystko robie sam. W poprzednim aucie przekladalem silnik pozniej robilem kapitalke, ojca samochod tez ogarniam bo to lubie. Mysle ze jesli kolega ma troche wiedzy i jest kumaty to alfa nie pusci go z torbami. Poza tym Klubowicze, sami wiecie jak to jest, znacie mity o alfach ze to zlomy ze sie nie nadaja a i tak każdy z podziwem odwraca glowe gdy widzi ta markę. A jeszcze zapomnial bym, nie zawsze jak cos sie sypie to juz na amen. Jesli ktos w pore wy haczy jakis problem to wszystko da sie naprawic. Nawet te panewki czy wariator a jesli komus zaczyna stukac panewka i ewidentnie to lekceważy i odklada na pozniej to wiadomo ze i wal bedzie do niczego i niedaj boze korba pojdzie bokiem a wtedy pomoze tylko przeszczep

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał mariusz55562 Zobacz post
    Pokaz mi kogos kto przez tak krótki okres czasu robi ok 45 tys km prywatnym samochodem
    Ja????
    60 tys.

ALe nie istotne. Istotą przesłania jest to że możesz mocno odczuć koszty 166 w stosunku do (chyba) najtańszego auta. Wiem co piszę bo mam puntolota i przepaść w eksploatacji jest tak potworna że dla wielu niepojęta

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Huta Krzeszowska/Londyn
    Auto
    Giulia 2.2 Speciale /Alfa Romeo 166 2.0 TS byla/ 159 2.4 JTDM byla /

Domyślnie

Troche kolego przekręciłeś i uogólniłeś moje słowa.

Wiekszość posiadaczy alf z silnikiem TS poprzednio jezdzila pancervagenami drugiej lub trzeciej generacji i majac alfe jezdza tez do specjalistow od pancervagenow
    Nie miałem wcale tego na myśli. Tu nie ma znaczenia czy to posiadacz TS czy 1.9 Tdi mi bardziej o to że nie do końca mamy wiedzę na temat jak dana osoba traktowała samochód przed nami. I tu nie ma znaczenia czy alfa była serwisowana u gościa od hitlervagenów, bo są też ludzie którzy potrafią i alfe i golfa zrobić. Bez obrazy ale z twojej wypowiedzi wynika że większość z nas jeździła bądź jeździ alfą jak leci ;/. Gdybym miał kupić TS to wyłącznie z forum bądź znajomego bo wiem że np to wymienione a to do roboty. Kupując od handlarza musimy brać pod uwagę duży stopień ryzyka a nie później jechać że TS to hu..wa jednostka. Owszem nie jest to szczyt jakości ale przy odpowiednim traktowaniu powinien nam posłużyć.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    alfa romeo 166 2,0 TS + LPG

Domyślnie

Cytat Napisał woj222 Zobacz post
    Wiekszość posiadaczy alf z silnikiem TS poprzednio jezdzila pancervagenami drugiej lub trzeciej generacji i majac alfe jezdza tez do specjalistow od pancervagenow

nie chodzilo tu o to ze wiekszosc z nas jedzi alfami jak leci tylko o to ze sporo osob przy kupnie auta patrzy na moc silnika a ze alfy z Tsami sa stosunkowo tanie i jest ich sporo to pozniej jezdza takie niedobitki i gadaja ze alfa to szajs

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Widzę, że jeszcze nie wszystko wiesz. W TS-ch klękają pompy oleju. Dodatkowo w 2.0 są dodatkowe wałki, dzięki którym dalej spada ciśnienie oleju. To sprawia, że pada dół, ale też mogą się np. wytrzeć wałki rozrządu.

Co do kosztów jeszcze, to może się okazać konieczna wymiana w/w pompy (sama pompa kilka stów) i wymiana panewek zanim zaczną nalierdzielać (kolejnych kilkaset zł). A auto sprzeda za tyle ile kupił -8k zł

No i co ty Masa na to?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Już nie pogrążajcie chłopaka bo widzę coraz gorsze scenariusze. Równie dobrze może wydać górę pieniędzy na V6 albo jtd. Części wcale nie są tańsze. Niech po prostu weźmie pod uwagę że prawdopodobieństwo awarii jest duże

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

ciekawe dywagacje
    ja na przykład kupiłem Lancie Kappa w 2007 roku, mam ja jeszcze,
    zawieszenie pływa, mało co działa z elektryki .. ale silnik, sprzęgło i skrzynia biegów OK

a przez te 6 lat wymieniłem części po za typowymi eksploatycyjnymi za jakieś 2000 zł, czyli jest to bardzo bardzo mało ... przejechałem 80.000 km

teraz kupiłem Alfę 166 2.5 za 4000 zł .. zawieszenie nie stuka, skrzynia elegancko, silnik jeszcze nie wiem ale nie był myty i wygląda dość dobrze, sprzęgło także ok

no i co więcej trzeba ? aha lpg, tak, mam lpg tylko muszę w wbić w dowód

nie mam zamiaru dokładać do tego samochodu za wiele, najwyżej na złom i jedziemy z czymś wytrzymalszym lecz absolutnie nie mam zamiaru dokładać średnio rocznie jak 500-600 zł, no może rozrząd zrobię ale jeszcze się zastanowie, w Kappie nie zrobiłem rozrządu przez 80.000 i wszystko ok, może dlatego że jeżdżę 80% trasa więc tak się nie zużyje

no takie realia, ale trzeba wyszukać optymalną ofertę na Allegro i wyczuć sytuację

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ostrów Mazowiecka
    Auto
    Była AR166 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Ja????
    60 tys.

ALe nie istotne. Istotą przesłania jest to że możesz mocno odczuć koszty 166 w stosunku do (chyba) najtańszego auta. Wiem co piszę bo mam puntolota i przepaść w eksploatacji jest tak potworna że dla wielu niepojęta
    A ja zman gościa co swoim autkiem robi po 100tyś rocznie, a do tego jeździ jeszcze służbowym
    A wracając do tematu 166 z TS-em w życiu bym nie kupił, chyba że ze 100% znaną historią serwisową.
    Jeśli 166 to tylko z V6 lub JTD. Innych jednostek w tym modelu nie uznaję .
    --
    Elektronika samochodowa: dorabianie kluczy z immobilizerem, czyszczenie sterowników, adaptacje itp.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

jesli ktos nie paluje na zimnym i nie kreci silnika do czerwonego pola
    hmmm.. to pierwsze nie, ale to drugie lubię.. powiem wręcz, że nie wyobrażam sobie jeżdżenia Alfą bez kręcenia pod czerwone!
    ale jak kto lubi...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

w Polsce to obecnie ciężka sprawa z tym pałowaniem .. nie wiadomo gdzie i kiedy fotoradar czy z tyłu czy z przodu, to pewnie dużo zależy gdzie się mieszka .. na pewno przy Krakowie nie ma mowy o jakiejś bardziej szybkiej jeździe na dłuższym dystansie