Witam, przy obecnej temperaturze, nawet po przejechaniu 20-30 km temperatura nie dochodzi nawet do 70C. Rozumiem, ze u mnie jest to rowniez termostat?
Witam, przy obecnej temperaturze, nawet po przejechaniu 20-30 km temperatura nie dochodzi nawet do 70C. Rozumiem, ze u mnie jest to rowniez termostat?
Kłopty z rozgrzewaniem w niskich temperaturach to standardowa przypadłość współczesnych diesli i nie świadczy o awarii układu chłodzenia. Pewnie masz wszystko w porządku - bo być może nawet się termostat nie otworzył - przekłamujący wskaźnik kabinowy to nienajlepsze narzędzie diagnostyczne, tylko podpięcie pod komputer powie ci jaką rzeczywistą temperaturę widzi ECU i czy termostat prawidłowo się otwieraNapisał Paweł24
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dokładnie :!:Napisał Maciek-156
Ja też się zastanawiałem, czy temp. u mnie w JTDm na wskaźniku (ok. 70 stopni) jest prawidłowa. Sprawdzałem na komputerze i jest wszystko ok, tzn. silnik pracuje przy temperaturze ok. 80-85 stopni (widziana przez ECU, zgodna z początkowym otwarciem termostatu fabrycznego 78-82 stopni).
Aby szybciej zagrzać Wasze JTD ustawiajcie sobie po rozruchu temperaturę na "LO" i ustawiajcie wyższą temperaturę (od 16,5 stopni w górę) dopiero, gdy temp. na wskaźniku będzie równa ok. 60 stopni
mam problem po wymianie termostatu tak jak kolega kapalek, termostat firmy vernet, auto ładnie sie po wymianie nagrzewa dochodzi do 90* i jak sie termostat otwiera leci na 70* i to dość szybko i w kółko ;// czy to normalne??
Napisał domik
Temperatura musi troche spaść - w koncu zimny płyn miesza się z ciepłym.
Ja kupiłem termostat EPS, dochodzi do 90, otwiera sie i spada na ok - czy ja wiem na moje oko jakieś 75stpotem sie znowu calosc nagrzewa do 90st i tak już się utrzymuje.
tak ale jak sie nie stabilizuje po pewnym czasie i permanentnie "kica" to nie jest dobry objaw. ja coraz częściej obstawiam czujnik albo po prostu wadliwy egzemplarz termostatu...Napisał RogerIZ28
Takie skoki temperatury nie sa prawidłowe. Żeby stwierdzić czy to czujnik czy termostat to warto podpiąć się pod komputer i sprawdzić czy takie skoki widzi też ECU. Jak ECU też wykrywa skoki to termostat do niczego, jak ECU nie widzi skoków to czujnik do wymiany. Jak macie czujniki od starych termostatów to je zamieńcie
AR156 1.6TS 2000
ile kosztuje taki nowy czujnik w ASO?
kapalek sprawdź najpierw termostat podpinając komputer bo inaczej jak przyjdzie ci wymienić znowu termostat to ci czujnik zostanie - termostety sprzedawane są z czujnikiem. Sam czujnik kosztuje 60zł
AR156 1.6TS 2000
vernety też sprzedawane sa razem z czujnikiem? bo ja mam na bank stary czujnik wykręcony z oryginalnego termostatu. (sam nie robilem wymiany)