Trochę się z Was pośmiejęMoja dziś po prawie 3 godz. jazdy (jedna w korkach) na trasie (kawałek autostrady), prędkość powiedzmy średnia 90-110, chwilowo do 150, jak zwykle niecałe 5. Jazda bliżej emeryckiej niż sportowej
![]()
Powiedzcie mi, jakie wartości sprawdzić MES'ie odnośnie tego spalania?
Bo u mnie spalanie wychodzi coś koło 11,5-12l i jak na zwykłe 1.6 to sporo. Chciałbym się upewnić że wszystko jest w porządku. Znajomy mechanik powiedział mi że jego znajoma ma 147 i spala jej nie więcej niż 9, mama miała xare z 1.6 i palił ok 8, koleżanka która w sumie jeździ tą samą trasą co ja w audi a4 1.6 ma spalanie 7.
Takie śmieszne zjawisko występuje też odnośnie tego spalania aktualnego które pokazuje komputer, bo on załącza sobie chyba tryb CORSA przy każdym muśnięciu gazu. Nie wiem czy zauważyliście, ale można sobie jechać 60 przy "normalnym" spalaniu i podczas przyśpieszania nagle pojawiają się jakieś kosmiczne wartości, i dopiero później po długim czasie się normują. Może liczy złą całkę, albo myśli że jechaliśmy na tor F1. W żadnym innym samochodzie nie doświadczyłem tego.
Mi w 1.6 120km w mieście bez klimy pali ok 10l, z klimą ok 11l. Do 9 się zbliżyłem tylko na trasie (8.9l bez odcinków autostradowych ; 9.2 z autostradą)
moja 1.6 120 w trasie przy emeryckiej jezdzie między 6,3-7. Przy dynamicznej jezdzie na trasie do 8, z butem w podłodze na autostradzie czyli między 150-190 (licznikowe) 9,3. Po mieście max 9.
Gdy dojeżdżałem do pracy 1200m paliła 13l .
400km przejechane i średnie spalanie wyszyło ok 9l/100 wliczając pół miasto bez oszczędzania i na włączonej klimie i połowa w trasie tak do 120km.
To co sprawdzić?
Bo ja dojeżdżam ok 15km i spalanie tak jak pisałem wyżej
Wysłane z mydelniczki przy użyciu Tapatalk
Przepływomierz i sondy. Sprawdź też dolot czy nie masz gdzieś dziurawego i czy czasem nie łapie ci gdzieś lewego powietrza![]()
Dolot niedawno czyscilem, ale oczywiście sprawdzę go pod tym kątem
Parametry przeplywki i sond postaram się jutro zarejestrować podczas normalnej jazdy
Wysłane z mydelniczki przy użyciu Tapatalk
Moja 147 JTDm 150 KM spala w warunkach miastowych średnie spalanie to 9 l ropki. Nie wiem czy to dużo czy mało jak sądzicie ?