Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Temat: [159] Czy to jest drogie auto? Przymiarka do zakupu.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

drago256
    widać, że mało wiesz na temat 159.
    "Jedyny plus 8V to duży wybór samochodów- nic poza tym" BULLSHIT
    Popatrz na allegro...90% ofert to 16v...czyli pierwsza bajka idzie w zapomnienie z tego co napisałeś.

"Jeździłem Bravo z tym silnikiem i bez Chipa to porażka- co dopiero w ciężkiej 159..."
    Nie jeździłeś to co oceniasz?
    Bez większych problemów 8v rozpędza auto do grubo ponad 200km/h. Bałbym się od takiego człowieka jak Ty kupić jakikolwiek samochód...widać, że lubisz "wyciskać" siódme poty z silnika.

Nie każdy chce zaspokajać syndrom dresika z kamienicy...niektórym wystarczy normalna jazda, a nie start spod świateł z piskiem opon by być szybszym niż inni...i w ten sposób dowartościowywać swoje małe ego.

Tak btw podaj jedyny plus 16V? Bo właśnie do 16V mógłbym napisać" "jedyny plus 16V to duży wybór samochodów-nic poza tym)

Sorry...ale się zdenerwowałem takim pierdzieleniem i oczernianiem 8V!

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Prawda jest taka, że zarówno jeden jak i drugi silnik ma swoje wady i zalety. Jak dla mnie jedyną wadą 8v jest to że trzeba raz na jakiś czas regulować luzy zaworowe. W 16v minusem jest to że istnieje realna szansa że kupujesz silnik już po remoncie czytaj urwanych klapkach. Gdybym osobiście miał wybierać nad 159 w dieslu i tak kupiłbym 8v, i wpakował czip. Problem w tym że nowe diesle mają zbyt dużo kosztownych podzespołów które ulegają nie tyle awariom co zużyciu. Jak dla mnie kupno używanego diesla w dzisiejszych czasach jest bez sensu, ale podkreślam że to moje prywatne zdanie. Do tego dochodzą kochane skrzynie m32 montowane w 159 z tymi silnikami. Generalnie prawdopodobieństwo wystąpienia kosztownych usterek jest duże jednak jak zwykle w życiu coś za coś. Alfa rekompensuje swoje niedoskonałości prowadzeniem. Gdybym ja miał wybierać 159 to wziąłbym z silnikiem 1.8MPI, wpakował LPG i miał w poważaniu turbiny, wtryski, koła dwumasowe, egry, dpfy i inne dziwne ustrojstwa.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

abezus
    "prawdopodobieństwo wystąpienia kosztownych usterek jest duże"
    Nie mogę się zgodzić ze słowem "duże". Prawdopodobieństwo jest...ale takie jak w każdej innej kwestii. Równie duże prawdopodobieństwo jest, że idąc chodnikiem oberwie się dachówką. Jednak ile znasz takich przypadków?

Tak btw
    Oprócz Alfy mam również focusa mk2 1.6 TDCi...podobno najbardziej awaryjny silnik i najbardziej czuły na jakość paliwa...szczerze? Śmieję się prosto w twarz jak mi ktoś coś takiego mówi. Nie wiem..czy ludzie zazdroszczą, czy co? A najciekawsze jest to, że tego typu kwestie...o cenach diesli...ich awaryjności i wielu innych aspektach negatywnych(bo pozytywnych nie widzą) mówią osoby użytkujące benzyniaki.

P.S- bella karmiona LPG?? Zlitujcie się...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 146 1.6 Boxer, GT 1.9 jtd

Domyślnie

Spokojnie kolego Kupiłeś 1.9 8V- Twój wybór. Ja mam w GT 1.9 jtdm 16V i kolega z pracy ma Bravo 1.9 jtdm 8V. Oba auta są lżejsze od 159 - Bravo lżejsze od GT i jazda tym silnikiem nie jest powalająca- do czasu zmiany softu.

Alfy 159 nie mam toteż wypowiedziałem się na temat silnika- w którym miałem okazje wymieniać te 'straszne' klapy wirowe. Jechałem za to 159 16V i też specjalnie nie powala choć nie ma strachu wyprzedzać.

Wycieczki słowne sobie daruj bo mnie nie znasz. Nie wiesz kim jestem ani jak jeżdżę. Kupiłeś fajny samochód to się ciesz, nie zmieni to faktu, że nie jest on demonem mocy

Kilka miesięcy temu gdy rozglądałem się za 159 zdecydowanie więcej było 1.9 8V - to samo pisał Tomek KRK w jednym z tematów porównujących oba te silniki. Podejrzewam, że teraz jest podobnie.

link do tematu- jednego z wielu http://www.forum.alfaholicy.org/pora...zy_150_km.html
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez drago256 ; 25-04-2014 o 22:58

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    . Gdybym ja miał wybierać 159 to wziąłbym z silnikiem 1.8MPI, wpakował LPG i miał w poważaniu turbiny, wtryski, koła dwumasowe, egry, dpfy i inne dziwne ustrojstwa.
    i miałbyś muła, przymulonego dodatkowo gazem. Na szczęscie masz Paska. Pasek do gazu jakoś bardziej pasuje. A co do 1.8 MPI to ma moment obrotowy 175 Nm, z gazem będzie jeszcze gorzej. Jazda autem z takim silnikiem, dodatkowo zagazowanym, ważącym sporo i dość dużym to jak jazda furmanką. Próbowalem sie moim TBi z tą maszyną dżiemowską. Przesiadka z TBi na MPI to tak, jakbyś nagle zaczął dosiadać tłustej sprzątaczki, leniwie machającej mopem.
    Na szczęscie, jak już wspomnialem, masz Paska.

Użytkownik Romeo Avatar Artur75
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD M-Jet 20V, Alfa Romeo 166 3.0 V6 Sportronic

Domyślnie

A my się bardzo cieszymy że masz TBi.
    Jesteś gościem który pieprzy takie głupoty że aż głowa boli. Co z tego że ma paska? Może to tylko przejściowe auto.
    Władowałby gaz... jego sprawa i po co to komentujesz ? On wypowiedział się w temacie, wyraził swoją opinię a ty na siłę się wciskasz.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpio Zobacz post
    abezus
    "prawdopodobieństwo wystąpienia kosztownych usterek jest duże"
    Nie mogę się zgodzić ze słowem "duże". Prawdopodobieństwo jest...ale takie jak w każdej innej kwestii. Równie duże prawdopodobieństwo jest, że idąc chodnikiem oberwie się dachówką. Jednak ile znasz takich przypadków?

P.S- bella karmiona LPG?? Zlitujcie się...
    Powiem Ci że ja akurat do diesla nigdy nie dołożyłem grubszych pieniędzy, znajomy przez pół roku dołożył 6000zł w tym momencie samochód stoi w warsztacie na wymianie dwumasy ze sprzęgłem. Prawdopodobieństwo jest duże, bo kupujesz samochód używany, w którym części wymienione przeze mnie są już do pewnego stopnia zużyte, więc kwestią czasu jest że po prostu padną. Jeśli chodzi o uprzedzenia typu "bella karmiona lpg" to taki sam obciach jeździć alfą na lpg jak alfą z traktorem pod maską. Z tym że tutaj problem nie występuje bo 159 to w dużej części opel dlatego nie ma się co wczuwać w te wszystkie śmieszne slogany.

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    i miałbyś muła, przymulonego dodatkowo gazem. Na szczęscie masz Paska. Pasek do gazu jakoś bardziej pasuje. A co do 1.8 MPI to ma moment obrotowy 175 Nm, z gazem będzie jeszcze gorzej. Jazda autem z takim silnikiem, dodatkowo zagazowanym, ważącym sporo i dość dużym to jak jazda furmanką. Próbowalem sie moim TBi z tą maszyną dżiemowską. Przesiadka z TBi na MPI to tak, jakbyś nagle zaczął dosiadać tłustej sprzątaczki, leniwie machającej mopem.
    Na szczęscie, jak już wspomnialem, masz Paska.
    KRS kolejny klasyk. Nie po raz pierwszy drugi czy dziesiąty udowadniasz że bierzesz udział w rozmowie na tematy na które nie masz zielonego pojęcia. Dlaczego samochód z LPG miałby gorzej działać niż na benzynie? Bo ktoś miał poloneza i jemu gorzej działał? Samochód na POPRAWNIE zestrojonej instalacji lpg działa IDENTYCZNIE jak na benzynie. W tym temacie kropka. Ty jako użytkownik samochodu napędzanego PB powinieneś akurat wiedzieć że jazda autem z takim silnikiem i nie ważne ile ma koni, daje więcej radochy niż jazda gnojowozem.
    Mam paska, za pół roku będę miał co innego. Jaki jest sens oceniać ludzi po samochodzie którym jeżdżą? Przecież to jest tylko samochód. Samochód nie definiuje człowieka. Jeśli tak myślisz należysz do tej grupy alfaholików która dowartościowuje się faktem że "ma alfę". Ja się z samochodem nie żenię. Kupuję co chcę, lub jak się coś trafi i sprzedaję kiedy chcę. I teraz dochodząc do meritum, posiadając różne marki, z różnymi silnikami mam wiedzę którą zdobyłem sam. Nie zasłyszałem u miecia pod sklepem. Nie wyczytałem w internecie. Dla Twojej wiadomości szukając samochodu nie chciałem paska, a już na pewno nie w dieslu. Nie znalazłem godnego auta którego szukam, więc wziąłem to co się trafiło w ładnym stanie. Póki co przez pół roku na usterki wydałem 260zł, czytaj jeden wahacz, drążek kierowniczy. Uważam że samochód niebywale oszczędny i takie było jego założenie. Najpóźniej za rok go sprzedam i kupie coś innego, bo zwyczajnie lubię zmieniać samochody.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

co z tego? Pomijam wpis tzw Artura75, czy jak mu tam, bo z niewychowanym chamstwem nie rozmawiam. Ale ty Abezus? takie brednie wypisujesz, ze auto na LPG chodzi tak samo jak na benzynie? czy ty kpisz czy o o drogę pytasz?
    Co do Paska, celowo piszę o tym Pasku. W innym wątku, razem ze swoim kumplem od beemy jezdziliscie po alfie jak po łysej kobyle. A to jest forum miłośników, fanow alfy romeo, stąd nazwa Afaholicy. Nadal nie rozumiesz sensu tej nazwy i nie rozumiesz, ze twoje postawy nie pasują tutaj, Po co tu w ogole jestes? idz na fora ogólnomoto, sporo ich, czemu nam tutaj zawracasz glowe swoim cynizmem?
    Nie rozumiesz, ze na forum milosnikow kuchni szwedzkiej nie wchodzą i nie pisują miłosnicy karmy dla kotow? Rozumiesz sens forów tematycznych? Nie, nie rozumiesz.

Co nas na forum alfaholików, w dziale o zakupie 159, interesują twoje wydatki na paska??
    A 159 to w duzej części opel, patrze patrze na tę moją belle i gdzie abezus, ten opel?
    Ostatnio edytowane przez KRS ; 28-04-2014 o 21:46

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post

Co nas na forum alfaholików, w dziale o zakupie 159, interesują twoje wydatki na paska??
    A 159 to w duzej części opel, patrze patrze na tę moją belle i gdzie abezus, ten opel?

Może dlatego porównywałem do paska że założyciel tematu jeździ audi a4 b5, a to jest ten sam samochód co passat. O to chodziło właścicelowi, po to założył temat, żeby ktoś przedstawił mu porównanie. Więc mu przedstawiłem, a co za tym idzie uzyskał konkretne informacje o które mu chodziło. Zasada działania forum została spełniona. Ktoś pyta, ktoś odpowiada konkretnie udzielając rzeczowych informacji.

Jeśli chodzi o Opla to poszukaj trochę, znajdziesz informację co Twoja alfa ma wspólnego z vectrą c.

Jeśli chodzi o LPG nie podejmuje tematu, porozmawiaj z GrześkiemK, Piotrixem. Może oni będą w stanie przekazać Ci jakąś wiedzę dotyczącą samochodów zasilanych LPG. Ale nie pisz że samochód chodzi inaczej na LPG, już pomijam kwestie czy lepiej czy gorzej. Bo jeśli ktoś zakładał instalacje u miecia w szopie to zapewne auto będzie działała tragicznie. Ale jak nie naprawia się samochodów u miecia w szopie tak instalacje zakłada się u fachowców. Jak mechaników fachowców jest w Polsce mało, tak instalatorów jeszcze mniej. Czytaj, założysz instalacje porządną u fachowca, na porządnych komponentach nie odczuwasz różnicy w jeździe na lpg, ale tak jak powiedziałem to już nie ze mną, Grzesiekk, Piotrix są fachowcami od LPG na forum z nimi możesz temat podjąć jeśli będą chcieli.

Jestem miłośnikiem marki alfa romeo, a to jaki obecnie posiadam pojazd niczego nie zmienia. Chyba jednoznacznym jest że jeśli po jednej alfie kupiłem drugą to jestem miłośnikiem marki. Skąd wiesz że za pół roku nie kupię trzeciej? Powiem Ci że jakby trafiła się fajna GT 3.2v6 + LPG to na obecną chwilę chętnie był łyknął. Więc, tak jestem miłośnikiem alfa romeo. Nie możesz mi tego odebrać, nie możesz mi zabronić pisania postów.
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 29-04-2014 o 02:03

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post

Jeśli chodzi o Opla to poszukaj trochę, znajdziesz informację co Twoja alfa ma wspólnego z vectrą c.
    chyba co vectra C ma do alfy.

Fiat dał oplowi JTDm a Opel fiatowi gówniane 1.8 mpi i jeszcze gorsze przeróbkę holdena w postaci 3.2 jts. I to chyba tyle.