Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Temat: Kalibracja czujnika deszczu w 159?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Próbowałem z różnymi ustawieniami czułości ale on dalej żyje swoim życiem. Tak chce go wyłączyć w kompie.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No ale po co, skoro mozesz go manetką wycieraczek wyłączyć? Po prostu. Czytales instrukcje obslugi? Moze jezdzisz caly czas na automacie i rzeczywiscie glupieje... no to wylacz automat i nie kombinuj.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Drażni mnie źle interpretowanie opadów przez czujnik deszczu i chce go całkowicie wyłączyć tylko doczytałem w instrukcji że on jeszcze odpowiada za rozpoznawanie dzień-noc więc chyba wyłączenie w body kompie będzie skutkowało tym że oświetlenie wnętrza będzie w trybie nocnym bo cały czas jeździmy na światłach. Chyba będę musiał to przetestować żeby mieć pewność.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Czarek, ale żeś się uparł na ten czujnik... a nie będzie Cię wkurzało, że jedna pozycja na manetce będzie martwa? Jeszcze raz powtarzam, manetka wycieraczek w skrajne górne położenie, a jak będziesz chciał włączyć wycieraczki to i tak będziesz musiał o dwa przeskoki w dół przełączyć... albo i więcej w zależności od opadów.

Oświetlenie będzie działać tak jak do tej pory... no chyba, że te czerwone diody w podsufitce. Czujnik zmierzchu odpowiada za włączenie/wyłączenie świateł ustawionych w trybie automat. Ewentualny wyjazd do normalnego kraju (w którym nie trzeba mieć non stop świateł) pozbawi Cię wygodnej funkcji jakimi są automatyczne światła.

No ale zrobisz co chcesz...
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 27-01-2015 o 09:32
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bachus
    Mieszka w
    TJE
    Auto
    AR 159 1.9 16v

Domyślnie

Czarek, ale żeś się uparł na ten czujnik... a nie będzie Cię wkurzało, że jedna pozycja na manetce będzie martwa?

A nie będzie to tak, że jak go wyłączy to na tej właśnie pozycji będzie miał przerywaną pracę wycieraczek, a pokrętłem do ustawiania czułości czujnika będzie ustawiał częstotliwość ich pracy?

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Drugie od góry ustawienie to automatyka. Szczerze mówiąc nie wiem co się stanie po wyłączeniu tej funkcji w komputerze... być może rzeczywiście będzie to jedno machnięcie z długą przerwą, ale ja obstawiam, że po prostu nic się nie będzie działo.

Pokrętłem do ustawienia czułości na pewno nie będzie się mógł bawić- to też tylko dla automatyki.

Jakby tak było to na 3 pozycji i dalszej taka regulacja by działała- u mnie nie.

Sorry, ale dla mnie wyłączanie automatyki wycieraczek w komputerze to tak jakby odłączyć antenę od radia bo i tak przecież słucham muzyki z mp3...

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Drugie od góry ustawienie to automatyka. Szczerze mówiąc nie wiem co się stanie po wyłączeniu tej funkcji w komputerze... być może rzeczywiście będzie to jedno machnięcie z długą przerwą, ale ja obstawiam, że po prostu nic się nie będzie działo.

Pokrętłem do ustawienia czułości na pewno nie będzie się mógł bawić- to też tylko dla automatyki.

Jakby tak było to na 3 pozycji i dalszej taka regulacja by działała- u mnie nie.

Sorry, ale dla mnie wyłączanie automatyki wycieraczek w komputerze to tak jakby odłączyć antenę od radia bo i tak przecież słucham muzyki z mp3...
    To nie jest tak jak piszesz z pozycjami manetki. jesli wyłączysz w kompie czujnik deszczu to pozycja 1sza w dół będzie pozycją wycieraczek czasowych z możliwością regulacji odstępu działania poprzez pokrętło na tej manetce umieszczone,
    pozycja 2 będzie stała wolna
    a pozycja 3 stała szybka.

nie wiem tylko czy wyłaczenie czujnika deszczu spowoduje działanie oświetlenia wnętreza w trybie nocnym non stop. moim zdaniem odpowiada za to drugi czujnik - zmierzchowy ale mogę się mylić.
    Ostatnio edytowane przez paweltbu ; 29-01-2015 o 09:28

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bachus
    Mieszka w
    TJE
    Auto
    AR 159 1.9 16v

Domyślnie

I o to mi wlasnie chodzilo. W autach bez czujnika deszczu a z pokretlem na manetce reguluje sie przeciez czestotliwosc pracy przerywanej. Gdzies w innym temacie o w/w czujniku ktos pisal, ze wylaczyl sie on sam gdy szyba byla zamarznieta i wtedy pokretlo dzialalo do ustawiania szybkosci pracy przerywanej

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Funkcja “inteligentnespryskiwacze szyb”Pociągnięcie dźwigni w stronę kierownicy(położenie niestabilne) uruchamiaspryskiwacze szyby przedniej.Przytrzymując pociągniętą dźwignięmożna uaktywnić tylko jeden ruch wycieraczekszyby przedniej i jeden natryskspryskiwaczy; wycieraczki rozpocznąjednak automatycznie funkcjonować,gdy dźwignia zostanie przytrzymanadłużej niż pół sekundy.Funkcjonowanie wycieraczek szybyprzedniej zakończy się po wykonaniu 3ruchów po zwolnieniu dźwigni; ostatni„ruch czyszczenia” wycieraczek nastę-pujący po około 6 sekundach zakończycykl.CZUJNIK DESZCZU(dla wersji/rynków, gdzieprzewidziano)Czujnik deszczu A-rys. 55,umieszczonyza lusterkiem wstecznym wewnętrznym,jest urządzeniem elektronicznympołączonym z wycieraczkami szybyprzedniej, który dostosowuje automatycznieczęstotliwość wycierania wycieraczekszyby przedniej do intensywnościpadającego deszczu. Wszystkie inne funkcjesterowane dźwignią prawą pozostająniezmienione. Czujnik deszczu uaktywniasię po ustawieniu dźwigni prawej wpozycji 1-fig. 54 i jego zakres regulacjizmienia się progresywnie od wycieraczekwyłączonych (żadnego ruchu), kiedyszyba jest sucha, do wycieraczek pracującychz drugą prędkością (funkcjonowanieciągłe średnie) gdy opady są intensywne.Po obróceniu pokrętła A-rys. 54 moż-na zwiększyć czułość czujnika deszczu,uzyskując szybszą zmianę od wycieraczekzatrzymanych (żadnego ruchu),gdy szyba jest sucha, do wycieraczekz pierwszą prędkością ciągłą (funkcjonowanieciągłe wolne). Zmianę potwierdzapojedynczy ruch wycieraczekszyby przedniej.Po włączeniu spryskiwaczy szyby przedniejprzy aktywnym czujniku deszczu(dźwignia w położeniu 1-rys. 54),realizowany jest normalny cykl spryskiwaniaszyby, po zakończeniu któregoczujnik deszczu wraca do swojego normalnegofunkcjonowania automatycznego.Po wyjęciu kluczyka elektronicznego zurządzenia wyłącznika zapłonu, czujnikdezaktywuje się i przy następnym uruchomieniusilnika, nie zostanie uaktywniony,nawet jeżeli dźwignia pozostaław pozycji 1-rys. 54. W tymprzypadku, aby uaktywnić czujnik deszczu,wystarczy przesunąć dźwignię wpozycję 0 lub 2 i następnie ponowniew pozycję 1.Gdy czujnik deszczu zostanie uaktywniony,ponownie wycieraczki wykonają jedenruch, nawet jeżeli szyba jest sucha.OSTRZEŻENIE W przypadku awariiczujnika deszczu funkcjonowanie wycieraczekszyby przedniej, przy dźwigniprawej znajdującej się w pozycji 1-fig.54 zostanie w trybie przerywanym. Je-żeli awaria czujnika wystąpiła podczasfunkcjonowania automatycznego, systemutrzyma ostatni stan aktywacji wycieraczekszyby przedniej. Po przesunięciudźwigni w inną pozycję zagwarantowanejest ich funkcjonowanie.Czujnik deszczu rozpoznaje i dostosowujesię automatycznie gdy występująnastępujące warunków:❒ wystąpienia zanieczyszczenia nakontrolowanej powierzchni (sól,brud itp.);❒ różnica między dniem i nocą.Sygnalizacje uszkodzeńW przypadku uszkodzenia czujnikadeszczu w niektórych wersjach zaświecisię lampka sygnalizacyjna u w zestawiewskaźników, natomiast w innychwersjach ukaże się komunikat na wy-świetlaczu (patrz rozdział „Lampki sygnalizacyjnei komunikaty”).Nie uaktywniać czujnikadeszczu podczas myciasamochodu w myjniachautomatycznych.W przypadku wystąpieniaoblodzenia szybyprzedniej upewnić się,czy urządzenie jest wyłączone.Gdy jest konieczneczyszczenie szybyprzedniejsprawdzić zawsze czyurządzenie jest wyłączone.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 2,0 JTD

Domyślnie

To jest mój pierwszy samochód z czujnikiem deszczu i kiedy pada deszcz to wszystko jest w miarę ok lecz kiedy jadę po mokrej nawierzchni to wycieraczki się nie uruchamiają nawet przy max czułości. Mam już dosyć ciągłego machania ręką i uaktywniania wycieraczek dlatego zastanawiałem się nad zmianą automatu na czasówki. Z tego co przeczytałem wyżej
    Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    OSTRZEŻENIE W przypadku awariiczujnika deszczu funkcjonowanie wycieraczekszyby przedniej, przy dźwigniprawej znajdującej się w pozycji 1-fig.54 zostanie w trybie przerywanym.
    w trybie awaryjnym automat przechodzi w czasówki. Pytanko jak można oszukać komputer by wyłączył automat, tak bym mógł w 1-szym położeniu ustawiać częstotliwość pracy?