Strona 4 z 27 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 265

Temat: Kupno 159 w automacie czy warto?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Osobiście mam 159 manual 2.4 210KM a mój syn 159 automat 2.4 200KM.Jeśli miałbym zadecydować którą wolałbym jeżdzić bez zastanowienia wybrałbym AUTOMAT pomimo spalania o ok.1L większego.Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Litr spalania żadnej różnicy mi nie robi, a komfort automatu znacznie większy.

Dziękuje za porady, dziś oglądałem dwie Alfy ale w manualu. Miała być też jedna z automatyczną skrzynią ale jej nie było. Jakby ktoś sprzedawał albo znał kogoś kto sprzedaje albo widział ogłoszenie które może polecić to bardzo proszę o informację przez wiadomość. Ogłoszenia w dziale kupię nie mogę stworzyć z powodu przeszkód natury formalnej. :p

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Napisz do moda.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

U mnie średnie spalanie przed czipem było ok. 8,2l do 8,4l, teraz po chipie jest 7,4l (z dystrybutora). W mieście ok. 10l.
    Warto w 1.9 z automatem wziąć pod uwagę chipa, bo jeździ to naprawdę przyjemnie.
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Bzdury. Pomijam fakt że ręcznie mało kto potrafi "nadążyć" za automatem (przekładanie biegów) to katalogowo automat i manual ma to samo kopnięcie i sprint. A do reszty KRS trzeba po prostu dorosnąć
    I niech się tu nie spinają wszyscy którzy twierdzą że mają w łapie sekwencje bo życie i droga szybko weryfikuje takich
    tak jak już wspomniano. Automat się nie myli. Prawie zawsze będzie szybszy
    Odnośnie spalania to fakt. Pali więcej od manuala i przy 1,9 w "polskiej trasie" trzeba się z 8 liczyć. Może się uda mniej, może trochę więcej.
    Poza tym skrzynia i silnik świetny. 150KM jest absolutnie wystarczające do rodzinno dynamicznej jazdy. Jak ktoś chce więcej wymiatać to radzę chip.
    automat nigdy nie będzie szybszy.
    dlatego większosc aut w Europie to nadal manuale, odwrotnie w Ameryce, gdzie dominują przygniatająco automaty.
    szosy, drogi, ulice w USA są szerokie, proste, przecinają się pod kątem prostym najczęściej, nie są wymagające dla kierowców. Odwrotnie Europa, ze swoimi krętymi szosami, roznicami wzniesień, zakrętami o dziwacznych profilach, itd.
    Automat zawsze zbierze się wolniej automatem zawsze później uciekniesz ze skrzyżowania itd.
    Plus oczywiście koszty napraw skrzyni większe spalanie itd.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    dlatego większosc aut w Europie to nadal manuale, odwrotnie w Ameryce, gdzie dominują przygniatająco automaty.
    szosy, drogi, ulice w USA są szerokie, proste, przecinają się pod kątem prostym najczęściej, nie są wymagające dla kierowców. Odwrotnie Europa, ze swoimi krętymi szosami, roznicami wzniesień, zakrętami o dziwacznych profilach, itd.
    Automat zawsze zbierze się wolniej automatem zawsze później uciekniesz ze skrzyżowania itd.
    Kolego, to spróbuj zmienić szybciej bieg od dwu sprzęgłowej VAG-owskiej DSG.
    Automat automatowi nie równy a i technika idzie do przodu, takie przypadłości automatów jak piszesz to były ale w poprzedniej dekadzie.
    Polskie drogi, to właśnie aż się proszą o automat, bo wszędzie tylko ograniczenia i korki i raczej takie wiosłowanie w manualu nie daje przyjemności.
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

KRS jak zwykle żyje w swoim świecie

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Skoro manual bedzie zawsze szybszy to dlaczego Kubicy celowo spowalniali skrzynie? On wlasnie jezdzi z automatyczna. Albo takie dsg...

Cytat Napisał tomio Zobacz post
    Kolego, to spróbuj zmienić szybciej bieg od dwu sprzęgłowej VAG-owskiej DSG.
    Automat automatowi nie równy a i technika idzie do przodu, takie przypadłości automatów jak piszesz to były ale w poprzedniej dekadzie.
    Polskie drogi, to właśnie aż się proszą o automat, bo wszędzie tylko ograniczenia i korki i raczej takie wiosłowanie w manualu nie daje przyjemności.
    Dokladnie tak jak piszesz.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Miałem o tym wspomnieć, przecież są b. szybkie samochody w których najwolniejszym elementem jest właśnie manualna zmiana biegów ---> wprowadzili najpierw sekwencyjne a teraz automatyczne skrzynie. W Mercedesie nie miałem najmniejszych problemów ze skrzynią, zadając tu pytanie miałem bardziej na myśli czy to dobre połączenie z silnikiem 1.9. Dowiedziałem się z wielu źródeł że to bdb silnik i super skrzynia - jestem zdecydowany na takie połączenie. Ew dojdzie chip jak okaże się za mało. Nie wykluczam też 2.4 o ile będzie w dobrym stanie.

Użytkownik Ogier Avatar kamil8746
    Auto
    xxx

Domyślnie

Ja przez urlop szukałem samochodu oglądałem 159 150 konną ale w manualu i teraz chciałbym sie przejechac automatem. Oglądałem rówinież za cene do 26k zł Seata Leona II 2.0tdi 140 km i powiem ze auto zrobiło na mnie dobre wrażenie. Tak wiec teraz nie wiem na co sie zdecydowac