Osobiście mam 159 manual 2.4 210KM a mój syn 159 automat 2.4 200KM.Jeśli miałbym zadecydować którą wolałbym jeżdzić bez zastanowienia wybrałbym AUTOMAT pomimo spalania o ok.1L większego.Pozdrawiam
Osobiście mam 159 manual 2.4 210KM a mój syn 159 automat 2.4 200KM.Jeśli miałbym zadecydować którą wolałbym jeżdzić bez zastanowienia wybrałbym AUTOMAT pomimo spalania o ok.1L większego.Pozdrawiam
Litr spalania żadnej różnicy mi nie robi, a komfort automatu znacznie większy.
Dziękuje za porady, dziś oglądałem dwie Alfy ale w manualu. Miała być też jedna z automatyczną skrzynią ale jej nie było. Jakby ktoś sprzedawał albo znał kogoś kto sprzedaje albo widział ogłoszenie które może polecić to bardzo proszę o informację przez wiadomość.Ogłoszenia w dziale kupię nie mogę stworzyć z powodu przeszkód natury formalnej. :p
Napisz do moda.
U mnie średnie spalanie przed czipem było ok. 8,2l do 8,4l, teraz po chipie jest 7,4l (z dystrybutora). W mieście ok. 10l.
Warto w 1.9 z automatem wziąć pod uwagę chipa, bo jeździ to naprawdę przyjemnie.
AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest
automat nigdy nie będzie szybszy.
dlatego większosc aut w Europie to nadal manuale, odwrotnie w Ameryce, gdzie dominują przygniatająco automaty.
szosy, drogi, ulice w USA są szerokie, proste, przecinają się pod kątem prostym najczęściej, nie są wymagające dla kierowców. Odwrotnie Europa, ze swoimi krętymi szosami, roznicami wzniesień, zakrętami o dziwacznych profilach, itd.
Automat zawsze zbierze się wolniej automatem zawsze później uciekniesz ze skrzyżowania itd.
Plus oczywiście koszty napraw skrzyni większe spalanie itd.
Kolego, to spróbuj zmienić szybciej bieg od dwu sprzęgłowej VAG-owskiej DSG.
Automat automatowi nie równy a i technika idzie do przodu, takie przypadłości automatów jak piszesz to były ale w poprzedniej dekadzie.
Polskie drogi, to właśnie aż się proszą o automat, bo wszędzie tylko ograniczenia i korki i raczej takie wiosłowanie w manualu nie daje przyjemności.
AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest
KRS jak zwykle żyje w swoim świecie
Miałem o tym wspomnieć, przecież są b. szybkie samochody w których najwolniejszym elementem jest właśnie manualna zmiana biegów ---> wprowadzili najpierw sekwencyjne a teraz automatyczne skrzynie. W Mercedesie nie miałem najmniejszych problemów ze skrzynią, zadając tu pytanie miałem bardziej na myśli czy to dobre połączenie z silnikiem 1.9. Dowiedziałem się z wielu źródeł że to bdb silnik i super skrzynia - jestem zdecydowany na takie połączenie. Ew dojdzie chip jak okaże się za mało. Nie wykluczam też 2.4 o ile będzie w dobrym stanie.
Ja przez urlop szukałem samochodu oglądałem 159 150 konną ale w manualu i teraz chciałbym sie przejechac automatem. Oglądałem rówinież za cene do 26k zł Seata Leona II 2.0tdi 140 km i powiem ze auto zrobiło na mnie dobre wrażenie. Tak wiec teraz nie wiem na co sie zdecydowac